IBM pomaže istraživanjima u borbi protiv raka

Racunalo.com foto

Projekt bi, u tri mjeseca trajanja, istraživačima omogućio da istovremeno analiziraju veliku količinu uzoraka tkiva zahvaćenih rakom i obavljanje velikog broja eksperimenata u kraćem vremenskom periodu. Projekt će započeti analizom tkiva dojke zahvaćenog rakom, a potom će se analizirati tkiva glave i vrata.


„U okviru „Pomozimo borbi protiv raka“, Svjetska mreža omogućava analiziranje broja uzoraka za koje bi inače trebalo približno 160 godina kada bi se koristila uobičajena sredstva“, rekao je dr. David J. Foran, glavni istraživač, profesor patologije i direktor centra za biomedicinski inženjering medicinske škole UMDNJ-Robert Wood Johnson i zamjenik direktora zajedničkog programa Imunohistokemije i Instituta za rak u New Jerseyu. Dodao je da se bez Svjetske društvene mreže, TMA obrađuje individualno ili u malim skupinama na standardnim računalima“.


Istraživači vjeruju da brzina i sofisticiranost Svjetske društvene mreže može omogućiti otkrivanje laganih promjena u mjerljivim parametrima koji mogu osigurati početak naprednih otkrića, inače nevidljiva tijekom ljudskih zapažanja ili tradicionalnom analizom. Stoga su već stvorili web bazu podataka koja automatski fotografira, analizira i arhivira tkiva te omogućuje dostupnost mreži tkiva. Istraživači očekuju da će se ostvariti dosad neviđena otkrića kod pacijenata za koje se pretpostavlja da će reagirati na tretman te će se istovremeno osigurati i informacije neophodne za buduće lijekove.


Do danas je samo dio biomarkera bio pregledan. Dugoročni cilj zajednice, koja se bavi istraživanjem raka, je stvaranje baze podataka biomarkera i njihovih šablona. Tako će se u budućnosti liječnici moći koristiti bazom podataka prilikom postavljanja dijagnoze te time osigurati učinkovito liječenje za oboljele od ove zloćudne bolesti. Istraživači bi, uz pomoć projekta, trebali bolje razumijeti prirodu raka i mogao bi otkriti nove podvrste raka što će dovesti do novih i efikasnijih načina liječenja.


„Pravi dokaz kvalitete istraživanja je u tome što se obavljaju na Institutu za rak u New Jerseyu i dio je projekta koji doslovno može promijeniti način obavljanja istraživanja raka“, istaknuo je Dr. William N. Hait, direktor Instituta za rak u New Jerseyu, suradnik dekana na programu Onkologije i profesor medicine i farmacije na medicinskoj školi UMDNJ – Robert Wood Johnson.


U okviru Svjetske društvene mreže svako može donirati neiskorišteno vrijeme na svom računalu putem njezina softvera i registracijom na . Brzo, jednostavno i sigurno više od 200,000 pojedinaca poklanja snagu svojih 360,000 računala kako bi unaprijedilo istraživanje bolesti raka putem Svjetske društvene mreže, u koju se mogu integrirati računala s operativnim sustavima Windows, Linux ili Mac. Računalna mreža je tehnologija koja se brzo razvija i koja može ujediniti kolektivnu snagu tisuća pa čak i milijuna pojedinačnih računala kako bi se stvorio jedan divovski virtualni sustav s nevjerojatnom računalnom snagom. Tehnologija mreže omogućuje snagu obrade koja je nekoliko puta veća od one koju posjeduje najveće svjetsko računalo.


Svjetska društvena mreža uistinu predstavlja„ inovaciju koja čini razliku za svijet““, rekao je Stanly S. Litow, predsjednik IBM-ove međunarodne zaklade i zamjenik predsjednika IBM-ovih korporativnih komunikacija. „Svatko tko posjeduje računalo, može se pridružiti borbi protiv raka“, dodao je.


„Ova tehnologija je posebna ne samo zato što pruža zapanjujuće mogućnosti za nova otkrića na području istraživanja raka, nego i zato što projekt „Pomozimo borbi protiv raka“ omogućuje pojedincu jednostavan način uključivanja u ovu borbu“, istaknuo je Mitch Stoller, predsjednik uprave fondacije Lance Amstrong. „Svjetska mreža savršeno surađuje s fondacijom Lancea Armstronga i vjeruje da je snaga u jedinstvu. Podržat ćemo ovu inicijativu na taj način što ćemo učitati softver na sva računala u fondaciji, a također predlažemo svakome tko posjeduje računalo da učini isto i pridruži se ovoj izuzetnoj akciji. Zajedno možemo učiniti nešto kako bismo pomogli ljudima oboljelima od ove opake bolesti“.Globalni humanitarni pokret Svjetska društvena mreža pokrenut je u studenom 2004. godine, a projekt „Pomozimo borbi protiv raka“ proizišao je iz druga dva projekta Nacionalnog zdravstvenog instituta kojeg je pokrenuo Dr. Foran. Sva tri projekta rezultat su zajedničkih napora koji su uložili istraživači na Institutu za rak u New Jerseyu, medicinska škola UMDNJ- Robert Wood Johnson, Rutgers Sveučilište i Sveučilište u Pennsylvaniji.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.