IBM pokrenuo servise za borbu protiv virusa i crva

Racunalo.com foto

kad hakeri napadnu Billyja Goata, on odmah identificira napadače i blokira ih, čime se crvi i virusi izoliraju prije nego se prošire po čitavoj mreži.
“Integritet financijskih transakcija, povjerljivost u sklopu elektroničkog poslovanja, zaštita privatnosti i dostupnost ključne infrastrukture – sve to ovisi o pouzdanim sigurnosnim mehanizmima“, izjavila je Peggy Kennelly, potpredsjednica u IBM-ovom odjelu On Demand Innovation Services. “IBM-ov istraživački odjel surađuje s odjelom Business Consulting Services kako bi razvili vrhunska rješenja za sigurnosne prijetnje s kojima se korisnici suočavaju na svakodnevnoj osnovi, bez obzira imaju li njihove tvrtke 100 ili 100.000 uposlenika.“
Zbog pojačanog opterećenja sistemskih administratora tijekom napada, najvažnije svojstvo bilo kojeg sustava za detekciju napada je da udio lažnih uzbuna bude čim manji. Sustav Billy Goat minimizira lažne uzbune korištenjem nove arhitekture koja kombinira ekstenzivni nadzor mreže, interakciju s potencijalnim izvorima napada i fokus na detektiranje automatiziranih napada.
“Billy Goat koristi jedinstven pristup detekciji zlonamjernog softvera šaljući odgovore na upite poslane prema nepostojećim IP adresama, čime se za crve stvara dojam o postojanju mreže pune računala i servisa“, kaže Dr. James Riordan, vodeći projektant ovog sustava u IBM-ovom istraživačkom laboratoriju u Zurichu. Drugim riječima, Billy Goat stvara virtualnu okolinu za crve. Takva virtualizacija koja uključuje fingiranje servisa, kao i praćenje svih pokušaja spajanja pomaže sustavu Billy Goat da prevari crve koji otkrivaju svoj identitet. Ova metoda omogućuje sustavu da pouzdano i brzo identificira uređaje u sklopu mreže koji su zaraženi crvom.
Jedna od najvećih sigurnosnih prijetnji dolazi od automatiziranih napada, poput onih koje uzrokuju virusi i crvi. Tijekom takvih napada dolazi do nasumičnog skeniranja mreže u potrazi za računalom na koje je moguće instalirati zlonamjerni program korištenjem posebno oblikovanog zahtjeva. Inficirano računalo potom se koristi kao polazna točka za napade na ostala računala. Izravni rezultat je eksponencijalni porast broja napada, što kao posljedicu ima preopterećenje mreže uslijed goleme količine prometa koji generiraju inficirana računala.
Ovakve pojave ne predstavljaju ništa novo, no šteta koju uzrokuju, kao i brzina kojom se takvi napadi šire u stalnom su porastu. Instaliranje i primjena sustava za otkrivanje napada kao što je Billy Goat omogućuje otkrivanje sigurnosnog problema prije nego on rezultira većom štetom.
Tehnologija je dostupna kroz IBM-ov program On Demand Innovation Services (ODIS), partnerstvo između IBM-ovih odjela Research i Business Consulting Services (BCS), što će korisnicima omogućiti korištenje vrhunske tehničke ekspertize koju osigurava odjel IBM Research kao i pomoć IBM-ovih poslovnih konzultanata. Ekipa ODIS-a nudi usluge za zaštitu sigurnosti i privatnosti koje uključuju područja biometrike, upravljanja identitetom i pravima pristupa korisnika, detekcije napada, zaštite privatnosti i sigurnih sustava.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.