IBM: pet inovacija koje će promijeniti svakodnevni život u sljedećih pet godina

Fotografija članka: IBM: pet inovacija koje će promijeniti svakodnevni život u sljedećih pet godina

Evo ih redom:
•    svoj dom moći ćete napajati energijom koju ste sami proizveli
•    lozinke će postati potpuno nepotrebne
•    čitanje misli više nije znanstvena fantastika
•    svi će imati jednak pristup digitalnim tehnologijama
•    komercijalne poruke će postati važnije od ostalih elektroničkih poruka

Najnovijih „pet u pet“ temelji se na društvenim i tržišnim trendovima kao i na tehnologijama koje nastaju u IBM-ovim laboratorijima diljem svijeta i koje će navedene preobrazbe učiniti mogućima. Evo kako će navedenih pet tehnologija odrediti našu budućnost:

Svoj dom ćete napajati energijom koju ćete sami proizvoditi
Sve što se kreće ili stvara toplinu može stvarati i energiju koju se onda može uhvatiti i pohraniti. Šetanje, trčanje, vožnja bicikla, toplina iz osobnog računala, čak i voda koja teče kroz slavine u vašoj kući, stvaraju energiju.

Napredci u tehnologijama iskorištavanja obnovljivih izvora energije omogućit će pojedincima prikupljanje kinetičke energije koja sada propada i njenu uporabu za napajanje kuća, ureda, tvornica i cijelih gradova. Zamislite da na žice na kotaču bicikla možete zakvačiti male uređaje koji pune bateriju dok se vozite. Tako ćete ne samo stići tamo kamo ste krenuli, već istodobno prikupiti nešto energije kojom poslije možete osvijetliti dom.

Lozinka vam više nikada neće trebati
Vas biološki sklop ključ je vaše osobnosti, vašeg identiteta i uskoro taj isti biološki sklop služit će i za njegovu zaštitu.

Više nećete morati izmišljati, zapisivati ili pamtiti veći broj lozinki kojima se koristite za pristup raznim uslugama i podacima. Zamislite da možete jednostavno proći pokraj bankomata i sasvim sigurno podići novac izgovarajući svoje ime ili gledajući u mali senzor koji može prepoznati jedinstveni uzorak u zjenici oka. Ili da možete na isti način provjeriti stanje na svom bankovnom računu putem mobitela ili tablet računala.

Čitanje misli više nije znanstvena fantastika
Od Houdinija preko Skywalkera do X-Mena, čitanje misli bilo je tek nešto što su ljubitelji znanstvene fantastike željeli, no što se nije ostvarivalo. No, ta želja uskoro bi ipak mogla postati stvarnost. Znanstvenici u IBM-u upravo istražuju na koje načine mogu povezati mozak s uređajima kao što su osobno računalo ili mobitel. Tako biste nekoga mogli nazvati čim na to pomislite. Ili bi mogli upravljati kursorom na ekranu računala tako što biste zamislili točku u koju ga želite pomaknuti.

Unutar sljedećih pet godina vidjet ćemo prve aplikacije te tehnologije u video igrama i u industriji zabave. Štoviše, liječnici će moći tu tehnologiju koristiti za testiranje obrazaca mozga, pa možda čak i za osmišljavanje boljih načina rehabilitacije te će naučiti bolje razumijevati poremećaje mozga, kao što je, primjerice, autizam.

Svi će imati jednak pristup digitalnim tehnologijama
U našem globalnom društvu rast i blagostanje gospodarstava sve više ovisi o stupnju pristupa informacijama. Za pet godina, procijep između onih koji taj pristup imaju i onih koji taj pristup nemaju bitno će se smanjiti, zbog napretka koji će se ostvariti u mobilnim tehnologijama.

Danas na planetu živi sedam milijardi ljudi. Za pet godina u svijetu će se, procjenjuje se, prodati 5,6 milijardi raznih mobilnih uređaja – što znači da će 80 posto sadašnjeg broja stanovnika imati mobilni uređaj.

Komercijalne poruke postat će važnije od ostalih elektroničkih poruka
Pomislite samo na to koliko smo preplavljeni oglasima koje smatramo nebitnima ili neželjenima. Ubrzo, to više neće biti tako. Za pet godina neželjene poruke komercijalnog sadržaja bit će toliko personalizirane i relevantne da ćete pomisliti kako je spam umro. Istodobno, spam filtri će postati tako precizni da do vas više nikad neće dospjeti neka oglasna poruka koju niste željeli vidjeti.

Zamislite da ulaznice za koncert grupe koju želite vidjeti budu rezervirane na vaše ime u istom onom trenutku kad budu puštene u prodaju i to upravo za onu večer u tjednu u kojoj ste slobodni. Putem upozorenja koja će dolaziti ravno na vaš mobitel moći ćete te ulaznice odmah i kupiti. Ili, zamislite da dobijete obavijest o nadolazećoj snježnoj oluji. Na temelju te informacije možete odmah promijeniti plan putovanja.

IBM razvija tehnologiju koja se koristi analitikom u stvarnom vremenu kako bi dao smisao podacima i integrirao ih. Podacima koji dolaze iz baš svih aspekata vašeg života, počevši od društvenih mreža, online profila do svih drugih sadašnjih i bivših podataka koje smatrate korisnima. Od vijesti, sportskih novosti, do politike, pouzdat ćete se u to da tehnologija zna što zapravo želite. Sami ćete odlučiti što s dobivenim informacijama želite učiniti.

IBM: pet inovacija koje će promijeniti svakodnevni život u sljedećih pet godina

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.