IBM-ovo istraživanje tržišta otkriva: televizija prestaje biti medij broj jedan

Racunalo.com foto

Među anketiranim osobama veći je postotak onih koji intenzivno koriste Internet prema onima koji većinu vremena provedu gledajući televiziju. 19 posto anketiranih sebe smatra velikim korisnicima Interneta. Ispitanici iz te skupine na Internetu provedu šest sati dnevno. S druge strane, ispitanika koji spadaju u skupinu velikih konzumenata televizijskog programa, što znači da jednak broj sati dnevno gledaju televiziju, svega je 9 posto. 66 posto ispitanika pred TV ekranom provedu između jednog i četiri sata dnevno dok 60 posto ispitanika isto toliko vremena provede na Internetu.


Korisnici Interneta prilikom odabira sadržaja prednost daju provjerenim informacijama pri čemu se uvelike oslanjaju na iskustva drugih korisnika objavljena putem različitih korisničkih grupa na Internetu. Opremljeni računalima, mobilnim i interaktivnim sadržajima i aplikacijama nastoje kontrolirati sadržaj kojem pristupaju te fokusirati svoju pozornost na teme koje ih zanimaju. Iako se u novim okolnostima marketinška branša za sada teže snalazi, može se očekivati kako će oglašivači pratiti nove potrošačke navike.Kako bi učinkovito odgovorile na izazove koje donose nove okolnosti, IBM smatra kako oglašivačke agencije moraju učiniti korak dalje od svoje tradicionalno kreativne uloge te postati brokeri interesa kupaca; pružatelji kabelskih usluga trebaju unaprijediti svoje sadržaje u kućne multimedijalne portale, a novim oblicima distribucije medija priključit će se i izdavači. Marketinški stručnjaci su istovremeno prisiljeni eksperimentirati s novim oblicima oglašavanja.


„Potrošači pokazuju izraziti trend žičanog i bežičnog pristupa sadržaju: 81 posto potrošača obuhvaćenih istraživanjem izjavilo je kako su gledali ili žele gledati video na svojim osobnim računalima, a njih 43 posto videosadržaje želi gledati na mobilnim uređajima“, izjavio je Bill Battino, operativni partner u sektoru komunikacija IBM-ovog odjela Global Business Services. „Uzevši u obzir sve veći utjecaj pojedinih potrošača i potrošačkih zajednica, mediji i proizvođači zabavnih sadržaja morat će uložiti daleko više truda u razvoj ciljanog oglašavanja“.


Postojan rast potrošnje glazbenih, video i drugih zabavnih sadržaja u digitalnom obliku još uvijek ne ugrožava potrošnju sadržaja tradicionalnih medija, ali znakovito ukazuje na činjenicu kako prosječno kućanstvo u pogledu medija koje konzumira postaje sve složenije. Na oglašivačima je da slijede nove trendove. 23 posto ispitanih izjavilo je da koristi mobilne glazbene servise (npr. iTunes), 7 posto pretplaćeno je na videosadržaje na svojim mobilnim telefonima, 11 posto ispitanika konzumira multimedijalne sadržaje putem pretplata na svojim osobnim računalima, a 18 posto pretplaćeno je na online-novine.


Saul Berman, voditelj IBM-ovog odjela Media & Entertainment Strategy and Change, izjavio je: „Internet postaje glavnim izvorom zabave, pri čemu u kombinaciji s mobilnim telefonima i osobnim računalima potiskuje televiziju u drugi plan, posebice u starosnoj skupini od 18 do 34 godina. Kao što su segmenti korisnika koje smo nazvali “Gadgetiers” i “Kool Kids”[1] donijeli uzlet mobilne komunikacije koja je potisnula onu fiksnu, predviđa se da će takvi novi oblici distribucije polako potisnuti tradicionalnu kabelsku televiziju i gledanje satelitskih TV programa uz pretplatu u drugi plan.”


IBM-ov Institut za poslovna istraživanja anketirao je preko 2400 kućanstava u SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Japanu i Australiji istražujući globalne trendove u usvajanju novih medija i konzumaciji sadržaja putem osobnih računala, mobilnih telefona te prijenosnih uređaja za reprodukciju.Navike u gledanju televizije se transformiraju
24 posto kućanstava u SAD-u posjeduje digitalni snimač videa (DVR) što je promijenilo njihove navike praćenja televizijskog programa utoliko što čak 50 posto programa prate naknadno – gledajući snimke. Iznenađuje podatak da 33 posto ispitanika izjavljuje kako se uslijed posjedovanja digitalnog snimača videa  povećala količina TV programa kojeg gledaju. Dvostruko toliko ispitanika iz Velike Britanije izjavilo je kako većinom koriste uslugu videa na zahtjev nego digitalni snimač videa, a manje od trećine ispitanih u Velikoj Britaniji potvrdilo je kako su im se uslijed posjedovanja snimača promijenile navike praćenja televizijskog programa. U Australiji većina ispitanika koji posjeduju digitalni snimač videa izjavljuje kako televizijski program pretežno prate uživo, dok sa snimki gledaju manje od 25 posto televizijskih sadržaja.


Novi trend objavljivanja sadržaja
Korisnici objavljuju sve više vlastitih sadržaja na videoportalima i u različitim korisničkim zajednicama: 9 posto njemačkih i 7 posto američkih ispitanika izjavilo je kako su povremeno objavljivali vlastite sadržaje na različitim web-stranicama dok 26 posto američkih ispitanika pripada različitim korisničkim online-zajednicma. Iako su postotci nešto niži u ostalim zemljama obuhvaćenim istraživanjem kao što su Velika Britanija (20 posto) i Japan (9 posto) i dalje je riječ o značajnim brojkama. Australija je na vrhu svih obuhvaćenih država sa 36 posto ispitanika koji su izjavili da na različite načine vlastitim sadržajima sudjeluju u radu raznih korisničkih zajednica na Internetu, a 9 posto ih objavljuje vlastite videouratke. Među korisnicima koji objavljuju sadržaje njih 58 posto izjavljuje kako su im glavni motivi priznanje zajednice, a ne novčana dobit.


Trend mobilnih sadržaja
U Velikoj Britaniji trećina korisnika koji gledaju TV program putem mobilnih uređaja reducirala je količinu vremena provedenog u gledanju televizije uslijed pojave novih usluga koje su im dostupne na njihovim mobilnim uređajima. 18 posto ispitanika izjavilo je kako nešto manje prate „običnu“ televiziju, sljedećih 8 posto izjavilo je kako su značajno smanjili gledanje „normalne televizije, a 4 posto u potpunosti je napustilo praćenje programa na normalnim TV prijemnicima i prešlo je na mobilne uređaje. Od 4 posto njemačkih ispitanika koji gledaju videosadržaje na mobilnim uređajima, njih 23 posto daje prednost sadržajima koje objavljuju korisnici, a 21 posto radije gleda promotivne sadržaje i filmske najave (foršpane).


Metodologija istraživanja i demografski podaci
Istraživanje je trajalo od sredine travnja do sredine lipnja 2007. godine, a provodio ga je IBM-ov Institut za poslovna istraživanja. Internetska anketa obuhvatila je 64 posto ženskih i 36 posto muških ispitanika. Proporcionalno su obuhvaćene dobne skupine od 18 godina starosti na više s tim da je oko 44 posto ispitanika iz dobne skupine između 18 i 34 godina starosti, 25 posto ispitanika iz skupine između 35 i 44 godine starosti te 30 posto koji su stari 45 i više godina. Upitnik se sastojao od 38 pitanja, a ispunilo ga je 885 ispitanika u SAD-u, 559 u Velikoj Britaniji, 338 u Njemačkoj, 263 u Australiji te 378 u Japanu. Ispitanici su prijavili širok raspon prosječnih prihoda u kućanstvima, a najveći broj zarađuje manje od 100 000 američkih dolara godišnje.


Ovo istraživanje sastavni je dio nadolazeće studije pod nazivom „Kraj oglašavanja kakvo smo do sada poznavali“ koju pripremaju Bill Battino i Saul Berman koja će biti objavljena ove jeseni. Radi se o posljednjoj u nizu do sada objavljenih studija koje razmatraju promjene u svijetu medija i zabavnih sadržaja što obuhvaća sljedeće naslove: „Kraj televizije kakvu smo poznavali“, „Nova podjela medija: inovacije i prihvaćanje novih poslovnih modela“, „Napredno objavljivanje: podizanje kvalitete informacija na zasićenom medijskom tržištu“. Studije donose preporuke za televizijske kuće, oglašivače i davatelje pristupa sadržajima uključujući telekomunikacijske tvrtke i kabelske distributere.


Rezultati istraživanja u cijelosti su dostupni .

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.