IBM-ovi stručnjaci razvili novu generaciju čipova

Racunalo.com foto

Iznimno važno postignuće je i to da je novu tehnologiju moguće uklopiti u postojeće linije za proizvodnju čipova uz minimalne preinake postojeće opreme, čime se bitno smanjuju troškovi implementacije.


Razvoj nove tehnologije trebao bi imati značajan utjecaj na razvoj različitih vrsta elektroničkih sustava, od računala do potrošačke elektronike. IBM je već započeo s uvođenjem nove tehnologije u svoje proizvodne pogone u East Fishkillu (američka savezna država New York), a prvi proizvodi temeljeni na novim čipovima očekuju se u 2008. godini.


„Sve dosad pred poluvodičkom industrijom nalazila se velika prepreka daljnjem razvoju tehnologije“, izjavio je Dr. T. C. Chen, potpredsjednik IBM-ovog sektora za znanost i tehnologiju pri odjelu za istraživanja. “Nakon više od jednog desetljeća istraživanja, pred nama je mogućnost daljnjeg razvoja. Uz svu tehnologiju temeljenu na čipovima koja je u naše živote uključena na gotovo svakom koraku, ovo otkriće imat će velikog utjecaja na poboljšanje naše svakodnevice.“


Tehnologija nazvana „high-k metal gate“ uvodi novi materijal u ključni dio tranzistora koji upravlja njegovom prekidačkom funkcijom. Materijal za razliku od dosadašnjih koji su se koristili u tu svrhu ima izvrsna električna svojstva, uslijed čega tranzistor postiže vrhunske performanse, a omogućuje se i daljnje smanjivanje tranzistora preko granica koje su do danas bile ostvarene.


U skladu s tim, novi materijal mogao bi poluvodičkoj industriji omogućiti daljnji razvoj na tragu Mooreovog zakona – čuvenog postulata ove struke koji kaže da se gustoća pakiranja tranzistora na čipu podvostručuje svakih 12 – 18 mjeseci čime se poboljšavaju i performanse elektroničkih sklopova. Poluvodička industrija održavala je spomenutu stopu rasta desetljećima, ali se ujedno približavala krajnjim mogućnostima postojeće tehnologije, što bi dovelo do usporavanja napretka u razvoju elektroničke opreme.


Jednako važna kao i sam novi materijal je i metoda njegove primjene u postojeću proizvodnu tehnologiju. IBM-ovi stručnjaci uspjeli su proizvesti novu generaciju tranzistora koristeći novi materijal bez značajnih preinaka postojećih proizvodnih linija, što predstavlja glavni preduvjet da bi neka tehnologija zaživjela u praksi.


Pojedine faze rada na ovom postignuću predstavljene su kroz članke koje su IBM-ovi stručnjaci objavljivali u znanstvenim časopisima kao i na konferencijama s tematikom poluvodičke tehnologije. U IBM-u na sličan način planiraju predstaviti i rezultate ovog najnovijeg dostignuća.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.