IBM-ova tehnologija glasovnog upravljanja GPS-om

Racunalo.com foto

Ova tehnologija, koja je dosad bila rezervirana samo za najluksuznije modele automobila, omogućuje glasovno upravljanje satelitskim navigacijskim sustavom, što vozaču omogućuje da ostane koncentriran na vožnju. Algoritme su razvili znanstvenici IBM-ovih razvojnih laboratorija, a koriste se za prepoznavanje glasa i konverziju glasovnih naredbi u tekst u sklopu Pioneerovog navigacijskog sustava.


Pioneer je odabrao IBM-ov ugrađeni softver ViaVoice kako bi dodao mogućnost izdavanja glasovnih naredbi svom navigacijskom sustavu AVIC-HD1BT kojeg je moguće instalirati u većinu vozila, a koji služi prikazu informacija i zabavnih sadržaja vozačima.


Opremljen je tvrdim diskom kapaciteta 30 GB, od čega je 10 GB namijenjeno za pohranu osobnih glazbenih kolekcija. Vozačima je omogućen izravan pristup glazbenoj zbirci koju može pretraživati odabirom imena izvođača, naslova pjesme, žanra ili naziva glazbenog albuma. Sustav sadrži i telefonsko Bluetooth sučelje, a navigacijom, odabirom glazbe i telefonom moguće je upravljati glasovnim naredbama. Ovaj sustav izabran je za europski navigacijski sustav godine za razdoblje 2006/2007, a riječ je o prestižnom priznanju koje dodjeljuje Europska asocijacija za obradu slike i zvuka (EISA).


“Proširujemo primjenu vodeće IBM-ove tehnologije na područja koja uključuju korištenje u poslovnom okruženju, kao i druge primjene poput potrošačke elektronike“, izjavio je Jim Holland, menadžer proizvodne linije za grupu proizvoda Embedded Speech u IBM-ovom softverskom odjelu. “IBM ima reputaciju tržišnog lidera na ovom području, pri čemu i dalje tijesno surađujemo s našim korisnicima kako bismo integrirali naša rješenja u njihove proizvode. Pioneerov odabir upravo naše Embedded ViaVoice tehnologije  izvrstan je primjer koji pokazuje što je sve moguće postići kada se spoji odgovarajuća tehnologija kako bi se na osnovi toga razvila inovativna rješenja za tržište.“


Softver i elektronika u sve većem postotku sudjeluju u ukupnim inovacijama ugrađenim u vozila i sve više utječu na diferencijaciju tržišta automobila, a time i na ostvarenu zaradu. IBM-ova rješenja poput tehnologije za prepoznavanje glasa omogućuju korisnicima pristup informacijama u realnom vremenu bez obzira gdje se nalazili. IBM-ova napredna softverska i tehnološka rješenja, uključujući i IBM-ov ViaVoice, omogućuju implementaciju prepoznavanja glasa u uređaje poput mobitela, ručnih računala i komponenata za ugradnju u automobile.


“Prepoznavanje govora tek treba osvojiti automobilsku industriju. Vozač sada može unositi odredišta, pretraživati lokacije koje ga zanimaju te birati glazbu s ugrađenog tvrdog diska koristeći glasovne naredbe. Pioneer je odabrao IBM-ov softver ViaVoice kao temelj za razvoj sustava upravljanih glasovnim naredbama uslijed njegove provjerene kvalitete i visokih performansi u ugrađenim sustavima koji se koriste u svakodnevnim situacijama.“, izjavio je Geert Verhoeven, direktor razvoja navigacijskih proizvoda tvrtke Pioneer Europe. “


Mogućnosti prepoznavanja govora ugrađene u AVIC-HD1BT raspolažu golemim rječnikom koji omogućuje širok raspon prepoznavanja izgovorenih naredbi. Vozači mogu pozivati prikaz pohranjenih lokacija tako da jednostavno izgovore „idemo u moj ured“, a moguće je koristiti i alternativne izraze za istu naredbu, npr. umjesto „odredište“ moguće je reći „kreni“ ili „traži“.


Ovaj sustav koristi Tele Atlasovu bazu podataka pomoću koje je moguće dinamičko generiranje ruta, detaljno prikazivanje karata i ostalih važnih informacija na lokacijama 22 europske zemlje. Za neka područja navigacija uključuje čak i informacije o raspoloživim prometnim tracima navodeći vozača točno na smjer kuda mora voziti prema željenom cilju. Gotovo 3,7 milijuna potencijalno zanimljivih lokacija koje sustav sadrži olakšat će pronalaženje benzinskih postaja, restorana, trgovina i sličnih mjesta.


“Naš sporazum s IBM-om i Pioneerom svrstava nas među glavne ponuđače navigacijskih sustava visoke preciznosti upravljanih glasovnim naredbama“, izjavio je Basak Ozer, potpredsjednik tvrtke Tele Atlas zadužen za područje globalnog marketinga.


Tvrtka će putem IBM-ove tehnologije ViaVoice i Pioneerovog proizvoda AVIC-HD1BT proširiti područje svoje ponude. IBM-ov Embedded ViaVoice osigurava točno i pouzdano prepoznavanje glasovnih naredbi koje Pioneerov AVIC-HD1BT koristi za navigaciju i pretraživanje digitalnih medija koji se koriste u mobilnim uređajima u automobilima.


Proizvedeno u IBM-ovim laboratorijima
IBM posjeduje preko 300 patenata na području obrade govora i ima preko 300 razvijatelja i oko 100 istraživača u laboratorijima širom svijeta, uključujući lokacije u New Yorku, Tokiju, Kini, Haifi, Indiji i Almadenu, koji rade na razvoju podrške za preko 15 jezika. IBM-ov globalni razvojni laboratorij već 30 godina ima pionirsku ulogu u prilagodbi tehnologija za prepoznavanje govora primjenama na pojedinim tržištima, pri čemu mijenjaju način na koji društva žive, rade, napreduju i komuniciraju.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.