IBM-ova studija potvrđuje: izvršni direktori velikih kompanija (CEO) su za inovativne promjene

Racunalo.com foto

Istraživanje pod nazivom IBM Global CEO Study 2006 temelji se na osobnim intervjuima preko 750 izvršnih direktora i poslovnih ljudi iz vodećih svjetskih kompanija te predstavlja dosad najobuhvatnije takvo istraživanje poslovnog svijeta. Ovogodišnja studija nastavlja se na istraživanje IBM Global CEO Study 2004 koje je svojedobno otkrilo da izvršni direktori u prvi plan stavljaju rast dobiti, a ne rezanje troškova.


Sada svi razmišljaju o drastičnim promjenama, no samo ih 20% smatra da su u prošlosti bili vrlo uspješni u uvođenjima promjena. Kad se radi o izvedbi, istraživanje pokazuje da izvršni direktori više ne gledaju rast samo kroz nove proizvode i usluge, već se sve više fokusiraju na inovacije u poslovnim modelima i operacijama kao ključnim mehanizmima uvođenja promjena.


Izvršni direktori vodećih svjetskih kompanija istaknuli su da su otprilike dvije trećine njihovih resursa usmjerene na inovacije u poslovnim modelima i operacijama. čak se 61% njih koji se primarno fokusiraju na inovacije u poslovnim modelima boji da će promjene njihovih konkurenata potaknuti drastične promjene u čitavom tržišnom segmentu u kojem se i sami natječu.


“Posve je jasno da izvršni direktori danas traže nove vrste inovacija koje bi potakle značajne organizacijske promjene i tržišni rast”, rekao je Ginni Rometty, Senior Vice President, IBM Enterprise Business Services. “Više se ne radi samo o inovaciji koja se tiče proizvoda. Sada je najvažnije razumijevanje kako unijeti inovaciju u poslovni model, operacijski ili upravljački proces – kao što su upravljanje rizicima u stvarnom vremenu, suradnja u farmaceutskim istraživanjima ili digitalna distribucija filmova.”


U detaljnijem objašnjavanju svog stava, jedan od izvršnih direktora komentirao je: “Poslovni model koji ćemo izabrati odredit će uspjeh ili propast naše strategije”. Drugi je pak izjavio: “Proizvodi i usluge mogu se kopirati, a poslovni model je razlikovni element.”


Kad se radi o načinima traženja i uvođenja inovacija, istraživanje je pokazalo da 76% izvršnih direktora smatra svoje poslovne partnere i suradnju s korisnicima najvažnijim izvorom novih ideja, za razliku od internih odjela za istraživanje i razvoj koji su tek na osmom mjestu, a navodi ih samo 14% izvršnih direktora.


Usprkos važnosti koju pridaju suradnji, mnogi izvršni direktori još su uvijek u fazi planiranja. Njih 76% kaže da je suradnja ključna, a 51% smatra da njihove tvrtke trenutno vrlo uspješno i mnogo surađuju. Zanimljivo je da je ovaj podatak ponešto prenapuhan na novim tržištima, gdje 73% ispitanika surađuje, u usporedbi s 47% na zrelim tržištima.


Studija ujedno ukazuje na vezu između suradnje i financijskog učinka. Tvrtke s većim rastom prihoda u znatno većoj mjeri koriste vanjske suradnike od tvrtki sa sporijim rastom. Bolje stojeće tvrtke koristile su vanjske suradnike i do 30% više od tvrtki sa slabijim rezultatima. Uz to, izvršni direktori kao glavne pozitivne učinke suradnje s partnerima izdvajaju: smanjene troškove, veću kvalitetu i zadovoljstvo korisnika, pristup vještinama i proizvodima, povećane prihode te pristup novim tržištima i klijentima.


Jedan od izvršnih direktora ovako komentira suradnju: “Danas na raspolaganju imamo daleko više mogućnosti i inovativnih rješenja na tržištu koje čine kompetitivni i dinamični dobavljači nego da smo sve pokušali raditi sami.” Drugi komentira: “Potrebni su nam vanjski suradnici radi međusobnog uspoređivanja. Ovo pomaže našem osoblju da proširi svoja gledišta.” A treći izvršni direktor jednostavno zaključuje: “Ako mislite da interno raspolažete odgovorima na sve izazove, u krivu ste.”


Što se tiče poticanja inovativnosti, izvršni direktori izjavili su kako su interni inhibitori imali značajniji utjecaj od problema izvana. Ipak se svega 35% izvršnih direktora voljno izravno sučeliti sa spomenutim inhibitorima unutar tvrtke preuzimanjem odgovornosti za inovacije. Studija otkriva velike suprotnosti u raspodjeli odgovornosti za inovacije, što ovisi o zemljopisnom smještaju tvrtki. Primjerice u Japanu, Kini, Koreji i Istočnoj Europi 47% izvršnih direktora ima snažan utjecaj na planiranje inovacija, nasuprot 20% u Indiji i Sjedinjenim Državama, gdje je upravljanje inovacijama široko raspodijeljeno unutar organizacija kao i izvan njih, kroz partnere i druge suradnike. Na većini zrelih tržišta organizacijski direktor ima značajnu ulogu u upravljanju inovacijama.


IBM  Global CEO Study 2006 najveća je studija provedena intervjuiranjem izvršnih direktora u sklopu koje je ispitano 750 vrhunskih izvršnih direktora širom svijeta. Izabrani su predstavnici svih glavnih poslovnih segmenata i država. Namjena studije je pružiti sveobuhvatan uvid u postupke planiranja koje izvršni direktori provode za razdoblje od sljedeće dvije do tri godine.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.