IBM-ov inteligentan prijevoz

Racunalo.com foto

Svake godine 34 milijardi litara goriva potroši se u prometnim gužvama, automobilske nesreće koštaju stotine milijardi dolara, a isto tako do 2020. godine očekuje se da će se broj putnika u zrakoplovima udvostručiti te će prijeći godišnju brojku od više od sedam milijardi putnika diljem svijeta. Kroz sljedeće dvije godine ove statistike će se promijeniti kroz sljedeće tehnološke inovacije:  


Naši automobili imat će mogućnost da “osjete” druge automobile i na taj način izbjegnu opasne situacije na cesti. Budućnost predstavlja vožnja u suradnji s tehnologijom. Automobili budućnosti biti će opremljeni tehnologijom“drive-assist” koja će omogućiti automobilima da se ponašaju kao da imaju reflekse. Vozila će međusobno razmjenjivati informacije kao i komunicirati s cestovnom infrastrukturom, poduzimat će ispravne korake kada je potrebno i omogućiti povratne informacije vozačima. Spajanja autocesta i gradskih cesta više neće biti opterećeno, a promet će bili laganiji i sigurniji dok će štetne emisije biti smanjene.


Putnici će biti obaviješteni o kašnjenjima vlaka i autobusa putem mobitela. U skoroj budućnosti nova tehnologija će nazvati ili poslati poruku vozačima kako bi ih obavijestila kada dolazi sljedeći autobus ili vlak. Korištenjem senzora, GPS tehnologija i komunikacija “in-vehicle” , inovativan transportni sustav poslati će obavijest o kašnjenju vlaka i autobusa ili obavijestiti o bržoj ili prikladnijoj alternativnoj ruti. Isti sustav će omogućiti planerima da naprave ispravke satnica puta, a time će “skakanje u autobus” postati povijest.Vozači će razgovarati sa svojim automobilima. Visoko sofisticiran sustav prepoznavanja glasa omogućiti će vozačima dobivanje pravovremenih informacija o letovima, čitanje i pisanje elektroničkih poruka, dobivanje putokaza, izbjegavanje nesreća, gledanje DVD-a ili puštanje glazbe pomoću jednostavnih  glasovnih komandi. Glasovna navigacija i zabavni sustav omogućiti će vozačima podešavanje temperature kabine ili poziv kući i sve to dok drže ruke na volanu i oči na cesti.


Gradovi će pronaći rješenje za prometne gužve. Inteligentni prometni sustavi pravovremeno će podesiti semafore kako bi se olakšala gužva i kako bi se napravio put za vozila hitne pomoći. Nove tehnologije zasnovane na senzorima, GPS-u i satelitima, omogućiti će motoristima dobivanje informacija o najboljim rutama kako bi izbjegli vožnju i parkiranje tijekom najvećih prometnih gužvi. Nekoliko gužvi rezultirati će čišćim zrakom i sigurnijim cestama. Trebamo li spominjati Singapur, ne?


Putnici će dobiti kontrolu nad promjenama avionskih ruta i bolje će voditi brigu o izgubljenoj prtljazi. Lokacije zrakoplova, ekipe i avionskih izlaza biti će moguće “predvidjeti” kako se putnici ne bi izgubili u zračnim lukama. Informativni pultovi pružat će putnicima kontrolu nad promjenama avionskih ruta, a ujedinjeni zračni sustav povećati će sigurnost i smanjiti broj izgubljene prtljage.    


“Istraživači i stratezi transporta u IBM-u zabrinuti su time što lijek za probleme transporta ne predstavlja gradnja više cesta ili povećava broj letova,” izjavio je George Pohle, potpredsjednik IBM-a zadužen za strategiju. “IBM smatra da će tehnologije u nastajanju – pogotovo u komunikacijama – omogućit da putovanje bude sigurnije, jednostavnije i da može zadovoljiti uvijek rastuće potrebe.”

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.