IBM mainframe računala često odabiru korisnici razvijenih tržišta

Fotografija članka: IBM mainframe računala često odabiru korisnici razvijenih tržišta

IBM mainframe računala često odabiru korisnici razvijenih tržišta

Korisnici su odabrali IBM-ova mainframe-računala zbog njihovih očitih prednosti u odnosu na konkurentsku ponudu. Tako su primjerice mogućnosti jednog mainframe-računala IBM System z10 ekvivalentne mogućnostima gotovo 1500 x86 servera pri čemu IBM-ov mainframe zauzima 85 posto manju površinu i troši do 85 posto manje energije.

Raširenost IBM-ovih mainframe-računala koje koristi 50 vodećih svjetskih banaka i 22 od 25 vodećih američkih maloprodajnih lanaca omogućila je IBM-ovom sustavu System z da udvostruči svoj tržišni udio u ovom desetljeću, prema podacima IDC-ovog kvartalnog pregleda korištenja serverskih računala velikog kapaciteta. Tijekom istog vremenskog razdoblja HP i Sun gubili su svoje tržišne udjele. Uz to instalirani kapacitet za nova radna opterećenja na IBM-ovim mainframeima značajno je porastao u prvoj polovici 2008. Primjerice implementacija procesora „specialty egine“ za Linux porasla je 26 posto u prvoj polovici ove godine, za Javu 45 posto, a implementacija specialty engine procesora za pogon baza podataka porasla je za 133 posto.

Primjeri širokog raspona klijenata koji su implementirali IBM-ove mainframove uključuju tvrtke: Winn-Dixie Stores (SAD), Transzap (SAD), Industrial Bank of Korea, Japan Airlines International, Banco De Guayaquil (Ekvador), Itau Bank (Brazil), Postbank AG (Njemačka), Finanz Informatik (Njemačka); PSBank (Filipini), RHB Banking Group (Malezija), i Allied Irish Bank. Na rastućim tržištima Brazila, Singapura, Tajlanda i Filipina prihod od prodaje IBM-ovih mainframeova u prvoj polovici 2008. porastao je za 21 posto u odnosu na prvu polovicu 2007. godine.

Zahvaljujući velikoj raširenosti IBM-ovih mainframea kod korisnika ostvareno je sljedeće:
• Porastao je broj aplikacija za mainframe: 600 novih ili obnovljenih aplikacija predstavljeno je ove godine čime se ukupna brojka jedinstvenih aplikacija popela na preko 5000.
• Preko 1400 neovisnih softverskih prodavatelja razvija aplikacije za mainframeove IBM System z
• Preko 130 IBM-ovih ovlaštenih poslovnih partnera i sistemskih integratora certificirano je za prodaju mainframeova serije IBM System z.
• Broj sveučilišta širom svijeta koja surađuju s IBM-om u nastavi na području svladavanja vještina vezanih uz mainframeove i velike računalne sustave prešao je brojku od 500 – u odnosu na 24 koliko ih je bilo u 2004. godini. Tijekom posljednjih pet godina preko 50,000 studenata prošlo je edukaciju vezanu uz mainframeove.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.