IBM je predstavio najmanje računalo na svijetu – manje od zrna soli!

Fotografija članka: IBM je predstavio najmanje računalo na svijetu – manje od zrna soli!

IBM je na svojoj konferenciji Think 2018. u Las Vegasu predstavio najmanje računalo na svijetu. Računalo je veličine od samo 1mm x 1mm, ima cijenu manju od 10 centi, a služiti će za spremanje podataka u blockchain te suzbijanje krivotvorenja proizvoda.

Oglas

Kada zamišljamo malo računalo – možda zamišljamo nešto kao Raspberry Pi, kada zamišljamo jeftino računalo – zamišljamo nešto od barem stotina kuna, međutim IBM je na svojoj konferenciji Think 2018. predstavio računalo koje je manje od zrna soli, a koštati će manje od 10 centi. IBM kaže da ima nekoliko stotina tisuća tranzistora, a gotovo je nevidljiv golim okom. Slika koju vidite gore – zapravo je slika ploče koja se sastoji od 64 matične ploče, a na njoj su u gornjem lijevom kutu 2 računala.

Računalo ima nekoliko stotina tisuća tranzistora, SRAM memoriju, fotonaponske ćelije za napajanje budući da je nemoguće uštekati vanjsko napajanje te LED žaruljicu kojom može komunicirati s okolinom. IBM tvrdi da ima snagu kao x86 čip iz 1990. To bi značilo da ima dovoljno snage pokrenuti originalnu igru Doom. IBM tvrdi da je stvarna korist ovog računala korištenje u blockchain tehnologiji i sprječavanju krivotvorenja proizvoda koji će se moći označavati ovim sićušnim računalima. IBM ovo računalo naziva kripto-sidrom, a ovo je samo jedan proizvod koji IBM razvija u tu svrhu. Dolje na slici možete vidjeti kako je zapravo sićušno jedno računalo. Jedva je vidljivo u usporedbi sa zrnom soli.

Ovo sićušno računalo trenutačno je prototip i još nema detalja kako će točno biti povezano s blockchainom, međutim IBM planira započeti isporučivati svoje rješenje sa kripto-sidrima u sljedećih 18 mjeseci. Tako da, tko zna, možda neće proći dugo do trenutka kada će proizvodi sa ovih računalom biti dostavljani i na naša vrata.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.