IBM informatizira Ministarstvo pravosudja

Racunalo.com foto

Glavni ciljevi uvođenja ovog inovativnog IBM-ovog rješenja u hrvatske sudove su povećanje efikasnosti rada sudova, smanjenje troškova, povećanje brzine rada, unaprjeđenje procedure na sudovima te bolja dostupnost informacija građanima.
IBM-ovo ICMS rješenje zasniva se na funkcionalnim specifikacijama koje je definiralo Ministarstvo pravosuđa kao i na iskustvu koje je IBM stekao na sličnim projektima posebice projektu austrijskog pravosudnog sustava za koje je dobio nekoliko europskih priznanja zbog izvrsnih postignuća. IBM će u njegovu razvoju koristiti suvremene tehnologije koje se baziraju na otvorenim standardima.
Ovaj kompleksan projekt razvoja informacijskog sustava za upravljanje sudskim predmetima (ICMS) podijeljen je u tri faze . Prva pripremna faza, koja je već u tijeku sastoji se od analize postojeće situacije i usuglašavanja specifikacija potrebnih za implementaciju. Druga faza projekta obuhvaćat će uvođenje sustava na četiri «pilot suda»: Trgovački sud u Zagrebu i Splitu i Općinski sud u Zagrebu i Puli. U posljednjoj će fazi IBM-ovi stručnjaci osigurati tehničku podršku i održavanje programskog rješenja. Tijekom samog projekta IBM će oblikovati i provoditi školovanje za službenike pilot-sudova kako bi ih osposobio za korištenje ICMS aplikacije. 
„S obzirom na našu jedinstvenu poziciju koja ujedinjuje znanje, kako tehnološko tako i poslovno te s obzirom na globalno velik broj projekata u javnom sektoru, uvjereni smo kako će IBM bitno doprinijeti
razvoju informatizacije hrvatskog pravosudnog sustava“, izjavio je glavni direktor IBM-a Hrvatska Ivan Vidaković.“ Iznimno smo ponosni što smo odabrani kao partneri u modernizaciji hrvatskog sudstva koje predstavlja jedan od najkompleksnijih, kako organizacijski tako i tehnološki,  sustava u Hrvatskoj zbog iznimno velikog broja korisnika, ali i zbog iznimnog značaja za reputaciju zemlje. Globalna iskustva IBM-a u ovom segmentu čine nas kompetentnima za pružanje podrške tijekom ovog iznimno zahtjevnog, ali istodobno i nužnog procesa informatizacije“, zaključio je Vidaković.
Za upravljanje ovim složenim projektom, kao i za analize poslovnih procesa te izradu konačnog rješenja IBM će koristiti dokazane metodologije upravljanja projektima (IBM Global Services Method), te razvoj informacijskih sustava koji podržavaju suvremene programske alate baziranih na otvorenim standardima: Rational, WebSphere i DB2. Projektni tim sastoji se od domaćih i stranih stručnjaka IBM-a te djelatnike Ministarstva i sudova na kojima će se rješenje implementirati. Konačno rješenje podržavati će rad općinskih, županijskih i trgovačkih sudova, odnosno kaznenih, parničnih, stečajnih i ostalih postupaka te registracija i žalbi.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.