IBM i zdravstvene ustanove pokreću Globalnu pandemijsku inicijativu

Racunalo.com foto

 Zajednički će istraživati primjene naprednih analitičkih i računalnih tehnologija kako bi se povećala mogućnost boljeg reagiranja na moguću pojavu infektivnih žarišta u bilo kojem dijelu svijeta.


IBM-ovo sudjelovanje uključuje primjenu nekoliko ključnih tehnologija te uspostavu zdravstvenih Inovacijskih centara u sklopu IBM-ovih istraživačkih laboratorija u cijelom svijetu koji će surađivati s predstavnicima svjetske zdravstvene zajednice.


„Prijetnja od izbijanja pandemija svakako je globalni fenomen“, izjavio je Samuel J. Palmisano, IBM-ov predsjednik i izvršni direktor. „Naše protumjere moraju jednako tako biti globalnog karaktera i moraju se temeljiti, kao i kod drugih izazova s kojima se suočavamo, na otvorenoj suradnji i inovativnosti. IBM se s ponosom udružuje s ostalim partnerima u ovom nastojanju utemeljenom na jednoj od naših osnovnih vrijednosti – bitnim inovacijama.“


Od ključnog značaja za ovu inicijativu jest korištenje IBM-ovih naprednih softverskih tehnologija koje IBM namjerava ustupiti open-source zajednici, a njihovo korištenje pomoći će elektroničkoj razmjeni informacija o izbijanju epidemija te korištenju prikupljenih informacija u prognoziranju širenja bolesti.


Među korištenim tehnologijama posebno mjesto zauzima softverska tehnologija koju je IBM razvio u svrhu lakše razmjene i analize informacija o infekcijama te praćenja trendova s ciljem predviđanja pojave novih žarišta. Ova tehnologija nazvana Interoperabilna zdravstvena informacijska infrastruktura (IHII – Interoperable Healthcare Information Infrastructure) značajno će unaprijediti komuniciranje i suradnju među različitim zdravstvenim organizacijama na području prikupljanja i razmjene informacija. IBM će proširiti primjenu tehnologije IHII na javno zdravstvo kako bi se kroz razmjenu kliničkih informacija među medicinskim ustanovama, laboratorijima i institucijama javnog zdravstva odgovorilo na globalni izazov koji predstavljaju pandemije.


Planira se i osnivanje zajednice korisnika IBM-ovog sustava za epidemiološko modeliranje. Sustav djeluje pod nazivom Spatio-Temporal Epidemiological Modeller (STEM), a uz informacije pribavljene putem tehnologije IHII prikuplja i dodatne podatke kao što su fotografije visoke razlučivosti pribavljene od nadležnih tijela Ujedinjenih naroda, cestovne karte, lokacije aerodroma, podaci o migracijama ptica, putničke destinacije stanovništva itd. To korisnicima omogućuje brzo modeliranje geografskog širenja zaraze od trenutka njenog izbijanja, što pomaže stručnjacima na području javnog zdravstva kao i nadležnim državnim institucijama u razvijanju uspješnih preventivnih strategija.


U konačnici ovi planovi mogli bi rezultirati pravovremenim razvojem i distribuiranjem kvalitetnijih cjepiva obzirom da IBM ima pristup informacijama i na ovom području zahvaljujući projektu „Šah-mat“ (Project Checkmate). Riječ je o suradnji između IBM-a i istraživačkog instituta The Scripps u sklopu kojeg se provode složena biološka istraživanja virusa gripe. Naprednim prediktivnim tehnikama nastoje se predvidjeti buduće mutacije ovog virusa primjenom složenih računalnih sustava kao što je IBM-ovo superračunalo BlueGene, što bi farmaceutskoj industriji trebalo omogućiti proizvodnju učinkovitih cjepiva.


U središtu IBM-ove globalne pandemijske inicijative bit će znanstvenici IBM-ovih istraživačkih laboratorija u Kini, Indiji, Izraelu, Japanu, Švicarskoj i Sjedinjenim Državama. U članice programskog odbora pandemijske inicijative ubrajaju se među ostalima: Agencija za međunarodni razvoj američke vlade, Američki centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti, Svjetska zdravstvena organizacija, Istraživački institut Scripps te Odjel za biološku sigurnost Medicinskog centra Sveučilišta u Pittsburghu.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.