IBM Hrvatska predstavio rješenja za oporavak od IT katastrofa

Racunalo.com foto

U IBM-u tvrde kako trenutno postoji čak 35 prijetnji koje mogu uzrokovati katastrofalne prekide poslovanja, uz stalno pojavljivanje novih. Nerijetko se zbog toga u tvrtkama ovi problemi pripisuju ljudskom pogreškom, slabim donošenjem odluka i lošim planiranjem oporavka sustava nakon katastrofe.
“Svaka ozbiljna tvrtka mora razmišljati o mogućem oporavku od katastrofa jer se lako mogu procijeniti troškovi prekida poslovanja u odnosu na plansku investiciju u DR rješenja”, izjavio je Tomislav Krešimir Jukić, voditelj DR tima u IBM-u Hrvatska.
Današnje poslovanje teško je i jedan dan zamisliti bez informacijskih tehnologija. Zbog toga su u kompaniji razvili alate pomoću kojih mogu pristupiti planiranju zaštite poslovanja kroz zaštitu IT sustava od neželjenih događaja. U prvom se redu to misli na banke i osiguravajuća društva, no i sve druge, uglavnom velike tvrtke morale bi razmišljati o ovom problemu.Zanimljivo je kako svjetske tvrtke 100MB podataka procjenjuju na milijuna američkih dolara, stoga godišnje izdvajaju više od 11 milijardi američkih dolara za povrat izgubljenih podataka. čak 90% tvrtki koje nisu imale implementiranu DR zaštitu , 18 mjeseci nakon katastrofe gasile su svoje poslovanje.
Disaster Recovery rješenja svrstavaju se u nekoliko kategorija, ovisno o vremenu potrebnom za ponovnu uspostavu sustava. Tako na nižim razinama i IBM-u preporučuju Tivoli Storage Manager (TSM), rješenje za backup i arhiviranje koji automatski generira kopije traka koje se odnose na udaljenu lokaciju. Podatke i aplikacije moguće je vratiti na računalo bez softverskih instalacija. Drugo spomenuto rješenje je SAN Volume Controller (SVC) koji se koristi u višim kategorijama DR-a, a omogućuje sinkronu i asinkronu replikaciju između udaljenih lokacija, čak i između sustava za pohranu podataka različitih proizvođača.
U slučaju da korisnik nema pričuvne lokacije, IBM nudi i cjelovita outsorcing rješenja za DR na svojoj lokaciji.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.