IBM: akademska obrazovna inicijativa podržava informatički razvoj hrvatskih fakulteta

Racunalo.com foto

Gospodin Darko Tipurić, zamjenik dekana Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zaželio je dobrodošlicu okupljenima te je pozdravio Akademsku obrazovnu inicijativu: „čast mi je otvoriti ovaj skup i pozdraviti IBM s kojim uspješno surađujemo od 2003. godine. Ekonomski fakultet ulaže veliki trud kako bi ponudio moderan način edukacije koji odgovara potrebama modernog društva. Akademska inicijativa potiče nove oblike suradnje i siguran sam da će se uspješna suradnja s IBM-om nastaviti.”


IBM-ova Akademska obrazovna inicijativa nudi otvorene standarde, IBM-ove tehnologije i obrazovne resurse kako bi pomogli fakultetu i studentima održati korak s IT industrijom. Prva akademska obrazovna inicijativa održana je prije dvije godine kada je IBM Hrvatska predstavio sam program i njegove prednosti, dok su ovoga puta predstavnici akademskih organizacija podijelili svoja iskustva vezana za rješavanje problema s kojima su se suočili uz korištenje prednosti koje Akademska inicijativa nudi. Predstavnici različitih akademskih organizacija kao što su SRCE (Sveučilišni računski centar), Ekonomski fakultet Zagreb, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje iz Splita, Croz i Swing sudjelovali su na konferenciji te su predstavili primjere upotrebe IBM-ove Akademske obrazovne inicijative koja je pružila dodatnu vrijednost kvaliteti njihovih usluga.


Gospodin Sergej Belov, IBM-ov koordinator za odnose s akademskom zajednicom i izvanredni profesor na Fakultetu za numeričku matematiku i kibernetiku Sveučilišta u Nižnjem Novogorodu, Rusija, koji je također i dobitnik IBM-ove fakultetske nagrade za Linux on Power, predstavio je program suradnje s fakultetima (University Relationship Programme): “IBM nudi širok spektar programa usmjerenih na suradnju s fakultetima i akademskim zajednicama. IBM-ova Akademska inicijativa pruža potporu istraživačkom i razvojnom programu, utvrđivanju moderne obrazovne infrastrukture kako bi mogla odgovoriti poslovnim potrebama zemlje te pomaže razvitak nove generacije hrvatskih stručnjaka obrazovanih prema svjetskim poslovnim standardima koji bi povećali konkurentnost zemlje na globalnom tržištu.“Među prvim primjerima IBM-ove Akademske inicijative je Linux akademija koja je pokrenuta  u studenom 2004. godine potpisivanjem sporazuma o suradnji na izradi, izvođenju i promicanju sustava obrazovanja iz područja Linuxa sa Sveučilišnim računskim centrom SRCE, što je bio jedan od prvih zajedničkih koraka prema utemeljenju moderne obrazovne infrastrukture. IBM Hrvatska je također inicirao fakultetske nagrade što je  profesorima i fakultetima pružilo mogućnost proširivanja informatičkog znanja kao i daljnjeg razvitka konkretnih rješenja temeljenih na e-poslovanju na zahtjev. IBM-ov program fakultetskih nagrada jedan je od prvih u Srednjoj i Istočnoj Europi, a nagrađeni projekti podupiru poslovanje na zahtjev kroz razvitak sveučilišnih predmeta vezanih za e-poslovanje ili promociju samog e-poslovanja u područjima poput razvitka inovacijskih usluga, napredne poslovne integracije, istraživanja u visokozahtjevnom računalstvu, rada na razvoju Linuxa, istraživanja u područjima računalne tehnologije te poslovnih aplikacija i tako dalje.
 
Gospodin Ivan Vidaković, direktor IBM-a Hrvatska, izrazio je svoje zadovoljstvo projektom: „IBM-ova Akademska inicijativa predstavlja program razvijen u suradnji s vodećim obrazovnim organizacijama u svijetu. IBM ulaže u razvitak intelektualnog kapitala te potiče usmjeravanje na usluge i servise s obzirom da oni predstavljaju temelje daljnjeg rasta. Zadovoljstvo mi je vidjeti da se ova konferencija održava po drugi put budući da je partnerstvo s fakultetima i akademskim organizacijama u vrhu IBM-ovih prioriteta”.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.