I Vipnetu se smanjili prihodi u Q1 2014 godini za 9,6%

Fotografija članka: I Vipnetu se smanjili prihodi u Q1 2014 godini za 9,6%

Iako su rasli u broju fiksnih korisnika (17,4%), negativni gospodarski trendovi i ulazak Hrvatske u EU utjecali su na prihode Vipneta koji su manji za 9,6% u odnosu na Q1 2013.

Oglas

Promjenom regulatornog okvira povodom ulaska Republike Hrvatske u EU, što se treće tromjesečje zaredom ogledalo kroz manje roaming prihode od stranih gostiju i kroz manje prihode od interkonekcije, Vipnet je u prvom kvartalu ostvario 83,2 milijuna eura ukupnih prihoda što je 9,6 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani. Loša gospodarska situacija i EU regulacija imale su još veći utjecaj na EBITDA-u. Sukladno tome, konsolidirana EBITDA u prvom je kvartalu ove godine niža za 22,5 posto i iznosi 22,7 milijuna eura. Osim roaming regulacije, na EBITDA-u je utjecao i cijeli niz dodatnih pogodnosti za korisnike te niža cijena mobilnih uređaja.

“Očekivani efekti regulacije u kombinaciji s nastavkom ekonomske krize posebno su vidljivi u mobilnom segmentu. Snažnim rastom u fiksnom segmentu samo djelomično kompenziramo takve negativne učinke. Razlog zadovoljstvu leži u rekordnom rastu fiksnog broadbanda te rastu korisnika LTE mreže. Rezultati svih operatora pokazuju kako mobilna industrija pada već 20 kvartala zaredom. S druge strane, investicije mobilnih operatora neophodne su ne samo za adekvatni tehnološki razvoj, o njima ovise i stotine domaćih tvrtki koje surađuju s mobilnom industrijom. Očekujem da ovakvi pokazatelji sektora promijene razmišljanja o mobilnim komunikacijama kao bazi za dodatne namete, odnosno da izazovu povlačenje prijedloga povećanja radiofrekvencijskih naknada. Takva odluka po završetku trenutno otvorene javne rasprave značila bi zaštitu gospodarstva i korisnika usluga koji snose cijenu nameta te bi vrlo brzo pokazala poztitivne efekte”, rekao je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

Vipnet prihodi Q1 2014

Broj kućanstava koja koriste Vipnetove fiksne komunikacijske i tv usluge u prva je tri mjeseca ove godine porastao na 202,1 tisuću, što je za 17,4 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Broj fiksnih broadband linija je u odnosu na prva tri mjeseca 2013. godine porastao za 24 posto. Broj fiksnih glasovnih usluga u istom je razdoblju također porastao za 24 posto. Vipnet je u prva tri mjeseca ostvario porast od 10,8 posto u broju tv usluga koje uključuju kabelsku televiziju, IPTV i satelitsku televiziju.

Nastavljen je trend rasta usluga baziranih na pametnim telefonima u odnosu na pakete koji uključuju samo osnovne usluge. Tako je broj pretplatnika mobilne telefonije u prva tri mjeseca 2014. u odnosu na isto razdoblje lani porastao za 1,8 posto, dok je broj prepaid korisnika u istom razdoblju smanjen za 8,1 posto. Ukupan broj korisnika u mobilnoj mreži iznosi 1,81 milijuna.

Prosječni mjesečni prihod po korisniku (ARPU) u prva je tri mjeseca ove godine smanjen za 7,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznosi 10,5 eura, što je posljedica regulatornog smanjenja cijene terminacije poziva. Istovremeno, prosječni prihod po liniji (ARPL) u prva je tri mjeseca zbog utjecaja većeg broja korisnika s osnovnom uslugom satelitske televizije smanjen za 8 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznosi 21,6 eura.

Vipnet je u prvom kvartalu 2014. investirao 12,6 milijuna eura, što je smanjenje od 12,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.