I u Splitu obilježen svjetski Dan sigurnijeg Interneta

Fotografija članka: I u Splitu obilježen svjetski Dan sigurnijeg Interneta

Aktivnosti, koje se provode diljem svijeta nastoje uključiti što više učenika te ih osvijestiti o pitanjima sigurnosti na Internetu.

Oglas

U Splitu je, u organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a), obilježen svjetski Dan sigurnijeg interneta. U suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih, Pravnim fakultetom Sveučilišta u Splitu, CARNet-om, Poliklinikom za zaštitu djece grada Zagreba i udrugom ˝Hrabri telefon˝, HAKOM je održao čitav niz predavanja i radionica, namijenjenih prvenstveno djeci školskog uzrasta, njihovim nastavnicima i roditeljima sa ciljem edukacije i promicanja odgovornog i sigurnog korištenja interneta i mobilnih uređaja.

Na skupu, kojem je nazočilo preko stotinu učenika splitskih osnovnih škola i njihovih nastavnika, istaknuto je kako je sigurnosti djece i mladih na internetu teško osigurati bez adekvatnog sagledavanja i podizanja razine znanja onih koji ih trebaju poduprijeti i zaštititi, nositelja odgovornosti, a to su prvenstveno roditelji.

Aktivnosti, koje se provode diljem svijeta na ovaj dan, nastoje uključiti što više učenika te ih osvijestiti o pitanjima sigurnosti na internetu. Stoga je HAKOM ovom prilikom predstavio i brošuru namijenjenu roditeljima i djeci.  Brošuru pod nazivom „ Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona˝ predstavila je HAKOM-ova stručnjakinja za zaštitu korisnika Gordana Kulišić, a predavanje na temu ˝Opasnosti na internetu˝ održao je  Roland Lipošinović, stručnjak za informacijske tehnologije.

Doc. dr. sc. Marija Boban sa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu održala je predavanje na temu  ˝E – bonton: 3 pravila sigurnog komuniciranja na internetu˝, a o sigurnom korištenju facebooka govorio je predstavnik CARNet-a Marin Stanić. HAKOM-ovi stručnjaci  Luka Delonga i Daniela Trutin predstavili su aplikaciju ˝Kalkulator privatnosti˝, nakon čega su dvije edukativne radionice održali stručnjaci Ministarstva socijalne politike i mladih, udruge Hrabri telefon i Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

Moderne komunikacijske tehnologije nude gomilu informacija o svemu što bi nas moglo zanimati i omogućavaju komunikaciju, međutim, sloboda koju internet pruža, istovremeno se pretvara u opasnost ako se ˝mrežom svih mreža˝ ne znamo služiti na siguran način. Mogućnosti za zlouporabu je mnogo, a najveća opasnost prijeti djeci i maloljetnicima. Stoga je i ovogodišnje obilježavanje dobra prigoda za progovoriti o sigurnoj i odgovornoj uporabi interneta i mobilnih uređaja, s posebnim naglaskom na zaštitu djece i mladih, koje HAKOM, sa svojim suradnicima u ovom projektu, želi potaknuti na odgovornu uporabu.

Ovom prigodom želimo prenijeti poruku da je korištenje tehnologije i interneta poželjno, ali ono treba biti sigurno i odgovorno. Isto tako želimo ukazati kako se virtualni svijet razlikuje od stvarnog svijeta, međutim i u jednom i u drugom podjednako treba znati čuvati privatnost i ponašati se u skladu s dobrim običajima. Svatko od nas treba pridonijeti razmjeni znanja, poštivanju ljudskih prava i sigurnosti onih koji su najugroženiji.
– mr. sc. Mario Weber, ravnatelj HAKOM-a>

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.