I ja želim učiti Ubuntu – edukativno provođenje praznika u organizaciji udruge HrOpen

Fotografija članka: I ja želim učiti Ubuntu – edukativno provođenje praznika u organizaciji udruge HrOpen

Vrijeme je  ljetnih praznika. Klinci i klinceze presretni su što je nastava u školama završila da se mogu dobro naspavati, zabavljati i provoditi vrijeme  sa ekipom. Ali ne svi.

Oglas

 

Grupa zagrebačkih učenika , je odlučila kreativno iskoristit dio praznika prije odlaska na ljetovanje izvan grada i proniknuti u tajne Ubuntu operativnog sustava. Zahvaljujući ,  to im je omogućeno. Naime, udruga HrOpen je pokrenula projekt početkom godine – Slobodni i otvoreni sustavi u obrazovanju za razvoj digitalnih kompetencija učenika i učitelja osnovnih škola, s naglaskom na primarno obrazovanje. Program projekta se provodi u suorganizaciji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Realizacija programa projekta provodi se kroz radionice s učenicima u vrijeme praznika za učenike.  Do sada je program učenja Ubuntu sustava proveden u 6 zagrebačkih škola: OŠ Ivana Gorana Kovačića, OŠ Trnsko, OŠ Ivana Cankara, OŠ Mladost, OŠ Stjepana Bencekovića, OŠ Trnjanska i u OŠ braće Radić Botinec. Cilj projekta je aktualizirati dodatne mogućnosti stjecanja digitalnih kompetencija korištenjem slobodnih i otvorenih računalnih programa (open source) i time omogućiti približavanje ispunjenju europske strategije 2020 u obrazovnom sustavu.

Mi smo istražili kako izgleda kada se učenici požele vratiti u informatičku učionicu zato što to doista žele,  ne zato što moraju :) Dočekalo nas je 12  učenika uperenih pogleda u ekrane i naš dolazak skoro da nisi zamijetili. Nismo ih htjeli previše ometati dok ne završe svoj posao,  ali smo se iznenadili kako s lakoćom koriste sučelje, Liberoffice i Gimp programe i to nakon samo nekoliko dana učenja. Kada je počelo zajedničko druženje,  na naše  pitanje, sviđa li im se  Ubuntu,   uglavnom su odgovorili da  Ubuntu je baš cool i nimalo dosadan.

Za kulturni dio programa radionica pobrinuo se poznati glumac , izvođenjem nekoliko monologa iz svoje bogate umjetničke karijere. Voditelji svih do sada održanih radionica bili su vrsni metodičari predavači i članovi udruge HrOpen.

U u pet dana trajanja predavači su bili: Zoran Babić, Martina Draženović, Jasmin Klindžić i Mila Kokotović. Voditeljica projekta i programa je mr.sc. Ivana Turčić Prstačić.

Daljnji planovi su nastavak rada s učenicima, organiziranje radionica za zainteresirane učitelje, i predavanja za roditelje učenika u smislu informacija u vezi korištenja besplatnih i otvorenih ( open source) programa kod kuće. Na kraju bi napomenuli da su radionice potpuno besplatna za učenike, ali budući da su organizacioni troškovi neizbježni, ima li među vama čitateljima zainteresiranih sponzora ili znate nekoga tko bi želio poduprijeti ovaj hvale vrijedan projekt, javite nam. Kontaktni podaci nosioca projekta nalaze se u našoj redakciji.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.