I američki T-Mobile u mukama – hakeri pokrali podatke 15 milijuna korisnika

Fotografija članka: I američki T-Mobile u mukama – hakeri pokrali podatke 15 milijuna korisnika

Nekako nam se čini u zadnje vrijeme da posao s privatnim podacima nosi više muke nego koristi

Oglas

Za one koji se žele okoristiti ucjenjivanjem i prijevarom, ne postoji primamljivija meta od kompanija koje skupljaju podatke velikog broja korisnika. Poslovno udruživanje s takvim “metama” može biti unosno, ali uvijek treba biti svjestan posljedica.

To se dogodilo američkom T-Mobileu koji je poslovno usko surađivao s Experian – kompanijom koja prikuplja podatke milijuna korisnika. Iz Experiana su ukradeni podaci čak 15 milijuna korisnika – imena, adrese, datumi rođenja, brojevi vozačke dozvole i osobne iskaznice, itd. Iako su posljednjibrojevi enkriptirani, obje kompanije nagađaju da je ta enkripcija vjerojatno pobijena.

T-Mobile je ujedno potvrdio da su ukradeni i određeni podaci vezani uz kreditne kartice iako nije detaljnije objasnio o kojim je točno podacima riječ.

Glavni izvršni direktor T-Mobile USA je izjavio da će kompanija razmotriti daljnju suradnju s Experianom, ali da prije toga moraju sanirati štetu nastalu korisnicima koja je trenutno prioritet.

Experian je sve korisnike čiji bi podaci mogli biti ukradeni obavijestio mailom o incidentu te im je ponudio besplatno nadgledanje transakcija kreditnih karticama u iduće dvije godine.

Ono što je zastrašujuće jest činjenica da bi barem kompanije poput Experiana trebale biti sigurnosno zaštićene od svih napada budući da barataju s tolikom količinom osjetljivih podataka. Vidljivo je da to nije slučaj i da se još štošta toga na ovom području mora promijeniti. Ipak, zanimljiv je daljnji razvoj događaja. Ako već korisnici nisu uspjeli natjerati kompanije poput Experiana da se adekvatno zaštite, možda će kompanije koje koje imaju direktnu komunikaciju s korisnicima (poput T-Mobile USA), uspjeti ih natjerati.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.