HUB: Ne nasjedajte na lažne online ponude i oglase na društvenim mrežama!

Fotografija članka: HUB: Ne nasjedajte na lažne online ponude i oglase na društvenim mrežama!

Oglasi s velikim popustima na društvenim mrežama nerijetko vas vode na lažne stranice koje služe za prikupljanje osobnih podataka, kao i podataka o karticama.

Oglas

U posljednje vrijeme na stranicama društvenih mreža pojavili su se oglasi koji privlače potencijalne kupce na povoljnu kupnju različite brendirane robe (obuće, odjeće i drugih predmeta) – “HOT SALE”, “80% OFF”, “Discount Sale” ponude i slično. Otvaranjem linka od korisnika se traži unos osobnih podataka za registraciju, a nakon odabira plaćanja otvara se stranica s početnim slovima “http”, umjesto “https”.

Riječ je o lažnim stranicama koje služe za prikupljanje osobnih podataka i podataka o kartici, dok kupci robu za koju misle da su je naručili ne dobivaju. Njihovi podaci mogu se koristiti za plaćanje na drugim internetskim trgovinama, pri čemu korisnici tek naknadno uočavaju da su njihovi računi terećeni za transakcije koje nisu izvršili.

Upozoravaju se kupci da pri kupnji na internetu obavezno sami upisuju web adresu prodajnog mjesta, nikada putem poveznica (linkova) s drugih web stranica te da prije unošenja kartičnih podataka obavezno provjere radi li se o sigurnim internetskim stranicama i tako izbjegnu troškove za transakcije koje nisu izvršili.

Više informacija o mogućnostima zaštite na internetu možete pronaći i na specijaliziranoj internet stranici .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.