Huawei puše za vratom Samsungu i Appleu

Fotografija članka: Huawei puše za vratom Samsungu i Appleu

Prema kompaniji Gartner koja je specijalizirana za razna istraživanja na području informacijske tehnologije prodaja pametnih telefona na globalnoj razini u prvom kvartalu ove godine bilježi porast od 9% u odnosu na isti period 2016. godine.

Oglas

Tako je prodaja pametnih telefona u prvom kvartalu ove godine skočila na vrtoglavu brojku od 380 milijuna prodanih primjeraka. Glavnu riječ i dalje vode kompanije Samsung i Apple koje već dugo dominiraju tržištem smartfona, no konkurencija ne posustaje i sve im je bliža. Na treće mjesto zasjela je popularna kineska kompanija Huawei, a za petama su joj također kineske kompanije Oppo i Vivo.

Samsung i dalje ima ogromnu prednost te suvereno vlada smartfon tronom, međutim ni kralj nije nedodirljiv, pa je tako i ovaj južnokorejski div doživio smanjeni udio isporučenih uređaja i to zahvaljujući obustavljanju prodaje Galaxy Note 7 phableta. Vjerujemo da će njegovu poziciju ponovno dodatno ojačati odlični prodajni rezultati koje bilježe Samsung Galaxy S8 i S8 Plus smartfoni.

Drugi div, onaj iz Cupertina u Kaliforniji, i dalje bez pomaka drži svoju drugu poziciju na smartfon tronu kao jedan od najjačih proizvođača smartfona. Zanimljivo je kako u odnosu na prošlu godinu Apple ne bilježi porast prodajnih rezultata, već stagnira, što je konkurenciji i više nego dobrodošao znak da se još bolje uhvate posla i uspavanom divu otmu drugu poziciju u smartfon svijetu.

Huawei, Oppo i Vivo sigurnim koracima kreću u napad na smartfon tržište te počinju ozbiljnije ugrožavati do sada nedodirljivi Samsung i Apple dvojac. Huawei je u odnosu na prvi kvartal prošle godine smanjio svoj zaostatak prema Apple-u sa 6.5 na 4.7%, dok je Oppo zabilježio 94.6% porasta u broju isporučenih uređaja te mu do preuzimanja trećeg mjesta kompanije Huawei nedostaje prodaja samo 250.000 primjeraka smartfona. U svijetu pametnih telefona ovo je gotovo pa zanemarujuća brojka, a taj se mali zaostatak još bolje vidi u postotku od 0.9%.

Vivo drži peto mjesto ove top ljestvice i to sa ukupnim tržišnim udjelom od 6.8%. Ova je kompanija u razdoblju od siječnja do ožujka ove godine prodala čak 26 milijuna uređaja i to zahvaljujući povećanoj potražnji na tržištima kao što je Indija gdje je prodaja Vivo smartfona porasla za više od 220%.

Objavljeni su i podatci koliko je pametnih telefona u svijetu prodano prema operativnom sustavu na kojemu rade. Ovdje nema nekih iznenađenja; Android i dalje dominira tržištem te se nalazi na 86.1% prodanih pametnih telefona. iOS pokriva 13.7% tržišta, dok ostali operativni sustavi pokrivaju 0.2% tržišta.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.