Huawei Watch 2 recenzija – zgodan sat sa previše značajki

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Huawei Watch 2 recenzija – zgodan sat sa previše značajki

Huawei Watch 2 nasljednik je Huawei Watcha iz 2015 te jedan od prvih pametnih satova sa Android Wear 2.0 operativnim sustavom.

Oglas

Huawei je još na CES-u ove godine predstavio svoju ideju da pametni satovi trebaju više značajki i čini se da su održali riječ. Huawei Watch 2 ima nove mogućnosti povezivanja, Android Wear 2.0 operativni sustav i novi sportski izgled. Nažalost smanjen je ekran i uređaj je malo nezgrapan pa daje osjećaj kao da su se previše trudili natrpati značajke, a nisu uspjeli nadmašiti konkurenciju niti u jednom području.

Dizajn

Standardni model orijentiran je na fitness i sportske aktivnosti. Kućište je napravljeno od termoplastike i ima keramičke rubove, a silikonski remen dizajniran da izdrži znoj prilikom vježbanja može se zamijeniti. Sa dimenzijama 45 x 48.3 x 12.6 mm dosta je glomazan. Nije me ta glomaznost toliko zasmetala radi toga što je uređaj lagan i možete zaboraviti da ga nosite na ruci, no radi te debljine, često zapne za uže rukave (primjerice na košulji ili jaknama). Remen je udoban i mekan, no budući da se radi o silikonu, na dodir se čini malo jeftin. To ne predstavlja problem jer Watch 2 koristi remen standardne širine 20 mm pa ga je lako zamijeniti nekim po vašem ukusu.

Huawei Watch 2 ima IP68 certifikat što znači da s njime možete zaroniti do pola sata na 1,5 m dubine. Sve u svemu, sportski dizajn se čini kao lagani korak unatrag u usporedbi sa originalnim koji je imao više stila i otmjenosti. Sigurno neće osvojiti nagrade za stil, ali vrlo je funkcionalan. Orijentiran je na zdravlje i fitness te je dizajniran za preživljavanje pri surovim treninzima ili utrkama.

Ekran

Ovaj pametni sat ima okrugli AMOLED zaslon promjera 1,2 inča sa rezolucijom 390 x 390 piksela i gustoćom piksela 326 PPI. Dovoljno je svijetao, a boje su žarke te se lako može čitati tekst na ekranu kad ste vani, a dobri su i kutovi gledanja. Sat ima ugrađeni senzor svjetline koji automatski prilagođava osvjetljenje ekrana prema svjetlosnim uvjetima u okolini. Površina ekrana izrađena je od Corningovog Gorilla Glass stakla za otpornost od grebanja i udaraca.

Po mom je skromnom mišljenju ovaj ekran premali, posebno ako ga usporedimo sa konkurentima poput koji ima 1,38-inčni ekran (480 x 480 piksela), a prošli model Huawei Watch je imao promjer ekrana 1,4 inča. Uz to oko ekrana nalazi se keramički rub koji se ne može okretati (kao recimo onaj na ) i lagano je uzdignut pa zna smetati pri korištenju gesta za upravljanje.

Operativni sustav

Glavna zvijezda među specifikacijama Huawei Watch 2 je operativni sustav . Dojam druge generacije Googleovog operativnog sustava za nosive uređaje je čišći dizajn i veća intuitivnost. Ugrađen je Google Assistant virtualni pomoćnik. Google Assistant se aktivira dugim pritiskom na gornju tipku i nažalost ne podržava hrvatski jezik (kao ni Android Wear 2.0 općenito).

Tipkovnica na ovom uređaj ju sićušna no podržava pisanje povlačenjem, vrlo je precizna pa je lako tipkati i nema previše grešaka pri pisanju. Posebno mi se svidio način stizanja obavijesti sa manjim ikonicama i više korisnog mjesta za informacije, a jednostavno je odabrati među puno različitih brojčanika ili instalirati nove iz Google Playa kako biste pronašli baš onaj koji vama odgovara.

Android Wear 2.0 jako se oslanja na geste i to je uglavnom povlačenje od ruba ekrana sa određene strane da biste dobili određenu funkciju ili padajući izbornik. Tu uzdignuti keramički rub zna zasmetati, a u kombinaciji sa manjim ekranom, osobno mi je nespretan za korištenje.

Tipke

Huawei Watch 2 ima dvije krunske tipke – pritisak na gornju tipku vodi vas u listu aplikacija, dok se donja tipka može konfigurirati po vašim preferencijama, a tvornički je postavljena da otvara „Workout“ aplikaciju. Niti jedna tipka ne može se okretati, a što bi potencijalno riješilo problem sa rubovima i gestama povlačenja te bi moglo raditi i pod vodom.

Povezivost

Sat se standardno povezuje sa mobilnim uređajem preko WiFi ili Bluetooth veze. Osim ovih funkcija, zanimljivo je da ima ugrađen NFC i GPS što nije baš uobičajeno na pametnim satovima, budući da se za lokaciju obično oslanjaju na podatkovnu vezu i GPS sa spojenoga pametnog telefona. Još jedna značajka po kojoj se Huawei Watch 2 ističe je ugrađani utor za SIM karticu i LTE, pa se u potpunosti može koristiti kao samostalan uređaj. Naravno nisu izbacili ni standardne senzore poput barometra, brojača otkucaja srca, akcelerometra, žiroskopa i kompasa. LTE značajke omogućuju da primate pozive ili zovete direktno sa sata te da koristite Internet bez telefona.

Performanse

Pod haubom Watcha 2 nalazi se Qualcomm’s Snapdragon Wear 2100 čipset sa procesorom na 1.1GHz, uparen sa 768MB RAM-a i 4GB unutarnje pohrane. To naravno znači da ćete moći skinuti dosta Android Wear aplikacija na ovaj pametan sat i bit će i više nego dovoljno za spremanje koje pjesme u memoriju za slušanje kad vježbate.

Unatoč novom operativnom sustavu i hardveru, Watch 2 nije otporan na zastajkivanja. Navigiranje kroz izbornike je glatko i responzivno no pokretanje aplikacija je nešto sporije od očekivanja. Povremeno ima usporavanja u radu i dodirni ekran nešto sporije registrira dodir. Iz ovih razloga ponekad imate osjećaj da se pokrenuta aplikacija smrznula, no već nakon nekoliko sekundi proradi. Posebno je to bio slučaj sa Huaweijevom Workout aplikacijom, a ista stvar se nešto rjeđe dogodila sa Google Fitom.

Sport i praćenje aktivnosti

Huawei je ugradio brojne značajke vezane uz fitnes i praćenje aktivnosti prilikom vježbanja i rekreacije. Osim praćenja ugradili su i planove treniranja, kojima možete dnevno pristupati kako biste dobili maksimalni napredak.

Huawei ima svoju Health aplikaciju za praćenje zdravlja koja ima pregledan dizajn i lako se postavlja. Ugrađeno je nekoliko načina trčanja, bicikliranja u sobi ili hodanja. Uz to ima i specifičnih vježbi za definiciju ili kardio.

Ako odete na trčanje sa Huawei Watch 2, on brzo pronalazi GPS. Pritiskom na start, ovaj pametni sat vam odbrojava 3-sekunde prije nego li krenete. Na ekranu se tada prikazuju informacije o otkucajima srca, koliko dugo trčite i možete sami izabrati dodatne informacije koje želite (brzina, nadmorska visina, broj koraka i drugo).

Završetkom vježbe vidite statističke podatke i analizu vaše aktivnosti. Među njima su razina truda, VO2 i ostali korisni podaci, a tu je i vrijeme potrebno za oporavak kako bi doveli tijelo do vrhunskih rezultata.

Baterija i punjenje

Zahvljujući bateriji od 420 mAh ovaj će pametni sat izdržati oko 2 dana (45 sati) na jednom punjenju pri nekakvom opuštenom korištenju. Sportaši će imati oko 10 sati intenzivnog treninga prije nego li ju potpuno isprazne, ako konstantno koriste GPS i praćenje otkucaja srca.

Always-on Display je tvornički ugašen, no ako ga upalite u postavkama, značajno ćete smanjiti trajanje baterije na 21 sat. Always-On način rada prikazuje samo osnovni brojčanik sa bijelim crticama i brojem koraka. Zanimljivo je da pri slaboj bateriji (15%) ovaj se način rada pali automatski i dodaje još čitav dan na trajanje baterije, no onemogućuje sve ostale pametne značajke ovog sata.

Zaključak

Ako se uglavnom fokusirate na značajke vezane za praćenje aktivnosti i sporta, a želite pametni sat da vam se pridruži u vježbanju i trčanju, Huawei Watch 2 ima mnoge prave odlike. Lagan je, udoban i izgleda vrlo privlačno za jedan sportski sat.

Ako pak imate originalni Huawei Watch ili želite elegantan pametni sat, Watch 2 djeluje generički i neinspirirajuće. Mali ekran djeluje još manje radi debelog i uzdignutog keramičkog ruba, a završit ćete sa velikim pametnim satom koji nema nikakvih prednosti u odnosu na konkurenciju. Nije poželjan ni za one sa manjim ručnim zglobom.

Huawei Watch 2 je među prvima sa Androidom Wear 2.0 i to je obećavajući početak, no ipak nije ultimativni Android pametni sat kakvoga sam očekivao. Sigurno će se svijeti onima koji trče i bave se sportom. Mali ekran mu pak ne ide u prilog.

Pozitivne strane

  • Ugrađen GPS i NFC
  • Opcija za SIM karticu i 4G
  • Puno značajki

Negativne strane

  • Mali ekran
  • Povremeno zastajkivanje
  • Manje premium dizajn od prethodnika
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.