Huawei se službeno oglasio oko problema s P10 i P10 Plus memorijama

Fotografija članka: Huawei se službeno oglasio oko problema s P10 i P10 Plus memorijama

Umjesto da se problem oko interne memorije ugrađene u Huawei P10 i P10 Plus ugasi, ona se čini se sve više rasplamsava. Možda i zahvaljujući prilično arogantnom službenom odgovoru kompanije.

Oglas

Prije desetak dana o tome kako Huawei u svoje P10 i P10 Plus smartfone ugrađuje sporije interne memorije. Kompanija se službeno oglasila o tome i priznala kako su to svjesno radili, odnosno ugrađivali memorijske čipove različitih proizvođača (i brzina), iako su na sve stavljali oznaku UFS 2.1, a što označava trenutno najbržu memoriju.

Richard Yu, glavni čovjek Huaweijeve mobilne divizije oglasio se na kineskoj društvenoj mreži Weibo, gdje je bio prilično oštar, da ne kažemo arogantan oko ove priče. No, kako stvari stoje ove je navode priznala i sama kompanija. Kako smo pisali ranije, u Huawei P10 i P10 Plus službeno su ugrađivane interne memorije brzine UFS 2.1, no kupci su pronalazili sporije UFS 2.0, pa čak i puno sporije eMMC 5.1 memorije. U međuvremenu smo saznali kako samo neke inačice Huawei P10 smartfona imaju LPDDR4 RAM i UFS 2.1 internu memoriju, dok su otkriveni i modeli sa sporijim LPRDDR3 RAM-om (što ranije nismo znali!) i eMMC 5.1 i UFS 2.0 sporiju memoriju. Primjerice, eMMC 5.1 memorija ima brzine manje od 300 Mbps, a prijavljeno je kako i oni najjači Huawei P10 i P10 Plus s 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije imaju sporiju eMMC 5.1 memoriju.

Kako ovo neki ne bi krivo shvatili, vaš će Huawei P10 i P10 Plus raditi potpuno normalno, ali neće raditi tako brzo kako je deklarirano na samom uređaju. Očito se radi o tržišnoj borbi za kupce s jedne strane, a smanjivanju cijene koštanja samog uređaja i zauzimanju tržišta s druge strane. Srećom, ima puno korisnika koji znaju zbrojiti dva i dva.

Kompanija je službeno priopćila slijedeće (na engleskom).

To meet global demand of millions of units, Huawei has employed the standard industry practice of sourcing solutions from multiple trusted suppliers to ensure a balance between user experience, quality and sustainable supply. Relying on a single component supply can lead to a shortage, meaning delays for consumers who wish to buy our new products. In the case of flash memory, in this instance, Huawei has chosen multiple simultaneous mainstream solution suppliers.

Among all Huawei P10 marketing collateral, there has been no commitment to the use of only one specific flash memory.

Dodaju kako nemaju obavezu koristiti samo jednu vrstu memorije i smatraju kako se ovdje ne radi o diskriminaciji ili namjernom pokušaju prijevare kupaca. Drugim riječima, kupci ne bi trebali brinuti ako se radi o DDR3 i eMMC 5.1 memoriji iako je deklarirana puno brža i skuplja memorija. Zaboravljaju kako tu postoji i osjetna razlika u cijeni, a koja može utjecati i na krajnju cijenu samih uređaja s jedne, odnosno na profit kompanije s druge strane.

Upravo se na to osvrnuo određeni broj kupaca koji kažu kako Huawei prodaje top smartfone sa slabijim karakteristikama ali po top cijeni. Bilo je i vrlo žestokih korisnika što nećemo sada prenositi, ali dogodilo se nešto drugo – poslao je “pismo namjere” svojoj ekipi koje je svojevrsno vrijeme za buđenje (“wake-up call”), koje isto nećemo prenositi, ali ono što je bitno je kako će se oformiti takozvani “Customer Listening Taskforce” odjel koji bi trebao popraviti komunikaciju s kupcima, kao i vratiti njihovo povjerenje.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.