Huawei P8 recenzija – najtanji među top modelima

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Huawei P8 recenzija – najtanji među top modelima

Koliko je Huawei P8 u top segmentu blizu ili poput svojih suparnika otkrili smo nakon opsežnog testa. Dovoljno smo se dugo družili s modelom da bi stavili pod lupu svaku sitnicu osmišljenu od strane  kineskih inženjera.   

Oglas

Huawei je u prvih šest mjeseci ove godine prodao skoro 50 milijuna pametnih telefona na globalnoj razini. U domicilnom tržištu  s prodanih 11 milijuna uređaja u prvom i 20 milijuna u drugom tromjesečju postali su  jedini konkurent Beijing Xiaomi Technology Co., Ltd. Navedene prodajne brojke obuhvaćaju djelom i prodaju Huawei P8 modela koji još nije bio globalno dostupan. Hrvatskim novinarima je . Tjedan dana kasnije našao se na policama. Provela sam testiranje uređaja kako bi utvrdila njegove stvarne mogućnosti bez utjecaja samohvale proizvođača i očekivanjima PR agencije :)

Huawei P8 GRA-L09 osnovna specifikacija

Dimenzije: Visina 144.9 mm; širina: 72.1 mm; debljina: 6.4 mm; masa: 144g
Zaslon: IPS LCD – 5.2 inča – 16.777.216 boja (24-bita) – rezolucija 1080×1920 piksela
CPU: Hisilicon Kirin 930; 8-jezgri  64 bita
Memorija: RAM 3072 MB – interna 16 GB + microSD (Trans Flash)
Glavna kamera: 13 MP // rezolucija videa (1080p) 1920×1080 piksela // OIS, RBGW senzor, DSLR-level Image Signal
Prednja kamera: 8 MP
Ostalo : spikerfon, FM radio prijemnik,
OS: Android v5.0 + EMUI 3.1
Podržani MM formati : aac, wav, mp3, mp4, wma, DivX, XviD, H.263, H.264, wmv, avi
Povezivanje: Bluetooth 4.0, WiFi, GPS, GLONASS, DLNA, NFC
Mreže : 850Mhz, 900Mhz, 1800Mhz, 1900Mhz, HSDPA, LTE
Prijenos podataka : GSM (9,6 Kb/s), GPRS (115 Kb/s), EDGE (236 Kb/s)
Baterija: Li-Polymer 2600 mAh

Dizajn, kvaliteta izrade, ulazi-izlazi

Pakiranje Huawei P8 inspirirano je koricama knjiga za koje unaprijed znamo kako se izvrsno uklapaju u police mahagonija i one moderne, najneobičnijih oblika, materijala ili boja. Život čine male radosti ;) Za razliku od stakla rabljenim za izradu  , P8 modelom dominira aluminij s rubovima dijamantnog reza reflektirajućeg svjetla. Visina kućišta je 144,9 mm, širina 72,1 mm, debljina 6,4 mm, dok je masa 144 grama. Kućište ima nano premaz za zaštitu od tekućih izlijevanja i znoja. Izrada je kvalitetna i elegantna u završnoj obradi. Hvat je udoban. Vaš palac trebao bi dosegnuti pristojan dio prednje površine.

Na vrhu su 3.5 mm audio ulaz i mikrofon za potiskivanja šuma. MicroUSB 2.0 s USB “On The Go” podrškom, glavni mikrofon te zvučnik su na dnu. Provrti tvore privid stereo zvučnika ali samo lijevo je zvučnik. Oko mikroUSB ulaza vidljiva su dva Torx vijka. Njihovu ulogu nisam mogla odgonetnuti. Mislim da nisu samo estetske prirode. Zvučnik je podržan DSP Hi6402 audio procesorom i pametnim pojačalom. Reproducira jasno visoke frekvencije, srednje manje, a bas je mrvicu prigušen. U odnosu na Galaxy S6, zaostaje u volumenu bez priključenih slušalica te u odnosu na LG G4, je bolje kvalitete zvuka.

Lijevi bok je prazan. Na desnom su tipka za regulaciju glasnoće, uključivanje/isključivanje, ladica MicroSIM kartice i druga, hibridnog tipa ( SIM kartica / microSD ). Po uzoru na Sony Z seriju, tipka za uključivanje ima novi pravokutni dizajn zaobljenih kutova i koncentričnih krugova.

Stražnjoj strani nedostaje sofisticiranost koju ima Vizualno rješenje nije mi ugodno oku. Prema vrhu je crni panel koji glumi staklo. Lako se kontaminira prstima. Tu je postavljena LED bljeskalica i objektiv fotoaparata. Za razliku od konkurencije je paralelan s površinom. Na primjer, iPhone 6 Plus ima modul viši 0,67 mm dok oko 1,6 mm. Pri dnu kućišta je plastična trakica za neometani prijem antenskih signala. Slično rješenje ima iPhone 6.

Prednja strana i zaslon

Na vrhu s prednje strane se nalaze slušalica za razgovore, prednja kamera koja služi i za slikanje selfija, LED za obavijesti te set senzora. Okvir oko zaslona je uzak prema lijevoj i desnoj strani sa svojih 1.5 mm. Na vrhu i dnu je tipične širine za moderne uređaje. Zaslon dimenzija 11,51 x 6, 48 cm zauzima 71,58 % prednjeg dijela. Proizvodnju potpisuje JDI (). U proizvodnom procesu korištena je IPS-NEO tehnologija. Omogućava molekulama tekućih kristala bolje poravnanje na staklenoj podlozi. Time se dobiva veća svjetlina uz nižu energetsku potrošnju, bolji kutovi vidljivosti i kontrast. Zaslon je zaštićen Gorilla Glass rješenjem treće generacije. Dužina dijagonale mjeri 13,21 cm, a oštrina zaslona 424 ppi (piksela po inču). Teško će te pronaći artefakte na tekstu ili mutne prijelaze s crte na pozadinu prikaza. Nemam zamjerki.

Kutovi gledanja su odlični. Kontrast omjera 1500: 1 je u razini iPhone 6. Kalibracija boja djeluje vrhunski izvedena. U postavkama je Huawei uključio odabir prikaza boja u spektru ‘toplih’ ili ‘hladnih’ temperatura. Preciznost dodira prstima i odziv su na visini zahvaljujući naprednoj One-Glass-Solution tehnologiji (jedan sloj stakla u kojem su sve komponente). Podržava rad rukavicama. Jedina zamjerka zaslonu je nedostatna svjetlina po jakom suncu. Ovih vrelih sunčanih dana morala sam tražiti zaklon ako sam htjela vidjeti bilo što prikazano na zaslonu. Dodatno u vanjskom okruženju za sunčanih dana vidljivost smanjuje refleksija svjetla.

Procesor, memorija, povezivanje

Huawei P8 pokreće 64 bitni Hisilicon Kirin 930 ARM-temeljen SoC s četiri Cortex A53 jezgre i četiri poboljšane Cortex A53e jezgre big.LITTLE konfiguracije. Prvi set klastera radi na nižim frekvencijama od 403 – 1,516 GHz, a drugi doseže 1,017 – 2,0 GHz. Potonji je zbog rekordne frekvencije morao biti modificiran ili jednostavnije rečeno: optimiziran zbog overclocka.

S tehničke strane gledajući, Cortex-A53 jezgre u Kirinu 920 su sporije od Cortex-A57, tako se SoC ne može natjecati s moćnijim čipovima konkurencije u flagship kategoriji brzinom pod intenzivnim opterećenjem. Isto tako Snapdragon 808 u , Snapdragon 810 u HTC One M9, ili Exynos 5433 su proizvedeni naprednom 20 nm tehnologijom. Ne vremešnom TSMC 28 nm.
Mogla bi reći da je Hisilicon Kirin 930 najbliže MediaTek MT6795 (helio-X) SoC-u. U praksi obrađuje mnoge sofisticirane aplikacije na zadovoljavajući način, sučelje radi fluidno i nema zatrzavanja. Kirin 930 procesor nije sklon pregrijavanju. Stražnji dio se grije. Osobito kod igranja igara ali ravnomjerno na cijelom području. Zato prosječna temperatura kućišta nije osjetilno visoka.

Radna memorija je 32-bitne dvokanalne konfiguracije, LPDDR3 dizajna kapaciteta 3 GB frekvencije 1600 MHz. Uočila sam jednu zanimljivost. Nakon početnog dizanja dostupno je 1.9 GB RAM-a jer sustav uzima samo 545 MB. Palac gore. Na primjer, Galaxy S6 ima manje od 1 GB, HTC One M9 oko 1.8 GB. Kapacitet NAND memorije SDW16G je 16 GB. Proizvođač je SanDisk. Za grafiku brine Mali-T628 GPU MP4 +i3 frekvencije 680 MHz. Dakle, imamo GPU srednje klase. Na primjer Exynos 7420 rabi Mali-T760 MP8 @772 MHz dok Snapdragon 810, Adreno 430 @ 650 MHz. Manja sposobnost zamjetna je samo kod igranja zahtjevnih 3D igara. Nema problema s reprodukcijom 1080p video sadržaja. Što kažu Benchmark testovi?

Što se tiče senzora tu je P8 kompletan. Ne nedostaje ništa. GPS je u stanju održati stabilan signal sa 7-10 od satelita. Bila sam ugodno iznenađena kvalitetom zvuka glazbe kroz Bluetooth zvučnik. Malo začuđujuće je da nema podrške za 5GHz WiFi budući da se radi o flagship modelu. Iako se radi o Broadcom BCM4334 čipsetu za povezivanje koji podržava više frekvencije ali Huawei je blokirao prijem. Huawei je dodao WiFi + uslugu pametnog prebacivanja između WiFi i mobilne podatkovne mreže. Servis automatski traži najbolje pristupne točke u području gdje se nalazite. Ako su sve veze loše, isključuje se WiFi (uz obavijest) i prebacuje veza na podatkovni promet mobilnih mreža.

Baterija

P8 baterija ima nominalni kapacitet baterije od 2680 mAh. Ovisno o vašim navikama upotrebe uređaja i kvaliteti prijema signala mreža, možda će neki svako večer prije spavanja morati staviti P8 na punjenje da ujutro bude spreman za novi dan. Uz standardno korištenje bez problema će trajati od jutarnjih sati do kraja dana ako koristite umjereno sve funkcije. No, ako ste intenzivni korisnik poput mene, panika bi mogla nastati već oko 19 sati kada mi je kapacitet pao na 5 – 10 % od 100% napunjenosti od 9 sati  ujutro, a kada obično otvaram oči i skidam uređaje s punjača. Moj način korištenja uključuje dva računa e-pošte, aktivan Telegram IM, Skype, Twitter, Facebook i Google Now, RSS koncentrator vijesti, malo slušanja glazbe, 3o minuta čitanja vijesti na webu i priličan broj minuta razgovora. Većina navedenih aktivnosti se odvija na 4G mreži. U kritičnim situacijama možete se prebaciti na neki od načina uštede energije po potrebi. Ne čini mi se da čine puno za očuvanje energije, ali opet dovoljno ako se vraćate kući u kasnim večernjim satima. Novost je opcija koja automatski blokira aplikacije “gladne” energije. Prije toga javlja se obavijest o kojoj kritičnoj aplikaciji se radi.

Telefonija

Dual SIM je postao standard za sve kineske pametne telefone. Huawei P8 nije iznimka. Ima podršku za rad s dvije SIM kartice u standby režimu rada. Ako je aktivna SIM1 na 4G / 3G mrežama, SIM2  prima samo 2G signal. Standardno možete odrediti koja će bit zadana za pozive i SMS, a koja za podatkovni promet. Zvona se ne mogu podesiti odvojeno ali vibracije za pozive mogu. Evidencija poziva se automatski sortira u skladu s vremenom i oznakom SIM-a. Kao nedostatak radu Dual SIM kartica navela bih odsutnost hot-swap funkcije. Zamjenom svake kartice potrebno je ponovno pokrenuti uređaj. U načinu rada neometanja zvoniti će ili vibrirati samo prioritetni prekidi (dopušteni kontakti i podsjetnici).

Testirala sam P8 u Zagrebu i gotovo uvijek imala pristup  4G mreži Hrvatskog Telekoma čiju sam karticu koristila. Mogu reći da HSPA brzina učitavanja je također na visini. Kvaliteta poziva je izvrsna.  Zadovoljna sam jasnoćom i  glasnoćom. Glasovi zvuče toplo. Kao da je osoba u istoj prostoriji s vama. Zvona proizvode dovoljno buke da vam odvrate pažnju. Vibrirajuća upozorenja su prosječna.

Za poboljšanje glasnoće zvuka u slušalici Huawei je dodao Voice + mod. Povećava volumen poziva do 58% u bučnom okruženju i smanjuje buku vjetra do 90% u hands-free načinu rada ili konferencijskog poziva. Aktivacijom Signal+ značajke, antene primaju signale iz svih smjerova na područjima slabe pokrivenosti signalom operatora. Izvrsno iskoristivo dok putujete u automobilu u smjeru mora ili obrnuto. Za svjetske putnike je Huawei  predvidio Roaming + za lakše pronalaženje partnerske mreže vašeg operatora. Tu je i pametno međunarodno sučelje za telefoniju koje automatski dodaje pozivni broj vaše zemlje ako pokušavate nazvati nekoga kod kuće ili poslu.  Nećete morat ručno unositi predbroj. Ako ste zametnuli svoj P8 negdje kod kuće ili na poslu, uz govornu kontrolu lako će te ga pronaći. Potrebno je samo definirati izraz na koji će P8 reagirati kada ga pozovete.

Android 5.0 i EMUI 3.1

P8 pokreće Android 5.0 s Huawei EMUI 3.1 korisničkim sučeljem i virtualnim android funkcijskim tipkama dizajniranim u stilu Lollipop inačice. EMUI je jednostavno i bogato funkcijama korisničko sučelje. Po meni, još uvijek nema nekih znakova novog „Materijal“ dizajnerskog jezika u sloju prilagodbe od strane Huaweija. Mogla bih to uzeti za nedostatak. EMUI ima podršku za third-party teme, korištenje jednostavnog režima za starije, podršku za geste i rad jednom rukom. Za potonji je Huawei optimizirao tipkovnice, početne zaslone i tipku za brzi pristup. Ona se može odvući na lijeve ili desne rubove za  pristup opcijama Natrag, Početna, Nedavni zadaci, Otključavanje zaslona i Optimizacija jednom rukom.


EMUI 3.1 uključuje obavijesti na zaključanom zaslonu ali ne dopušta brzo pokretanje aplikacija osim fotoaparata. Sve instalirane aplikacije nalaze se na početnim zaslonima. Povlačenjem prstom od statusne trake prema dolje otvara se prošireni prikaz za obavijesti. Prijelaskom prstom ulijevo ili udesno vrši se prebacivanje između obavijesti i kartica prečaca. U centru za obavijesti moguće je blokirati neželjene push obavijesti iz određenih aplikacija. Poput Apple iOS 8, ima “tražilo” svih aplikacija, kontakata i slično. Uključene su sve Google aplikacije i servisi. Jedna od najvažnijih aplikacija – Gmail, donosi Materijal dizajn u načinu rada i izgledu. Prije Android 5.0 inačice  Google je nudio dvije e-aplikacije: e-pošte i Gmail. Gmail sada podržava i druge e-mail račune i usluge tj. većinu  POP3 / IMAP4 e-mail usluga, plus Microsoft Exchange. Huawei je dodao nekoliko korisnih aplikacija, alata i značajki: Upravitelj telefona je sustav koji omogućuje upravljanje programima, skeniranje i čišćenje te zaštitu uređaja. Uključuje blokirati neželjene pozive, poruke i obavijesti, omogućiti uštedu energije i optimizaciju sustava.


Još jedna korisna značajka je mogućnost napraviti snimku zaslona dodirom sa zglobom prsta. Snimke zaslona se spremaju u mapu Galerija – Slike.  Za korištenje slušalica dodana je značajka Pametno upravljanje. Omogućuje koristiti kontrole slušalice za dodati pjesmu favoritima ili se prebaciti u režim rada kada se koristi Huawei Music.  Već koda smo u priči oko slušalica slušalica treba reći da za slušanje radio postaja potrebno je spojite slušalice. FM radio ih upotrebljava kao antenu. Huawei tipkovnica uključuje Swype geste za brzo obavljanje uobičajnih zadataka.

Internet: Google Chrome je dobar preglednik i dobro radi na P8. U Postavkama možete pokrenuti nove kartice, pristupiti oznakama, vidjeti nedavno zatvorene kartice i povijesti pregledavanja. Alati za dijeljenje su opsežni. Web stranice se učitavaju u trenu na 4G mreži.

Glazbeni svirač je tipičan za sve Huawei pametne telefone. Nije se promijenio od davnih dana :)

Foto i video

Prednja kamera ima BSI 8 MP senzor (IMX179 Exmor)  otvora blende F 2.4. Daje fotografije najveće rezolucije 3264 x 2448 točaka. Po snimljenim selfijima prije objave na društvenim mrežama, možete izgledati poput fotomodela ako iskoristite niz trikova za prilagodbu ljepote.

Glavnu kameru odlikuje IMX278 13 MP RGBW senzor otvora blende.f / 2.0. Službeni podaci pokazuju da je RGB u visokom kontrastu u odnosu na ambijentalnu svjetlinu poboljšan za 32%, dok smanjenje buke u uvjetima slabog osvjetljenja 78%. Senzor je podržan optičkom stabilizacijom slike (optički kut vibracija 1,2 °) i dvotonskom bljeskalicom. Najveća razlučivost snimljenih fotografija je u 4160 x 3120 točaka u omjeru 4: 3. Za okidanje moguće je rabiti tipku za glasnoću.

Sučelje kamere se ne razlikuje od prethodnog modela Ascend P7. Vrlo je jednostavno. Na automatskim postavkama ne morate ništa znati o foto tehnikama. Ručne postavke su dobro skrivene u dubini što uključuje HDR način snimanja. Od ostalih postavki i funkcija za snimanje nude se glasovne kontrole za okidanje, odbrojavanje vremena do okidanja, Panorama, skeniranje QR koda, Super noć (automatsko podešavanje ISO vrijednosti i ekspozicije prema osvjetljenju – bez stativa beskorisna), najbolja fotografija (snimanje niza fotografija u brzom slijedu i automatski odabir najbolje), ponovo podešavanje žarišta (fokusa) po snimljenoj fotografiji, vodeni žig, audio napomena (snimanje kratkog audio zapis nakon snimanja fotografije) itd. Fokusiranje i okidanja je relativno brzo. OIS se pokazao vrlo dobar ali iPhone 6 je bolji u tom pogledu. Iskreno, ne čini mi se da je ukupna kvaliteta snimljenih fotografija znatno poboljšana u odnosu na Ascend P7, ali ravnoteža bijele boje i HDR svakako jesu. Sve u svemu, P8 performanse snimanja nisu loše. Da kvaliteta fotografija može bit bolje, može.

(dnevno svjetlo)

(zatvoreni prostor – vrlo malo svjetla)

P8 može snimati video u dvije rezolucije: 1080p, 720p. Snimanje videozapisa uključuje automatsko poboljšanje lica, praćenje objekata, smanjenje trešnje fotoaparata, pauziranje, Time-lapse mod itd. Zgodan je način snimanja koji je kompanija nazvala Režiserski način. Spajanjem 4 uređaja kroz Wi-Fi Direct istovremeno svi mogu snimati istu scenu ali različitih kutova. Svi kreativni ili umjetnički nastrojeni korisnici neće moći odoljeti snimanju tragova svjetla pomoću produžene ekspozicije. Nakon 40 sekundi po aktivaciji moguće je pokrenuti snimanje. Naravno, potreban vam je opet stativ. Kao i kod fotoaparata, video kamera bi trebao biti dovoljan za svakodnevne potrebe snimanja.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Zaključak

Huawei P8 u odnosu na ostale modele na tržištu nije najtanji, ali je tanak. Ugodan je za držanje i korištenje. Dizajn će vam se svidjeti ili neće. Hardver je prilično ispod ostatka perjanica. Usudila bih se reći da je na tankoj granici između flagshipa i modela visoke srednje razine. na automatskim postavkama kamera je kvalitetom fotografija u rangu modela.  Pa možda i pola stepenice ispod. Pohvalno je da su dodane neke napredne opcije za korisnike koji se razumiju u snimanje fotografija ali opet nisu upotrebljive bez stativa. Budimo realni i pitajmo se tko nosi stativ u torbi uz pametni telefon?????

Autonomija baterije s 5 –5,5 sati aktivnog zaslona na jednom punjenju je prihvatljiva. Softver je jednako dobar kao i prethodna generacija. UI mi nedostaje prilagodba Materijal dizajnu. Eto, ništa nije savršeno. Tako niti Hawei P8. Ima  svoje + i – . Ako ste dosadašnji vlasnik modela, ne vidim previše razloga da nabavite noviji model. Cijena za P8 u trenutku pisanja recenzije je oko 4.131,00 kn ( ovisno o trgovcu).

Hvalimo:
+ dobar dizajn
+ izbor kvalitetnih materijala za kućište
+ nano premaz kučišta
+ kompatibilnost sa svim postojećim mobilnim mrežama
+ audio kvaliteta
+ 3 godine jamstva
+ Dual SIM
+ utor za microSD (za neke)

Zamjeramo:
– nema podršku za WiFi 5 GHz spektar
– osjetljivost fotoaparata u mraku s obzirom na konkurente
– prosječna razina autonomije baterije
– nedostatak brzog punjenja baterije
– samo 3 GB RAM-a (za neke)
– nedostatak 4K snimanja videa ( za neke)
– Gorilla Glass 3 ( nije najnovija generacija)
– vidljivost zaslona na jakom suncu
– nedostatak hot-swap funkcije ( za neke)
– baterija nije korisnički zamjenjiva bez asistencije servisa (za neke)

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Reproduciraj audiovizualni sadržaj

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 9 za Dizajn
Ekran
Ocjena 9 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 8 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 7 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 9 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 9 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 10 za Povezivost
Baterija
Ocjena 8 za Baterija
Video igre
Ocjena 9 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 7 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 6 za Naš dojam

8.27

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Huawei P8 je evolucija prethodnika, ali evolucija nije revolucija. Uglavnom mogu reći da dijelom drži korak s ovogodišnjim perjanicama. S obzirom da je najjeftiniji model od ostatka konkurencije, tanak i izrađen od metala, ima šanse da postane miljenik javnosti. Da, Huawei daje trogodišnje jamstvo što nije nimalo zanemarivo.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.