Posjetitelji testiraju – tjedan dana sa Huawei P10 smartfonom

Fotografija članka: Posjetitelji testiraju – tjedan dana sa Huawei P10 smartfonom

Nakon kupovine Huawei P10 pametnog telefona, svoje je dojmove u prvih tjedan dana korištenja odlučio podijeliti Kristijan Vragović iz Novog Marofa.

Oglas

Sve nam češće posjetitelji šalju svoje dojmove o korištenju svojih novih pametnih telefona, neki čak pošalju i svoj uređaj da ga testiramo i objavimo recenziju. Kristijan Vragović je svoj novi Huawei P10 kupio u Varaždinu, a u nastavku možete pročitati njegove dojmove. Nećemo ništa dirati, ostavljamo sve kako je napisao… :)

………………………

Mnogi od nas će se složiti da su smartphone uređaji danas prilično važni u životu ljudi, pogotovo poslovnih. Svestrani uređaji koji mnoge stvari čine lakšima. Odluke o kupnji svojih uređaja donosimo prema recenzijama specijaliziranih stranica, iskustvima korisnika na forumima itd. Stoga sam ja, ponukan tim istim recenzijama, i prošlogodišnjom recenzijom jednog čitatelja portala racunalo.com koji je opisao iskustvo korištenja svog Samsung Galaxy S7 uređaja, odlučio napisati nešto o svom P10 koji ću usporediti sa svojim dvije godine starim LG G4.  Pa krenimo redom…

Prvi dojam i dizajn

Uređaj sam kupio u Varaždinu, i prilikom kupnje iako nisam napravio prednarudžbu, dobio besplatno powerbank, auto punjač i selfie štap (khm, khm). To i činjenica da je uređaj cijenom oko 1100 kn bio jeftiniji od S8 prilikom kupnje me ponukalo da dotični razmotrim, a nakon kratkog razgledavanja i kupim. Odličnog, elegantnog i kompaktnog dizajna koji je vrlo sličan iPhoneu uređaj me odmah privukao, posebno u svojoj crnoj varijanti. Iskreno, lijepo je opet imati normalan osjećaj kad svoj mobitel stavim u džep hlača. Nije da je G4 pritom bio katastrofa, ali razlika se itekako osjeti. Iako je skoro pa iste visine kao i G4, P10 je puno uži i tanji uređaj, ali začuđujuće težine. Također, u svojoj crnoj varijanti i prilično glatke površine i ako nište oprezni uređaj vam veoma lako može završiti na podu. Ako imate manje šake poput mene i suhe ste kože preporučam neku vrstu silikonske maskice koja će sačuvati uređaj i spriječiti klizanje.

Ekran kod P10 je veličine 5.1 inča i 1080p rezolucije. Ekran je nakon uključivanja imao hladniji prikaz boja, ali nakon kratkog podešavanja boje su bile odlične. Iako sam sa 5.5 inča veličine ekrana prešao na manji ekran P10 se pokazao odličnim za sve što bi jedan korisnik mogao od njega zatražiti. Od surfanja menijima, pregleda slika i fotografiranja do surfanja internetom prikaz na ovom ekranu vas neće razočarati. Oni koji bi ovu rezoluciju mogli smatrati minusom su korisnici VR uređaja. Ali to je to. Na donjoj strani se nalazi pristojno jak zvučnik koji će obaviti pristojan posao prilikom gledanja videa na uređaju ili ako si pustite koju pjesmu dok nešto radite. Nije spektakularne jačine, ali nema distorzija kad ga pojačate do kraja. Čitač otisaka prstiju na P10 je Huawei odlučio staviti sprijeda i taj mi se položaj manje sviđa nego onaj na poleđini uređaja. Što se tiče rada čitača nemam nešto posebno za napisati, tu je i radi.

Uređaj nije otporan na prašinu i vodu što smatram nedostatkom budući da veći brat ima IPX3 certifikat i ne razumijem zašto je Huawei napravio manji model bez toga. Isto tako veči brat ima i veči otvor blende f/1.8 naspram f/2.2 kod P10. Sljedeća stvar koju smatram nedostatkom je izostanak oleofobnog premaza, navodno zbog rada čitača otisaka prstiju. Umjesto toga na uređaj je nalijepljena folija. Iskreno, na uređaju koji platite 5000 kn ovo smatram nedostatkom  dok s druge strane folija će spriječiti oštećenje stakla ključevima i sličnim stvarima.

Postavljanje uređaja i korisničko sučelje

Prilikom uključivanja uređaja nakon klasičnih opcija  za postavljanje Googleovih uređaja dolazite do opcije da kopirate sadržaj starog telefona pomoću Huawei aplikacije koju morate skinuti na stari uređaj i onda pokrenuti prijenos. I tu dolazi do jednog problema. Ako odaberete kopiranje kontakata u imeniku uređaj će to uredno obaviti zajedno sa cijelim popisom poziva, porukama, aplikacijama itd, ali će nakon toga svejedno kontakte potegnuti i sa Googleovog servisa i stvoriti hrpu duplih kontakata u imeniku. Pa ako koristite tu aplikaciju za prijenos nemojte označiti kontakte. Sve ostalo je bilo uredno, sa svim informacijama.

Nakon toga dolazite do korisničkog sučelja koje je malo razigrano, barem za moj ukus, ali ako malo prokopate po izborniku naći ćete teme kojima možete izabrati izgled sućelja i posložiti ga onako kako vama odgovara.  Izbor je popriličan pa će svatko naći nešto što mu odgovara.

Sam uređaj je prilično jednostavno koristiti i svatko tko je prešao sa drugog android uređaja znati će koristiti i P10. Ono što P10 razlikuje od ostatka su ”knuckle gestures”. U biti, kuckanjem po ekranu i zatim crtanjem određenih slova, linija, itd možete pokrenuti od kamere, chromea, glazbe i multitasking ekrana. Iskreno, nisam vidio neku korist u tome na početku, a bome ni sad nakon tjedan dana. Druga stvar koju je ponudio Huawei je korištenje sućelja preko čitaća otisaka prstiju umjesto klasičnih tipki na ekranu i nakon što sam pokušao i izvježbao se mogu reći da mi se upravljanje uređajem na taj način sviđa. Tako jednostavno jednom pritisnete za natrag, držite za povratak na glavni ekran i prijeđete prstom lijevo ili desno za pregled aplikacija koje rade u pozadini.

Sljedeća stvar kojom možete upravljati uređajem je glasovno upravljanje koje radi super ako razumijete engleski. Ali budući da “Emi”, kako je servis nazvan, ne razumije hrvatski ne vidim korist u tome. Barem ne dok ne počne pričati i razumjeti hrvatski :D.

Aplikacija koje je Huawei ponudio ima mnogo i daju se brisati. Ona koja me najviše zanimala je Kalendar i odlična je za korištenje i organizaciju obaveza. Ima tu svega, HiCare, kojim pristupate forumima, zlatnom članstvu kojim dobivate zamjenu uređaja bez obzira što mu se dogodi u razdoblju od 3 mj i produženo jamstvo na 3 godine. Tu je i HiGame kojim pristupate raznim igrama i upravitelj uređaja koji čisti cache, skenira prisutnost virusa, kompas, zrcalo, svjetiljka…

Performanse

Svima nama je bitno kako će se naš uređaj ponašati prilikom korištenja, zar ne?? I moram priznati da me P10 oduševio. Sve animacije, skokovi između raznih aplikacija, pokretanje kamere itd. ovaj uređaj obavlja lakoćom. Razne igre, poput Asphalt Airborne 8 uređaj pokreće glatko i bez zagrijavanja i u 45 minuta igranja za to potroši oko 18 posto kapaciteta baterije. Rayman potroši oko 15 posto. Onaj algoritam o učenju korisnikovih navika prilično brzo lovi koje aplikacije upotrebljavate češće, a koje samo ponekad i moram priznati da prilično dobro bira koje će zatvoriti nakon što zaključate ekran. Jer recimo Whatsapp, Viber, poruke, Facebook, Gmail, pa čak i Chrome ostaju otvoreni, dok recimo kontakti, kamera, galerija, kalendar i sve druge aplikacije koje znam otvoriti, ali ne tako često zatvara. Iskreno, to me malo smeta jer uređaj ima prilično veliku količinu slobodnog rama i te aplikacije bi mogle biti otvorene, ali što je tu je.

Telefonija

Iako pametni telefoni danas većinom služe za sve samo ne za telefoniranje oni moraju biti sposobni i za to, zar ne? Nakon što sam sa P10 obavio oko sat i pol poziva mogu reći da sam zadovoljan. Signal lovi besprijekorno, pozivi su glasni i jasni. Sugovornici se prepoznaju bez problema sa jedne i sa druge strane. Sve u svemu, odlično. Što se tiče komunikacije porukama isprva sam se prestravio. Tipke na Swiftkey tipkovnici su bile prilično uske. Jest da ako odaberete hrvatski jezik imate ponuđene sve dijakritične znakove i ne morate ih tražiti duljim pritiskom na određene tipke, ali tipkanje je isprva bilo užas. Sve dok ne prebacite na engleski. Tad tipke postanu puno šire i jedina stvar na koju se morate priviknuti je da je slovo Z sad dolje lijevo, a do znakova sa kvačicama možete kao i obično, sa držanjem određenog slova. Na taj način je tipkanje puno lakše.

Sama aplikacija za poruke je prilično jednostavna i tu nemam što dodati. Za sve one koji trebaju organizaciju svojih obaveza, podsjetnik itd, Kalendar aplikacija je odlična i jednostavna za korištenje, dok za mail koristim Google, a tu svi poznajemo. Obavijesti o nadolazećim porukama, pozivima, mailovima itd su glasne i nećete imati problema sa tim. Ono što me smeta jest slaba vibracija i svjetlo obavijesti koje se jedva primjeti. Mislim da su mogli staviti bolju ledicu i jači motor vibracije.

Autonomija

Prije nego napišem bilo što o autonomiji opisat ću način na koji ja koristim sve svoje uređaj pa tako i P10. Poziva imam jako malo, kroz mjesec dana svega skupa ako se nakupi oko dva sata je puno i ovih sat i pol opisanih u tekstu je iznimka što znači da će ovaj mjesec poziva biti malo više. Najviše tipkam poruke preko maila i raznih servisa, surfam i pogledam koji video na Youtube dok su mi igre rijetkost kojom kratim vrijeme kad stvarno zagusti. :D

Stoga mi je vrijeme uključenog zaslona vrlo bitno. I mogu reči da 3200 mah baterija, razne optimizacije i Kirin 960 izvrsno obavljaju posao. Nakon postavljanja uređaja postigao sam otprilike pet i pol sati uključenog zaslona ujutro od 8 do 4 sat u noći kad sam uređaj stavio na punjač. Ako uređaj ima oko 4 sata uključenog zaslona, što je vrijeme koje večinom postižem, uređaj ne treba punjač punih 26 sati i dočeka ga sa oko 15 posto rezerve što mi je impresivno. Jedina razlika naspram G4 je to što je 4G uključen konstantno i Huawei Health app koja broji korake. Mislim da P10 bez problema može probiti i 30 sati bez punjača ako ste voljni koristiti HSPA i ako ugasite aplikaciju .

Iako po internetu čitam da se uređaj napuni za sat i petnaestak minuta, moj P10 za istu stvar treba oko sat i pol. Što je otprilike isto kao i za većeg brata. Kontaktirao sam Huawei zbog toga i samo sam dobio neko kratko objašnjenje u vidu tablice i broj telefona koji mogu nazvati ako me zanima daljnje objašnjenje. Ali, s druge strane do 60 posto dolazi brutalno brzo.

Naspram G4 koji sam imao prije ovo je pravo oslobođenje jer kod G4 sa oko 2,5 sata uključenog zaslona uređaj je tražio punjenje najkasnije u 10 sati navečer. Ali u obranu G4 to se sve počelo događati nakon bootloop buga i zamjene matične ploče. Uređaj je jednostavno poblesavio.  Kod G4 nisam koristio 4G ni brojač koraka.

Kamera

Kamera u P10 se sastoji od dva senzora. Monokromatski 20Mpix i u boji od 12Mpix od kojih je ovaj manji optički stabiliziran. Otvor blende je f/2.2. Inače nisam vrli fotograf i volim kad i zbog toga mi je super kad je rezultat dobar ili odličan kad samo pokrenete aplikaciju, usmjerite i okinete. Budući sam prije koristio G4 P10 je morao biti prilično dobar. Ali ne samo da sam ostao zadovoljan nego samo ostao oduševljen. Sve fotke fotografirane na danjem svjetlu su odlične, prirodnih boja, oštrine i kontrasta. Ono što me još više oduševilo je sposobnost stabilizacije slike da kompenzira tremor ruku koji mi se događa zbog nekih mojih problema što mi je inače kod G4 smetalo kad sam nešto htio poslikati izbliza. Također su tu i razne opcije podešavanja kako će slika izgledati itd. Od crno-bijele fotografije do ostalih raznih filtera HDR-a i bokeh efekta. Uređaj omogučuje i 2x zoom ako nekome treba. Snimati video nisam pokušao pa o tome ne mogu pričati. Kad sam slikao u kući slike su ponekad  ispadale hladne, tj sa plavim tonovima. Ne uvijek, ali da se primijetiti.

Zaključak

Na kraju, nakon tjedan dana korištenja mog novog uređaja mogu reći da sam oduševljen. Uređaj nije bez nedostataka, kao što nijedan uređaj nije bez obzira na proizvođača. Tako me kod P10 smeta nedostatak oleofobnog premaza, izostanak IPX3 certifikata koji je prisutan kod Plus modela te manjeg otvora blende kod fotoaparata. Još je tu i slaba vibracija. Ali, sve ostalo, bitno za jedan smartphone P10 obavlja odlično. Ima jasne i glasne pozive, odličnu aplikaciju za organizirat si obaveze, odličnu kameru i autonomiju. Svatko tko je u potrazi za smartphoneom trenutno, produžuje ugovor sa svojim operaterom neka razmotri P10. Smatram da će biti i više nego zadovoljan.

………………………

Zahvaljujemo se Kristijanu što je svoje zaista bogate i detaljne dojmove o Huawei P10 smartfonu podijelio s nama i s vama, našim brojnim posjetiteljima. U međuvremenu je stigao i naš testni primjerak, kao i P10 Plus, pa ćemo ih vrlo brzo testirati i usporediti.

Kupili ste novi smartfon i želite da se čuju i vide i vaši dojmovi na jednom od najposjećenijih tehnoloških portala u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe? Javite nam se i pošaljite svoje uratke.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.