Huawei optužen za tajno prikupljanje korisničkih podataka

Fotografija članka: Huawei optužen za tajno prikupljanje korisničkih podataka

Koliko nam nove tehnologije donose dobroga u živote, toliko nam s druge strane mogu donijeti i mnogo lošega.

Oglas

Počevši od naše ovisnosti o ovim pametnim ljubimcima koji prije  petnaestak godina nisu imali neku ulogu u našem životu, pa sve do kidanja socijalnih veza koje uzrokuje pretjerano korištenje smartfona, tableta i slično. Tehnologija ljude ponekad spaja, a ponekad i razdvaja. Teško je reći gdje je granica gdje počinju dobrobiti korištenja pametnih telefona, a gdje počinju problemi.

Jedan od velikih problema koji nam je došao u paketu sa pametnim telefonima je i problem privatnosti korisnika. Danas se uz pomoć smartfona može saznati mnogo informacija o njegovom vlasniku, a poneke kompanije to mogu i iskoristiti u ne baš pretjerano plemenite svrhe. Tako je nedavno kompanija BLU optužena za instaliranje spyware softvera na svoje pametne telefone, a sada se u istoj „kaši“ našao i Huawei.

Naime, treća najveća kompanija u svijetu po broju isporučenih pametnih telefona optužena je za tajno i naravno nelegalno prikupljanje korisničkih podataka. Ova optužba dolazi relativno brzo nakon što je otkriveno kako kompanijini Huawei P10 flagship smartfoni koriste različite flash memorije (eMMC 5.1 i UFS 2.1).

Kompanija je vrlo brzo odgovorila na ove optužbe kategorički odbijajući navode o tajnom korištenju i prikupljanju korisničkih podataka. Iz kompanije navode kako Huawei nikada nije isporučio nijedan pametni telefon sa takvom vrstom softvera i kako je glavni cilj navedenih optužbi i tvrdnji umrljati poslovni ugled ove velike kompanije. Kako to sve ne bi ostalo samo na optužbama, kompanija je angažirala tim stručnjaka koji će u suradnji sa policijskim službenicima i drugim predstavnicima zakona ući u trag izvoru ove glasine te će se protiv te osobe ili kompanije pokrenuti sve potrebne legalne akcije.

Teško je reći tko laže, a tko je u pravu. Jedno je svakako sigurno – konkurencija je vrlo jaka i moguće je da se određene kompanije odluče poslužiti i “udarcima ispod pojasa” kako bi sebi osigurale bolje mjesto na smartfon tržištu.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.