Huawei odlučio izaći s američkog tržišta zbog špijuniranja?

Fotografija članka: Huawei odlučio izaći s američkog tržišta zbog špijuniranja?

Kineski Huawei, najveći svjetski proizvođač mrežne opreme i jedan od Top 5 vodećih proizvođača smartfona u svijetu, odjednom se povlači s američkog tržišta.

Oglas

U kratkoj izjavi je izvršni direktor kompanije Ren Zhengfei rekao kako će se Huawei povući s tržišta Sjedinjenih Američkih Država zbog brojnih navodnih tvrdnji o cyber špijunaži, od kojih mnoge dolaze i od same američke vlade.

Jasno, mnogi si postavljaju pitanje jesu li ove optužbe uopće utemeljene, dok drugi nagađaju dolazi li ova vrsta špijunaže s Huaweijeve mrežne opreme ili smartfona. No, činjenica je kako je američki House Intelligence Committee optužio Huawei za špijuniranje što je kineska kompanija odlučno opovrgnula.

Potpredsjednik kompanije William Plummer nazvao je ove optužbe i cijelu istragu “komedijom u kojoj se želi oklevetati kompaniju”. Plummer je rekao kako je Mike Rogers (predsjednik House Intelligence Committee) više puta iznio uvrede na račun kineske kompanije Huawei koje nisu dokazive.

Inače, prva istraga se dogodila još 2011. godine, kada se prvi puta pojavila sumnja u navodno špijuniranje od strane Huaweija, a koje se provodi preko njihove mrežne opreme. Manje je poznato kako Huawei, kao i sve druge velike kineske kompanije, ima vrlo “kompliciran” odnos s kineskom vladom i vojskom. I sam CEO Ren je pripadnik kineske komunističke partije.

S naše neutralne strane možemo samo zaključiti kako je teško reći što je u tom slučaju istina. Nekako nam se čini kako Amerikanci pokušavaju skrenuti pažnju na nešto drugo ili prikriti neke svoje radnje, ili se pak žele riješiti brzo rastuće kineske konkurencije i osigurati domaćim kompanijama posao u svojoj državi, što nam se čini vjerojatnije.

Ne znamo zašto, ali smo se odmah sjetili slučaja sa sramoćenjem Toyote u Americi prije nekoliko godina, a što nam do danas nije potpuno jasno. No, sve su to špekulacije u koje nećemo ulaziti, sami donesite svoje zaključke i razmišljanja.

Huawei špijunaža

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.