Huawei Ascend Y330 – recenzija

Fotografija članka: Huawei Ascend Y330 – recenzija

Huawei Ascend Y330 je četvrti smartfon s kojim smo se družili u posljednje vrijeme. Najmanji i najjeftiniji je model u ponudi poznatog kineskog proizvođača i dostupan u našem tržištu. Što ima ponuditi budućim korisnicima? Mi znamo. Ako i vas zanima nastavite čitati recenziju za sve detalje.

Oglas

Top modeli smartfona imaju određene prednosti za proizvođače. Donose im popularnost i što je najvažnije, nema problema za određivanje visokih postotaka marži prije prodaje krajnjem kupcu ili drugoj firmi. Na drugoj strani jeftini smartfoni stvaraju prodajne statistike. Huawei Ascend Y330 je tipični predstavnik iz jeftinog cjenovnog razreda. Idemo ga razotkriti.

Dizajn i ergonomija

Huawei Ascend Y330 je dizajniran u obliku velikog slova D (gledamo li na njega bočno). Spojevi su čvrsti unatoč plastičnoj konstrukciji i cijeloj izvedbi. Ne djeluje jeftino, i da budemo iskreni, čini se da uštede na materijalima korištenim u izradi tijela nema puno.
Budući da je Ascend Y330 maleni uređaj dimenzijama 122.1 x 63.5 x 11.3 mm i masa je u skladu sa 126 grama. Da će skliznuti u svaki džep, nije uopće upitno. Samo pazite da vam ne isklizne iz ruke zbog glatke sjajne stražnje površine.

20140725_102608

20140725_102644

Kontrolne fizičke tipke i konektori posloženi su na oba boka i vrhu. Lijevi bok ima nešto uzdignutu tipku za podešavanje glasnoće, dok mikroUSB port je na desnom, a na vrhu pronalazimo tipku za uključivanje/isključivanje uređaja i 3.5 mm audio ulaz. Priključivanjem slušalica zvuk je glasan i zasićen s bojom.

20140725_101658

Na poleđini vidljiv je Huawei logotip s 3 MP kamerom i bez LED bljeskalice.  Uklanjanjem stražnjeg poklopca dobiva se pristup čitačima microSD i SIM kartica te bateriju.

20140726_170127

Zaslon okružuje deblji okvir. Na vrhu okvira je prednji zvučnik za razgovore i obavijesti. Jačina zvuka je malo ispod prosjeka. Možete slušati MP3 u mirnijem okruženju bez problema ali trebali bi uz zvukove upozorenja imati svakako uključenu i vibraciju.  Slijedi gotovo neprimjetna prednja kamera, senzori (blizine i automatskog podešavanja svjetline na zaslonu),LED svjetlo obavijesti i Huawei logo. Jačina zvučnika tijekom razgovora je odlična.  Također nismo uočili izobličenja ili nepotreban pozadinski šum.

Donji dio ima mikrofon i tri Android funkcijske tipke. Jasno su definirane i ističu se bjelinom na crnoj podlozi, čak kada je uređaj u stanju mirovanja. Imaju diskretno pozadinsko osvjetljenje. Palac gore.

Duljina dijagonale LCD-a TFT tehnologije je 104.3 mm (4 inča i fizičke veličine 52 x 86 mm ), rezolucije 480 x 800 točaka i gustoće 233 ppi na 16.7 milijuna boja. Pojedini pikseli mogu se vidjeti očima. Budući da smo mi razmaženi u tom pogledu, mislimo da ih mnogi korisnici neće uočiti, jer prikaz ikona je prilično čist. Vrijeme osvježenja zaslona je 59.4 Hz. Osjetljivost kapacitivnih senzora je u redu. Zaslon ima dobro definirane boje i odličan kontrast. Zamjeramo da povremeno na zaslonu bijela boja ima zelenkasti preljev. Vidljivost na suncu je u redu samo ako je svjetlina na 100%, a bilo da ste ju postavili automatski ili ručno. Prema podacima nije otporan na ogrebotine. Za sve one koji vole da im konobar u kafiću dok prolazi između stolova ili ekipa u tramvaju vidi što se nalazi na zaslonu, malo razočarenje. Kutovi vidljivosti nisu jako široki. Da, skoro smo zaboravili napisati da ga odlikuje magnetska privlačnost otisaka prstiju.

Ispod poklopca – specifikacija

Huawei Ascend Y330 pokreće MediaTek MT6572 (proizvod 2014) procesor s dvije ARM Cortex-A7 jezgre radnog takta od 1,3 MHz u pratnji starijeg Mali 400MP GPU.  LPDDR2 512 (469) MB RAM-a izgleda malo,  ali za ciljane korisnike modela  bi trebalo biti dostatno. Praksa nam je pokazala da uz standardne pozadinske procese i dvije pokrenute aplikacije nema zastoja. Interna flash memorija je 4 GB i 2.19 GB je korisnički dostupno. Memorija je proširiva micro-SD karticom do 32 GB.

Proizvođač nije pokazao škrtost na modulima za povezivanje počevši od 2G i 3G (HSDPA, 7.2 Mbps, HSUPA, 5.76 Mbps) mreža, Wi-Fi b / g / n (Wi-Fi Direct, Wi-Fi Hotspot plus podrška za frekvencije 5 GHz), Bluetooth 4.0 (A2DP, AVRCP, BIP, BPP, SPP), GPS / AGPS i DLNA. GPS radi vrlo dobro i uz dobru točnost. Ako ste na otvorenom ne traje više od 25 -30 sekundi za spajanje i uspostavu GPS veza. Brzine prijenosa i razina signala korištenjem Wi-Fi modula bili su dobre. Nismo imali nikakvih problema ma gdje da smo se spajali. Wi-Fi Hotspot sustav smo isprobali s četiri uređaja i nemamo pritužbi na posao koji je obavio.

Baterija: Y330 ima 1500 mAh bateriju. Kod igranja igrica ili gledanja YouTube isječaka za jedan sat će iscrpiti od 25 –30% energije. Inače u nekom normalnijem načinu korištenja ( svega pomalo) autonomija baterije se može protegnuti i na dva dana.

Android 4.2.1 i Huawei Emotion UI 2.0.

Operacijski sustav je Android 4.2.1 Jelly Bean na čijem je vrhu Huawei Emotion UI 2.0. Glavna karakteristika i promjena u odnosu na ostatak android vojske je eliminacija izbornika aplikacija. One se nalaze sve na početnim zaslonima kao i widgeti.

Emotion UI 2.0 nudi potpunu prilagodbu cijelog sustava od tema, pozadina da sve uredite po svojem ukusu i navikama. Također ima i mogućnost prikaza pojednostavljenog sučelja s velikim pločicama i fontom. Huawei je uključio zumiranje zaslona metodom prstohvata ( štipanja).

Od unaprijed instaliranih aplikacija ima one namijenjene za društvene mreže (Facebook, Twitter, Google +) , sve Googleove aplikacije uključujući Gmail, YouTube i Google Maps. Budući da je ovo već četvrti model koji smo testirali ne bi se ponavljali i ulazili u detalje oko prilagodbi i dostupnih aplikacija. Sve pojedinosti možete pročitati u recenzijama za modele ,   i .

Internet: Preglednik koji dolazi u paketu nije od najčešće korištenih preglednika ali nudi mogućnost za otvaranje više kartica i inkognito način koji ne sprema povijesti pregledavanja. Mrežne stranice se učitavaju polako, pa i one koje su optimizirane za Međutim, nakon učitavanja, pomicanja i zumiranja stranica rade glatko.

Multimedija

Kamera ima 3.1 MP, fiksni fokus i digitalni zoom. Nema LED bljeskalice. Daje fotografije maksimalne rezolucije 2048 x 1536 točaka. Što se tiče softverskih mogućnosti kamere one su osnovne. Ne nudi mnogo opcija za poboljšanja fotografija ili videa ali opet je dostatna za početnike.

Kvaliteta snimljenih fotografija je sasvim prihvatljiva dok ima dovoljno količine svjetla u okolini.

Maksimalna video rezolucija koju kamera može snimati  je  640 x 480 točaka. Nedostaju detalji, ali fokus dobro drži korak. Ovako snimljeni video može poslužiti za povremenu objavu na Facebooku.

U pogledu ostatka multimedije ima FM radio (rekvencijski raspon 87.5-108.0), glazbeni svirač s vrlo lijepim sučeljem i video player s podrškom za H.263, H.264, MPEG4, WMV formate.  FM radio ima dobar prijem, jednostavno sučelje ali radi svoj posao. Glazbeni svirač automatski generira playliste prema vremenu doavanja, slušanja ili kako ste ih postavili za favorite kroz karticu Moji Favoriti. Podržava eAAC +, MP3, WAV, WMA audio formate.

Ukupni dojam

Huawei Ascend Y330 je smartfon skromnih performansi ali dovoljnim za normalnu uporabu i komunikaciju. Odličan je odabir za prve korake u svijet pametnih tehnologija, a posebno za djecu jer je jedan od najjeftinijih u svojoj klasi. U ga možete nabaviti već od ili kod trgovaca za  oko 659, 00 kuna.

Hvalimo
skup alata za uštedu energije
trajanja baterije
visoki stupanj personalizacije

Nedostatak
512 MB memorije u 2014 godini
Skromna video rezolucija
Sekundarna kamera više šminka nego što se možete koristiti
Samo jedan zvučnik

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.