Huawei Ascend P7 recenzija – tanak, elegantan i kompaktan

Fotografija članka: Huawei Ascend P7 recenzija – tanak, elegantan i kompaktan

Huawei Ascend P7 je  predstavljen u Parizu, gradu romantike i u malo manje romantičnijem gradu Zagrebu ;D ali  na vrlo visokom nivou u organizaciji Huawei  Hrvatska. Naši utisci nakon testiranja smartfona od Huawei proizvođača,   koji je na trećem mjestu po prodaji pametnih telefona u svijetu, slijede u nastavku.

Oglas

Ako ste vlasnik prethodnika, možemo u startu reći daj Huawei Ascend P7 ima poboljšanja gotovo svega što je bilo moguće.

Dizajn i kvaliteta Ascend P7= iPhone plus Xperia Z

Huawei Ascend P7 zadržava dizajnerski stil pravokutnog tijela s donjim kružnim linijama. Sviđa nam se jer time je ublažena geometrijska strogoća linija. Osnovna konstrukcija je od aluminijske legure na koju je nadodano Gorilla staklo treće generacije. Donji dio ispod stakla stražnjeg panela je obrađen posebnom tehnikom nanošenja sedam slojeva boje. Tako je postignut efekt koji istovremeno obuhvaća vidljivost metalne strukture površine ispod sjaja boje. Kvaliteta izrade tijela nije upitna iako je prema našem mišljenu pola stepenice ispod Xperia Z modela. Za korištenje jednom rukom Ascend P7 je više nego dobar. Njegove dimenzije 139.8 x 68.8 x 6.5 mm, odlično balansirana masa od 124 grama ga čine jednostavnim za rad jednom rukom.

20140722_121302

Fizičke tipke su posložene na desnom boku. Od vrha prema dnu slijede: tipka glasnoće, okrugla tipka za uključivanje u rad i vratašcima pokrivena dva konektora. Jedan je namijenjen za mikro-SIM, a drugi – za microSD kartice maksimalne podrške do 32 GB.

20140722_120649

Na stražnjem dijelu najuočljivija je 13 MP kamera s LED bljeskalicom ispod. U sredini je Huawei logo, dok su u donjem lijevom dijelu provrti za zvučnik. Test glasnoće na udaljenosti 30 cm od smartfona nam je pokazao razinu glasnoće od 83.2 dB. Inače zvuk postavljen na maksimumu dosta je uravnotežen i ne zvuči nimalo olovno. Kada je smartfon položen na stol, glasnoća zvučnika se drastično smanjuje. To je nedostatak.

20140722_121228

Vrh: priključak za slušalice i mikrofona za sustav kontrole buke.

20140722_121334
Na dnu je microUSB višenamjensko sučelje (podržava OTG opciju) i glavni mikrofon.

Prednji panel

Na vrhu prednjeg panela pozicionirani su senzori udaljenosti i svjetla, 8 MP kamera, zvučnik za razgovore i LED obavijesno svjetlo. Granice oko zaslona su 2.97 mm pa tako da ukupna vidljiva površina zauzima 72.16 % prednjeg panela. Palac gore.

20140722_120836

Zaslon je duljine dijagonale 5“ rezolucije 1080 x 1920 piksela, gustoće 442 ppi na (24-bit) 16.777.216 boja. Izravno na zaslonu su implementirane tri android funkcijske tipke. Dok su aktivne (vidljive), umanjuju „čistu“ vidljivost prikaza. U tom slučaju dijagonala mjeri oko 4.625 inča. Zračni prostor između stakla i ekrana nije prisutan. Kapacitivni senzorski sloj podržava do deset istovremenih dodira prstima. Sloj je izuzetno osjetljiv na dodir. Vrijeme odziva je 66 ms. Plus, ima jednu od rijetkih osobina zaslona – radi s rukavicama.

Površina zaslona ima oleophobic i anti-reflektirajući premaz. Naravno, zaslon se temelji na IPS tehnologiji. Kutovi gledanja su vrlo široki, gotovo da i nema distorzije do nekih 150 stupnjeva. Crna boja i kontrast su odlični, a reprodukcija boja na nivou. Gledate li u zaslon na direktnom suncu trebate postaviti svjetlinu skoro na 90% za dobru vidljivost. Temperatura prikaza boja na tople ili hladne je softverski prilagodljiva u postavkama.

Ispod poklopca – specifikacije

Huawei Ascend P7 ima vlastiti sustav na čipu. Platforma se temelji na modernim tehnološkim procesima (28 nm i 40 nm). Ascend P7 pokreće Hass Kirin 910T procesor s 4 Cortex-A9 jezgre koje svaka radi na 1.8 GHz u pratnji Mali-450MP GPU, 2GB RAM-a (korisnički dostupno oko 0.93GB – 11.66 GB) i 16 GB interne memorije. Znate da nismo obožavatelji sintetičkih testova, a za sve vas koje zanimaju pogledajte naše dobivene rezultate mjerenja.

Geekbench 3 : single core 610 / 1870 u multi-core
Quadrant Advance: 7555 bodova
SunSpider web: 1301 ms
Vellamo: 1777 – 965 bodova
X Benchmark : 23.801

Kao što ste i sami mogli vidjeti, uglavnom rezultati mjerenja su pokazali da procesor je negdje u razini s Qualcomm S600 ili blizu njegovih mogućnosti. Memorijska propusnost mu je samo 6.4 g / s što s obzirom na visoku rezoluciju zaslona, a koji zahtjeva bolju memorijsku propusnost, je mjesto gdje se procesor nalazi na tankom ledu. GPU ne podržava OpenGL ES 3.0 tako da se to malo odražava na prikaz 3D grafičkih efekata. U svakidašnjem radu, Ascend P7 radi sasvim glatko. Kao i većina android temeljenih uređaja s velikim brojem otvorenih aplikacija usporava ili se pojavljuju minimalni zastoji.

Za povezivanje je uključen cijeli set modula: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n ( dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi Hotspot), Bluetooth v4.0 (A2DP, LE), NFC i GPS uz podršku A-GPS . Nakon manje od pola minute iz hladnog starta pronašlo nas je 18 satelita i pratilo 4 ili pet.

Huawei Ascend P7 podržava 4G mreže. Kvaliteta prijema signala je vrhunska. Na mjestima gdje smo obično imali jačinu 4G signala na tri crtice, Ascend P7 je uredno pokazivao svih pet. Proječna brzina kretala se 38,98 Mbps za preuzimanje podataka i  i 17,58 Mbps za upload.  Ako vam nije dostupna 4G mreža, još uvijek imate podršku za HSPA + . Od senzora (osim onih „fensi) ništa ne nedostaje. Ima senzor gravitacije, blizine, ubrzanja i svjetlosti, elektronski kompas te žiroskop.

Baterija

Huawei Ascend P7 koristi 2500 mA bateriju. Štedni načini rada obuhvaćaju razne module što nije novina. Slična rješenja imaju i neki ostali modeli koje smo testirali ili privatno koristimo.
Proveli smo nekoliko testova da bi vidjeli autonomiju na djelu.

TEST 1: svjetlina zaslona 100% – isključeno automatsko osvjetljenje – aktivirana ušteda energije na normalnom načinu rada – isključen podatkovni promet (3G/4G) – aktivan WiFi → kontinuirano vrijeme rada video reprodukcije 2:42 minute dok indikator nije pokazao 50% preostale energije
TEST 2: svjetlina zaslona na 50% – uključeno automatsko podešavanje svjetline i postavljen pametan način rada za uštedu energije – isključen podatkovni promet (3G/4G) – aktivan WiFi → kontinuirano vrijeme rada zaslona 3:37 minuta dok indikator nije pokazao 50% preostale energije u bateriji. Daljnja praćenja pokazala su nam da pola sata igranja konzumira 18 – 20 % energije.

Da sumiramo: svakodnevno punjenje se podrazumijeva za umjerene i srednje korisnike, dok oni koji se vole igrati, gledati filmove i bit obaviješteni svakih nekoliko minutu što se dešava na društvenim mrežama možda će i dva puta puniti dnevno bateriju. Imajte na umu da smo za potrebe testiranja koristili potpuno novi uređaj i prekratko za potrebno vrijeme da se baterija stabilizira.

Emotion UI 2.3 sučelje

Huawei je bio vrijedan u zadnje vrijeme i nadogradili su Emotion sučelje na 2.3. inačicu, kojom su radikalno „preoblikovali“ standardno Android sučelje. Što nam donosi novo korisničko sučelje, imali poboljšanja u interaktivnosti, a što je ostalo kao prije, odgovori slijede.
UI omogućava niz korisničkih prilagodbi od određivanja prikaza velikih ili malih ikona, animacija za prijelaz, odabir pozadine za zaključani i početni zaslon, pa do standardnih promjena tema, a koje se mogu preuzeti online ako vam se ne sviđa ona koja dolazi s uređajem. Zaključani zaslon je prilično standardni, s bijelim ikonama kao i ponuđenim načinima otključavanja.

Na jedan od početnih zaslona je dodan tzv. “Magazin Screen Lock” , koji pokazuje na ažuriranja određenih informacija kao što su brzi pristup kontaktima, vrijem, galeriju fotografija itd. Obavijesna traka na vrhu zaslona može prikazati pet prečaca, dok njenim povlačenjem od vrha prema dnu, petnaest, plus prikaz trake izbornika za podešavanje svjetline zaslona. Brz pristup omiljenim aplikacije putem trake na dnu zaslona, je podesiv.  Po uzoru na MUI, ne postoji aplikacijska ladica. Sve ikone instaliranih aplikacija se prikazuju na radnoj površini.

Ne sviđa li vam se zadano sučelje iz nekog razloga, ili imate problema s vidom, postoji i mogućnost korištenja tzv, jednostavnog sučelja. Imitirati iOS sustav, ali postoje određena ograničenja, pa sve djeluje pomalo zbunjujuće. No, možda je to samo osobni doživljaj.

Huawei Ascend P7 također podržava plutajuće prozore, nešto slično kao što imaju LG modeli smarfona, ali opet drugačije.

Screenshot_2014-07-23-00-01-17
Od aplikacija za početak rada imate sve što vam je potrebno. Pa čak i previše, a prije nego zaronite u Google Play Market i poskidate ostatak aplikacija za koje mislite da vam trebaju. Preporučujemo da u tom slučaju nakon pet do šest dana deinstalirate one koje ste koristili jednom ili niti jednom. Oslobodit će te si memoriju i sam uređaj će lakše „disati“. Od zanimljivijih aplikacija navest ćemo nadzor potrošnje energije i podataka, Bilješke, Upravitelj datoteka itd. Svidjela nam se aplikacija Upravitelj telefona, koja omogućuje vidjeti koje pokrenute aplikacije koriste najviše energije, ispraznite cache i blokirati neželjene pozive ili kontakte, te uključiti mod za uštedu energije.  Tipkovnica je također ugodna za tipkanje, slična je opcijama Swift Key tipkovnici. Ako niste zadovoljni kako radi uvijek ju možete zamijeniti drugom.

Internet: Zadani preglednik odlično renderira stranice i prilično brzo ih učitava bez obzira radi li se  o mobilnoj aplikaciji ili desktop inačici.

Multimedija

Prednja kamera:   Ascend P7 ima prednju kameru od 8 MP otvora blende F/2.4. Odlikuje je 5 asferičnih leća. Najveća rezolucija snimljenih fotografija je 3264 x 2448 točaka u 4:3 omjeru. Kroz postavke se može odrediti 10 nivoa korekture izgleda kože. Snimljene fotografija mogu se dodatno urediti tako da se osobi (osobama) na fotografijama napravi pravi face-lift: ispravi nos, izbijele zubi, povećaju oči itd. Ovi alati nisu previše učinkoviti ne poznajte li rad u Photoshopu. U suprotnom daju ne prirodan efekt. Također se nudi odabir tri različita scenarija uvjeta snimanja prema okolini: zatvoreni/otvoreni prostor i noć.

Prednja kamera ima pridruženu funkciju panorame što je jedan novitet. Nakon sinteze dobiva se fotografija rezolucije 1672×1072 ili 2040 x 1292 točaka.

Glavna  kamera : Huawei Ascend P7 ima foto senzor glavne kamere od 13 MP. Sonyjev je proizvod BSI četvrte generacije 28 mm širokokutni objektiv otvora blende F/2.0. Karakterizira ga također 5 asferičnih leća. Podržan je od strane DSLR foto signalnog procesora i Smart Engine 2.0 tehnologije za poboljšane slike pod slabim svjetlosnim uvjetima okoline. Najveća rezolucija snimljenih fotografija je 4160 x 3120 točaka u omjeru 4:3.

Sučelje programa je jednostavno za korištenje. Sve značajke su dostupne u jednom ili dva dodira. Prema očekivanjima, postoji nekoliko načina snimanja, boja filtera, auto-korektura, automatski izbor najboljih fotografija iz serije kontinuiranih snimaka i HDR. Nama se sviđaju ručne postavke putem koji se prilagođava ISO vrijednost čak do 3600, balans bijele boje, kontrast, zasićenost i ekspozicija. Jedan od novijih načina snimanja koje svakako treba spomenuti je dodavanje vodenog žiga za zaštitu autorskih prava. Na raspolaganju je niz stilova što obuhvaća naziv grada ili mjesta gdje je fotografija snimljena, prikaz datuma itd. Prst gore.

Huawei je također dodao funkciju za snimanje fotografija pod imenom 1.2 sekunde. Objasnit ćemo što to točno znači: Krećete se ulicom. Vidite zgodnog komada/ komadicu ili neku poznatu facu i poželite ih fotografirati. Za tren oka svoj naum možete provesti u djelo samo dvostrukim kontinuiranim pritisak na tipku glasnoće. Nije potrebno pokretanje foto aplikacije iz zaslona ili izbornika. Nakon što smo vam rekli kako možete postati paparazzo, vraćamo se u normalu.
Ono što nam se posebno svidjelo u foto/video opcijama je dugi pritisak na zaslon za samostalno mjerenje fokusa, nezavisno o automatskom fokusu. Također se okidanje može napraviti kroz tipku za glasnoću.

Kvalitetom snimljenih fotografija smo zadovoljni. Mislimo da je Huawei odlično prilagodio softver i algoritme mogućnostima same kamere nego što je to Sony napravio za vlastite modele. Fotografije su oštre i detaljne. Postavljanjem snimljenih fotografija na PC računalo se može vidjeti maleni pad oštrine na rubovima. No, zanemarivo. Boje izgledaju prirodno i gotovo nema artefakata snimate li u dobrom dnevnom svjetlu. Autofokus radi brzo i točno, pa čak i u mraku. Huawei nam je u ovom dijelu napravio još jedno ugodno iznenađenje. Noćne fotografije su bukom u granicama normale. Posebno dobro izgledaju neonska svjetla. Uostalom pogledajte što smo snimili kamerom za jednog kišnog i tmurnog dana i sami rangirajte kvalitetu fotografija:

korištenje bljeskalice

Video podržava u 1080p. Kvaliteta? Budite vi koji će te donijeti sud :D


Glazba i video: U multimedijalnom smislu, Huawei Ascend P7 nije uopće loš. Testirali smo rad video playera za sve glavne codece i formate, i možemo samo vam reći da podržava većinu ( ali interesantno .avi NE ) pa skoro vam nije potreban neki video player treće strane. Glazbeni svirač podržan DTS audio sustavom omogućava slušati glazbu prema raspoloženju. Audio kvaliteta korištenjem slušalica koje dolaze u paketu je na visini. Dinamički raspon i odvajanje kanala su dobre kvalitete.  Glazbeni svirač i video player podržavaju sljedeće kodeke i formate: aac, wav, mp3, mp4, wma, DivX, XviD, H.263, H.264, wmv, avi. FM Radio moguće je slušati korištenjem slušalica ili zvučnika ali ne podržava snimanje sadržaja.

Ukupni dojam

Huawei Ascend P7 nije borac high- end performansama ali niti nije spor. Sviđa nam se za svakodnevno korištenje. Kvaliteta razgovora i prijema signala je na visini. Cjelokupni dizajn je čist iako obiluje posuđenim elementima od konkurencije. Budući da se radi o modelu s velikim staklenim plohama, a niste li od onih koji čuvaju uređaje, zaštitna torbica ili cover je dodatak o kome ozbiljno razmislite. Što se tiče android sustava, trenutno je posljednja dostupna inačica Androida što je također za pohvalu. Emotion UI svojim prilagodbama ostavlja jedno kvalitetno korisničko iskustvo slobode.   uređaju u trenutku pisanja recenzije je 2.913, 00 kn. Ovdje nije završilo naše druženje s modelom, osobito mogućnostima kamere, a  možda će započeti i vaše. Više informacija početkom  rujna :D

Hvalimo: brzi načina snimanja – svijetli i oštri zaslon – 8 MP prednja kamera korak ispred konkurencije – kvaliteta zvuka – izvrsno prevedeno sućelje na Hrvatski jezik

Zamjeramo: sklisko kućište ako su ruke vlažne- vidljivi otisci prstiju – Nema MHL ili HDMI TV-out – autonomija baterije za multimedijsko korištenje – slaba čujnost zvučnika kada je smartfon položen ravno na stolu

 

– Dizajn – 

– Hardver – 

– Softver –   

– Multimedija –  

– Ukupni dojam – 

Konačna ocjena: 8.8 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.