Huawei Ascend G630-U20 recenzija – sasvim solidan pametni telefon za ne zahtjevne korisnike

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Huawei Ascend G630-U20 recenzija – sasvim solidan pametni telefon za ne zahtjevne korisnike

Huawei Ascend G630-U20 je jedan je od zanimljivih modela pametnog telefona. U Hrvatskoj je dostupan za kupnju od rujna. Došlo je vrijeme da mu posvetimo više pažnje. 

Oglas

Huawei pametni telefoni u Hrvatskoj nisu zastupljeni kod potrošača poput nekih razvikanih imena.To je dijelom posljedica nedostatka marketinških aktivnosti. Mi s vremena na vrijeme ispravljamo propuste i kroz recenzije vam otkrivamo prednosti i mane Huawei pametnih telefona. Nastavljamo i dalje navedenom praksom. Kao što je u uvodu navedeno, glavni akter ove recenzije je Huawei Ascend G630. Cijena mu se vrti od 1.195,00 kn do 1.299,00 kn, ovisno o trgovcu. Što ima za ponuditi i čime bi vas mogao privući za kupnju, pročitajte u nastavku.

Huawei Ascend G630-U20 osnovna specifikacija

Dimenzije: 143×71.7×7.8 mm
Masa: 165 g
Procesor: Qualcomm Snapdragon 200 (2013)/ 4 jezgre takta 1.2 GHz
Spremnici: RAM 1 GB / ROM 4 GB
Zaslon: TFT IPS dijagonale 5 ” rezolucije 720 x 1280 piksela
USB 2.0 host/client, 480Mbit/s
Bluetooth: v4.0, A2DP, EDR
WiFi: 802.11b/g/n + Wi-Fi hotspot
FM radio (87.5-108 MHz)
Kamere: 8 MP / 1 MP
Baterija: Li-Ion kapacitet 2000 mAh
Senzori: Akcelerometar i senzor blizine
SAR: 0.785 W / kg

Dizajn i kvaliteta

Dizajn je kombinacija klasične forme i oblika s glatkim stranama i glatkim rubovima lagano zaobljenim. Organski plastični materijal korišten u izradi tijela je polikarbonat. Nosi u sebi jedinstvenu kombinaciju tvrdoće, krutosti i snage. Nisam uočila nepravilnosti u izradi poput loših spojeva ili nepotrebnih savijanja. Huawei G630 je 143 mm visok, širok 71.1 mm i debljine je 7.8 mm. Mogu reći da dimenzije su još uvijek razumne za upotrebu jednom rukom iako je mačo teži masom od 165 grama.

Oko tijela je imitacija aluminijskog okvira. Obuhvaća 1/3 bočne površine prema panelu. Ključne fizičke tipke su na desnom boku: tipka za uključivanje/isključivanje i podešavanje glasnoće. Fizičke tipke nisu plitke što mi se sviđa i izrađene su od metala. Audio sučelje je na gornjoj strani, a microUSB i zvučnik su dio donje plohe uređaja.MicroUSB 2.0 port nema podršku za USB OTG. Problem možete pokušati riješiti instalacijom Media Nexus Importer aplikacije.

Leđa su glatka. Pri vrhu je leća kamere u malom udubljenju da bi se zaštitila njena površina od grebanja. U neposrednoj blizini pozicionirane su LED bljeskalica i mikrofon za smanjenje buke. Mono zvučnik je na dnu. Kvaliteta zvučnika je prosjek. Razina glasnoće nije previsoka, ali ne bi trebali niti ćuti previše izobličenja. Uklanjanjem stražnjeg poklopca, dobivamo pristup utoru za microSD karticu, miniSIM karticu i vidimo upozorenja da je baterija neodvojiva. Meni više izgleda kao da je zaglavila ;)

Okvir oko zaslona je osrednje širine.Na vrhu su senzor blizine, prednja kamera od 1 MP, mrežica zvučnika za razgovore i LED za obavijesti koji svijetli u različitim bojama (zelena/konvencionalna upozorenja, plava/Facebook, crvene i žuta/punjenje) u ovisnosti o aktivnostima. Kapacitivne android tipke ispod zaslona nažalost nemaju pozadinsko osvjetljenje ali dovoljno su razmaknute da ih ne promašite u mraku. Na svjetlosti se jasno mogu uočiti na bijeloj pozadini.

Zaslon od mineralnog stakla fizičkih dimenzija 11.07 x 6.23 cm i IPS matrice je dijagonale 12.7 cm (5 inča) rezolucije 1280 x 720 piksela gustoće 294 ppi na 16.7 M (24 bitnih) boja. Prikaz na zaslonu trebao bi zadovoljiti velik dio potreba korisnika. Mogu reći da pikseli nisu previše vidljivi i fontovi su jasni za što mi se čini da je jedna od bitnih stavki. Vidljivost pati na direktnom udaru sunca iako je svjetlina visoka zbog refleksije. Na odziv i preciznost nemam primjedbi. Podržava 10 istovremenih dodira prstima što je za pohvalu jer niti jedan zaslona u cjenovnom rangu  nema tu odliku. Zaslon nije zaštićen poznatim tehnološkim rješenja protiv sitnih ogrebotina ali izgleda da ima neku vrstu zaštitnog filma i oleophobic premaz. Masnoća prstiju je vidljiva ali se krpicom jednostavno uklanja. Kutevi gledanja su vrlo dobri. Postoje samo minimalna izobličenja boje kod naginjanja uređaja.

Sklopovlje i njegova funkcionalnost

Huawei Ascend G630 pokreće 32 bitni procesor Qualcomm Snapdragon 200 MSM8212 s četiri ARM Cortex-A7 jezgre takta 1.2 GHz u pratnji Adreno 302 GPU. Radna memorija LPDDR2 ima kapacitet 1 GB (korisnički dostupno oko 400- 500 MB), dok interna eMMC 4 GB (oko 1.86 GB po prvom pokretanju za korisnike) proširiva mikroSD karticom. Moram vas upozoriti da su memorijski spremnici definitivno usko grlo. Zato vam odmah nudim jedan savjet: Predlažem da postavite vanjsku memoriju kao primarnu, prije preuzimanja bilo koje aplikacije iz Google Play trgovine i sve multimedijske datoteke isključivo pohranjujete na istu. Imate i mogućnost da uporabom Application Manager programa, kroz okvir koji kaže “Move to SD”, prebacite sve što možete na memorijsku karticu. I naravno, nemojte u  uređaj  prenatrpati raznim aplikacijama ako nisu vam doista potrebne. Rezultati Benchmark testova nisu reprezentativni ali u svakidašnjem radu Ascend G630 ostavlja sasvim drugačiji, bolji dojam. Sučelje sustav ne usporava, otvaranje ili zatvaranje programa i kretanje između zaslona prolazi vrlo glatko.

Modern combat 4 Most Wanted, Racing 3, lijepo se mogu igrati na srednjoj razini, ali GTA San Andreas ima problema. Mogućnosti povezivanja su standardne. Uključuju Wi-Fi b / g / n, BT 4.0, GPS i NFC, DLNA za dijeljenje multimedijskih datoteka između uređaja na istoj Wi-Fi mreži, i Huawei Beam za brzu razmjenu podataka između dva Near Field Communication (NFC) omogućena pametna telefona.

Baterija je kapaciteta 2000 mAh. Prisutna su tri načina rada za uštedu energije: normalni rad, inteligentan mod i maksimalno trajanje (dopušta samo tekstualne poruke i telefonske pozive). AnTuTu test baterije mi je dao rezultat visine 14 500. To je samo jedan dobar rezultat,jer ispred je nekoliko modela pametnih telefona s istim kapacitetom baterije.

No, odmaknimo se od sintetičkih rezultate, i pozabavimo se praksom. Kombinacija WiFi i 3G mreža, automatska svjetlina i uz uključen uravnotežen način, sinkronizaciju jednog računa e-pošte, Whats App, Facebook, nekoliko poziva, surfanje webom u umjerenim količinama, kapacitet mi je bio dostupan za dan i pol.

Telefonija

Kvaliteta zvuka je na visini. Bez problema će te ćuti sugovornika kao i on vas u bučnom okruženju. Osim standardnih procedura poziva, uključeno je pametno biranje za brzo pronalaženje potrebitog kontakta unosom dijela imena, inicijala ili brojeva. Kod dolaznog poziva, možete pritisnuti tipku glasnoće za isključenje zvona. Skype glasovni poziv s našeg dijela kanala je u redu ali druga osoba čuje jeku. Omogućeno je aktivirati “ne smetaj” mod.

Android 4.3 Jelly Bean i Emotion UI 2.0.

Huawei Ascend G630 vrti Android 4.3 Jelly Bean na čijem je vrhu Emotion UI 2.0. Light UI. Emotion UI nije samo launcher. Obuhvaća mnoge funkcije u uređaju poput upravljanja energijom, sigurnosne dozvole, onemogućiti pop-up obavijesti od određenih aplikacija, upozorava koja aplikacija snažno prazni bateriju, itd. Ima svoje pozitivne i negativne strane. Zaključavanje zaslona sprječava pokretanje nekih aplikacija bez vašeg znanja, ali i štiti od neovlaštenog pristupa. Huawei je omogućio nekoliko različitih načina za zaključati i otključati zaslon. Sve ponuđene opcije, a gledajući s tehničke strane, ne razlikuju se od ostatka android vojske. Promijene su kozmetičke prirode.

Odabirom boja, dizajna i stila kroz jednu od pet tema (možete se preuzeti još nekoliko) uvijek možete imati sučelje koje odgovara vašem ukusu. Za one koji nisu navikli na svijetu pametnih telefona ili imaju problema s vidom osim standardnog prikaza sučelja tu je i “Jednostavni prikaz” sučelja, sličan onoj u Windows Phone. Po uzoru na Apple sustav sve instalirane aplikacije, odnosno njihovi widgeti se pojavljuju na početnim zaslonima. Ascend G630 dolazi uz sve Google aplikacije i lijepo broj od strane samog proizvođača. Osvrnuti ćemo se na neke:

File Manager ( rad s datotekama i aplikacijama u uređaju), App Installer (pregled aplikacija koje nisu još instalirane ili nadogradnje), Backup ( sigurnosna kopija podataka),Kalendar, Sat ( alarm, tajmer i štoperica), Vrijeme, Kalkulator (uključen znanstveni kalkulator), Snimanje govora, FM Radio bez RDS-a, svjetiljka itd. Upravitelj telefona je sustav aplikacija koja vam omogućuje da se bolje zaštititi i upravljate pametnim telefonom. Omogućuje optimizirati performanse sustava na temelju dijagnostike, čišćenje datoteka od smeća itd. Možete također upravljati pristupnim dozvolama za aplikacije kako bi osobne i privatne podatci bili sigurniji. Za unos teksta nude se dvije tipkovnice: standardna iz android sustava i Huawei način unosa.

Mrežni preglednik je Chrome. Web stranice se dobro renderiraju u skladu s performansama koje nudi CPU. Preglednik nema flesh podršku zato ćete morati preuzeti odgovarajuću instalacijsku datoteku iz Adobe web stranice.

Foto/video

Glavna kamera ima leću od 8 MP otvora ƒ / 2.0 , podržanu bijelom LED bljeskalicom ( funkcionalna 2-3 m od objekta snimanja) i automatskim približavanjem. Maksimalna rezolucija snimljenih fotografija je 3264 x 2448 točaka. U softverskoj podršci za kameru nalazi se niz značajki koje će vam pomoći imate li malo više foto vještine dobili najbolje iz fotoaparata: visoki dinamički raspon (HDR) način rada, odabir scena, snimanje panoramskih fotografija, efekti (negativ, crno-bijelo, sepia, sunce, akvareli), timer ( 1/5/10 sekundi) itd. Senzor je malog dinamičkog raspona pa tako da snimljene fotografije mogu patiti od prekomjerne buke. Autofokus zna bit hirovit pa se uočava i nedovoljno oštrine osobito na rubovima fotografija.

 (dnevno svjetlo – tmuran dan)

(zatvoreni prostor)

Video značajke: format snimljenih datoteka je 3GP, i maksimalna podržana rezolucija 1280 x 720 piksela, 30 fps.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Video player podržava reprodukciju videozapisa u MP4 formatu ali preuzmite s Google Play marketa aplikaciju MX Player, tako da možete pokrenuti 1920×1080 rezoluciju videa i druge kodeke.

Zaključak

Huawei Ascend G630 dolazi u tri verzije: G630-u00 (jedan SIM) / G630-U10 (Dual SIM) / G630-U20 (jedan SIM + NFC podrška). Obrada i izrada su najmanje jednu kategorije iznad cijene. Iako proizvođači jeftinijih modela pametnih telefona sve češće koriste IPS matricu za zaslone, ali one su često lošije kvalitete. No, Huawei nije odabrao za ovaj model najnižu kvalitetu. S obzirom na vrlo malen kapacitet ROM memorije sviđa mi se da kroz postavke je omogućen odabir memorijske kartice kao zadanog mjesto za nove instalacije. Želite li igrati igre koje su hardverski zahtjevne to će biti teže s ovim modelom, jer u biti je prvenstveno komunikacijski i informacijski pametni telefon koji nije namijenjen multimediji. Skup predinstaliranih aplikacija i opcija je dovoljno širok i najveći dio njih su prilično korisne aplikacije. Sve aplikacije rade dobro u gotovo svim scenarijima uporabe.

Hvalimo:
+ kvaliteta izrade i urednost dizajna
+ odabir IPS matrice
+ 10 simultanih dodira prstima oleophobic premaz
+ podrška za NFC
+ razumna cijena

Zamjeramo
– nema pozadinsko osvjetljenje kapacitivnih tipaka
– FM radio nema RDS podršku.
– Mali kapacitet unutarnja baterija
– kvaliteta kamere (autofokus uvijek ne radi svoj posao)

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 8 za Dizajn
Ekran
Ocjena 7 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 5 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 4 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 5 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 7 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 6 za Povezivost
Baterija
Ocjena 6 za Baterija
Video igre
Ocjena 6 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 7 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 5 za Naš dojam

6

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Huawei Ascend G630-U20 je elegantan uređaj odlične kvalitete izrade. Zaslon je također ostavio dobar dojam. Nije prvak u performansama ali solidan je pametni telefon za osnovnu komunikaciju, uporabu društvenih mreža, interneta i za neke manje zahtjevne igre.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.