Huawei Ascend G6 recenzija – smartfon za sve koji ne vole velik i nezgrapan uređaj

Fotografija članka: Huawei Ascend G6 recenzija – smartfon za sve koji ne vole velik i nezgrapan uređaj

Huawei  je nekad bio poznat samo po jeftinim smartfonima  ali danas  imaju u ponudi modele u svim cjenovnim segmentima.  Nakon recenzije  top modela na red je G6, cjenovno pristupačniji smartfon.

Oglas

Na početku bi odmah napomenuli da postoje dvije varijante Huawei Ascend  G6  modela: s podrškom za 4 G mreže i samo 3 G mreže. Naš testni akter ima podršku za 4 G mreže hrvatskih operatera.

Manje je više

Za Huawei Ascend  G6 su dizajneri zadržali  poznatu filozofiju minimalizma s  konciznim oblikom i nadasve  tankoćom. Teško da će netko reći da je velik model. Dimenzije su 130 x 65 x 7.5 mm i mase je 115 grama.

( Huawei Ascend P6 i Ascend G6 )

Metalni okvir tijela s tri strane odlikuje brušena tekstura nalik na aluminij dok na zaobljenom donjem dijelu uređaja  je mat crne boje. Baš kao i poklopac na stražnjoj strani ali izrađen je od plastike. Vrlo je gladak pa trebati će malo opreza za korištenje u rukavicama ili vlažnim rukama. Na stražnjoj strani je glavni zvučnik u blizini dna. Ima uzdignute minijaturne graničnike tako da se zvuk ne guši tijekom širenja, a  nalazi li se uređaj položen na leđima i tvrdoj površini. Zvuk mjeri 89.4 dB tako da će te dolazne pozive i upozorenja definitivno čuti. Glazba ne zvuči na toj jačini bajno no slušate li ju na manjoj razini glasnoće  u mirnoj sobi je u redu.

20140722_121041

Tu je  i 8  MP kamera u pratnji bljeskalice na istom metalnom ukrasu.

20140724_143505

Poklopac se uklanja da bi mogli umetnuti mikro SIM i memorijsku karticu. Baterija nije promjenjiva.  Zapečaćena je.  Ne pokušavajte ju sami mijenjati.

20140722_121745

Na vrhu tijela  ima MicroUSB utor i mikrofon za poništavanje šuma.  Osnovne tipke fine teksture su na desnoj strani: tipka za pojačavanje/stišavanje zvuka te za paljenje/gašenje uređaja ili zaslona.  Imaju odlične povratne informacije i sviđa nam se što nisu plitke. Nema niti jedne tipke na lijevoj strani  ali je na dnu 3.5 mm utor za slušalice. Znači dok slušate glazbu morate ga naopako staviti u džep ili jednostavno – koristite Bluetooth slušalice.

Okvir oko zaslona je tanak prema bokovima a najdeblji je  iznad i ispod zaslona. Gornji prostor je iskorišten   za prednju kameru, zvučnik i set senzora dok donji tri kapacitivne tipke za navigaciju s pozadinskim osvjetljenjem. IPS zaslon  ima dijagonalu 4.5-inča, qHD rezolucije  960 x 540 piksela gustoće 245 ppi. Moguće je vidjeti zrnatost vrlo pažljivim promatranjem ali uz normalnu udaljenost gledanja, ne.

Složit ćemo se da to nisu top specifikacije ali treba imati na umu da model ulazi u  srednji  niži cjenovni razred te su one tako u redu.  Kutovi gledanja su na visini.  Svjetlina i kontrast su visoki.  Pozadinsko osvjetljenje je dostatno da  rasvijetli tamnu sobu. Boje su unutar prihvatljivog raspona  ali na zaslonu je moguće vidjeti postojanje malog propuštanja svjetlosti. Vidljivost na izravnom suncu je dobra. Podržava do 10 dodira prstima.  Odziv i preciznost  su na visini.

20140722_121831

Što se tiče ukupne kvalitete izrade nemamo nikakvih primjedbi. Sve je na svom mjestu i čvrsto postavljeno bez praznina ili nepotrebnih savijanja. Možda da je ipak malo poklopac napravljen od čvršće plastike, no ne i nužno.

Android 4,4  i Emotion UI 2.0 Lite

G6 dolazi s Android 4.3 operativnim sustavom i  korisničkim, Emotion UI 2.0 Lite,  vrlo jednostavnim sučeljem koje pruža izuzetno visoku personalizaciju.  Vjerojatno će vam se svidjeti mogućnost odabira jednog od 4 Profila, koji imaju svaki za sebe prilagođena zvona, vibracije i svjetlinu zaslona itd.

Čak možete prilagoditi kako da uređaj reagira radi dok vi spavate. Ako mislite da su ova četiri načina premalo, kreirajte svoj, peti.

Izgled cijelog sučelje je moguće promijeniti korištenjem niza tema što obuhvaća i zaključani zaslon. Postoji  odabir nekoliko efekata prijelaza između zaslona i odabir fonta za prikaz.  Jedna od početnih stranica je predviđena za prikaz seta informacija što uključuje vremensku prognozu, kontakte s kojima najčešće komuniciramo,  glazbeni svirač, album fotografija koji je  poput  „pločica“ u WP  itd.

Najveća značajka sustava je  nepostojanje standardne aplikacijske ladice već sve ikone aplikacija se nalaze na početnoj stranici. Njihov maksimalni broj je 9. Zato preporučamo da slične aplikacije grupirate u mape.  U jednu mapu je moguće staviti do 16 programa.

Od unaprijed instaliranih aplikacija podržani su sve Google  aplikacije ( Hangouts, Gmail, Google+,  Glazba za play….) , Facebook i Twitter,  Bilješke, Backup, Kingsoft Office  uredski paket,  hrpa igara (od kojih su Wonder Zoo, Little Big City,  Danger Das i Kingdoms & Lords besplatne) što će se svidjeti onima nešto mlađim korisnicima itd. Tu je i Organizator   povezan s  aplikacijom kalendara,  zatim aplikacija sat povezana s alarmom, svjetskim satom, štopericom i mjeračem vremena (odbrojavanje), Upravitelj datoteka, Bitcasa  za kopiranje sadržaja na cloud server itd.

Kao i kod    skupljeg modela ima aplikaciju Upravitelj  telefona. Ona  dopušta da malo ubrzate rad uređaja kroz uklanjanje   nakupljenog „smeća“,   upravljanje pravima aplikacija,  zaštitu privatnosti itd. Možda je dobro da znate kako su SMS poruke kronološki sortirane kao razgovore, i  da ima pametno biranje pa nema potrebe za ulazak   u  imenik.

Tipkovnica: Na odabiru su za prvu ruku dvije tipkovnice. Prva je od strane Googlea i  druga je Huawei. Možda vam se posljednja neće previše sviđati jer svaki znak (slovo) ima dodatni simbol i budući da nema naših slova č,ć,š…  morati će te ih loviti pritiskom na tipku simbola.

Screenshot_2014-07-24-14-23-41
Internet: F6 dolazi s Huawei preglednikom koji ima text reflow što ga malo razlikuje od sličnih rješenja.

Multimedija

Kao što smo  spomenuli, G6 se uredno nosi s HD videom. Video player podržava WMV, MPG, MP4 i MKV  formate kroz hardver,  a za AVI formate  morat će te potražiti alternativni. Glazbeni svirač pokreće FLAC, M4A, OGG, WAV i MP3 formate. Nema predviđeno korištenje online informacija suradnje i dobivanje dodatnih informacija o glazbi koju slušamo.  Ali zato možete razvrstati svoje pjesme u albume prema  raspoloženju.  Svidjela nam se  dostupnost  traženja pjesama na uređaju kroz glazbeni svirač. Oba playera su podržana s Dolby Digital Plus softverskim rješenjem za bolju kvalitetu reprodukcije glazbe, zvukova i efekata. FM radio  radi jedino sa slušalicama koje se koriste kao antena.

Kamera

Glavna kamera ima 8 MP BSI Sony  senzor druge generacije (IMX134), osjetljivog područja piksela od  1.4um   i  otvorom blende F/2.0.Koristi  plavi filtar, što čini da fotografije odlikuju više prirodne boje.  Maksimalna rezolucija fotografija je   3264 x 2448 točaka u omjeru 4:3. Želite li snimati u 16:9 formatu tada je moguće snimanje samo na 3.6 MP. Ne postoji drugi izbor.

Sa softverske strane je podržano panoramsko snimanje fotografija, HDR,  razni specijalni efekti od kojih je jedno uljepšavanje, otkrivanje osmijeha, kontinuirano snimanje te standardne ručne postavke.   Screenshot_1970-03-27-21-54-01

Još jedna zgodna stvarčica vezana uz fotografije je mogućnost dodavanja 10 sekundi snimljenog glasa u fotografiju.   Nema namjenske fizičke tipke za okidanje ali se može koristiti glas.  Podržan je fokus na dodir. Automatski fokus radi  više nego solidno. HDR relativno brzo sintetizira i generira snimljene fotografije. Ne treba čekati pola dana. Čiste makro snimke možete dobiti  već na udaljenosti od 4 cm. Mi smo zadovoljni s kvalitetom fotografija na automatskim postavkama. Mogu stati uz bok skupljim modelima u smislu ravnoteže i stabilnosti i mislimo da bi trebala većina korisnika bit zadovoljna. Naravno, kvaliteta detalja pada na noćnim fotografijama ili onima s vrlo slabim osvjetljenjem. Sada pogledajte mini galeriju i  sami odredite je li ili nije dostatna kvalitete za vaša očekivanja:

Snimanje videa u punoj 1080p rezoluciji odrađuje bez problema. Al zbog objektivnosti recenzije odabrali smo nižu rezoluciju 720p za sampler.  Video isječak je sniman tijekom vožnje u automobilu za jednog vrlo ružnog kišnog dana da   možete vidjeti što vas očekuje u tom slučaju. Složit ćemo se svi da gotografije i video za lijepog dana skoro da nikada ne ispadnu loše.   Eto, zato je ova promijena napravljena. u vezi testnog prikaza mogućnosti:

Za korištenje prednje 5 MP kamere (22 mm / širokog kuta od 88 stupnjeva), maksimalne rezolucije 2592 x 1952 točaka je uz standardne postavke  predviđeno korištenja  moda ljepote. Odabirom jedne od 10 razina se poboljšava ten i sakrivaju nedostaci. Što je viša razina, viša je dermoabrazija.

Specifikacija i njena funkcionalnost

Huawei G6 koristi Qualcomm Snapdragon MSM8926 procesor  s 4 – jezgre ARM Cortex A7 Krait arhitekture koje rade na 1.2 GHz.  GPU je Adreno 305.  Podržava 1080p  HD video reprodukciju, video snimanje i video streaming.  RAM je 1GB (768MB dostupno), dok ROM 8 GB i podijeljene u dva dijela. Prvi ima kapacitet 4.7 GB a 1.4 GB je namijenjeno za aplikacije.   Za instalaciju velikih igara ne brinite jer ih možete instalirati na memorijsku karticu.

Rezultati benchmark testova:  Geekbench 3.0 za singlecore 340 bodova i 1135 za multicore /  Quadrant Standard 8831 bod /   NenaMark1 i NenaMark 2.4:  58.4 / 58fps.

Iako konfiguracija nije na vrhu ali je dostatna da se nosi s dijelom 3D igara i brzinom će zadovolji potrebe većine korisnika. Nismo uočili nikakva štekanja čak i kod zahtjevnijih aplikacija. Huawei Ascend G6 ima sve standarde povezivanja: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot, Bluetooth v4.0 plus  A2DP, GPS koji odlično radi u suradnji  s  Google Maps i glasovnom navigacijom, NFC modulom.

Baterija

Zahvaljujući samoj arhitekturi procesora  potrošnja energije baterije od 2000 mAh   je relativno ekonomična.   U sustav  je dodano dodani  nekoliko modaliteta za uštedu energije.  U kompaniji posebno ističu  Pametni štedni mod koji  može uštedjeti i do 30% energije.   Mi smo testirajući autonomiju u svakodnevnom korištenju uglavnom uspijevali dan i pol  proći bez  punjenja.  Intenzivni testovi za utvrđivanje autonomije su nam pokazali:

Prvi test na 100 % svjetlina – isključen štedni način rada, automatsko podešavanje svjetline i 4G, a uključen samo WiFi →  3:57 minuta

Drugi test – iste postavke ali uključen štedni način rada →5:02 minute

Naravno da je zaslon trošio najviše energije oko 53 %. Vrijeme punjenja ispravljača specifikacije5V/1A je nešto više od dva sata.

Zaključak

Huawei Ascend G6 je lagan, ugodan za držanje u ruci. IPS ekran od 4,5 inča je odličan za korištenje jednom rukom. Isto tako nije nimalo nevažno da odlično izgleda. Ima određeni broj tehničkih kompromisa s obzirom na trenutne top modele. Nema HD zaslon, nema IR Blaster, podršku za TV-out, instaliranje i pokretanje aplikacije je malo duže, ali uređaj je za prosječnog korisnika dostatan. Radi svoj posao i to radi dobro. Plus mu je što ima 4G podršku. Emotion UI 2.0 light sučelje je ostavilo dobar dojam.

20140724_141333

Muči li i vas pitanje, hoće li Huawei nadograditi operativni sustav, nemamo konkretan odgovor. Koliko smo upoznati da kompanija nadograđuje sustav jer i prošlogodišnji model  koji smo testirali još u sijećnju  je dobio KitKat nadogradnju, iako se to može promijeniti. Eto,  tijekom našeg druženja dobili smo jednu nadogradnju od 188 MB koja je utjecala pozitivno na autonomiju baterije i stabilnost u radu. Cijena u pisanju ove recenzije za model iznosi 2.200,00  HRK.

– Dizajn – 

– Hardver – 

– Softver –   

– Multimedija –  

– Ukupni dojam – 

 Konačna ocjena: 7.8 / 10
 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.