HTC Vive – isprobali smo budućnost virtualnog VR gaminga, totalno ludilo!

Fotografija članka: HTC Vive – isprobali smo budućnost virtualnog VR gaminga, totalno ludilo!

Kada govorimo o gamingu, čini se kako je HTC povukao vrlo zanimljiv potez ulaskom u VR igranje. Dogovorili su se s kompanijom Valve i napravili HTC Vive. Isprobali smo ga… vauuu…

Oglas

Priča oko virtualnog igranja (VR – Virtual Reality) je sve zanimljivija. Možda vam to zvuči kao neka daleka budućnost, ali nije, to je već tu oko nas. Tim više što smo ovaj tjedan isprobali HTC Vive i uživo. Dojmovi su neopisivi, jer je teško opisati nešto što do sada niste vidjeli, pogotovo što se radi o virtualnom igranju koje se nalazi oko vas.

Svejedno, pokušat ćemo u nekoliko riječi opisati što smo sve vidjeli/radili. No, nešto je slično virtualnom prostoru koji ste mogli vidjeti na svemirskom brodu Enterprise u mega-popularnoj seriji Star Trek (Zvjezdane Staze). Znate ono, kapetan Kirk i Spock ili Jean-Luc Piccard i Data, kao i ostala svemirska bagra… :)

Na slikama ćete vidjeti HTC Vive – glavni dio smo stavili na glavu, te smo u rukama imali dva kontrolera. Prvo smo samo gledali demo kako bi se upoznali s 3D prostorom koji je oko nas. Zatim se pred nama pojavila kuhinja, tako da smo malo sjeckali mrkvu, grijali mlijeko u mikrovalnoj, te mazali kruh kečapom. Vrlo simpatično.

Slijedeći demo je bio puno ozbiljniji, samo smo ga gledali, ali smo vidjeli kako bi mogla izgledati budućnost igranja. Oko nas se nalazilo jedno bojno polje, jedni su napadali, drugi su branili dvorac, a sve se nalazilo oko nas. Totalno ludo…

Slijedeći je demo bio interaktivan – morali smo “hvatati” avione i crtati im putanje kako bi se spustili na aerodrom, cilj je bio da se čitavi i sigurno spuste na aerodrom što znači da putanje koje smo crtali nisu smjele imati nagle zaokrete nego blage, znate već kako avioni lete.

Posljednji demo koji smo vidjeli je… pogledajte prvi video ispod. Naravno, nećete moći dobiti dimenziju onoga što smo mi vidjeli u našem virtualnom svijetu, no pokušajte samo zamisliti ovo što ćete vidjeti kako se nalazi doslovno oko vas – nalazite se na potonulom brodu, a oko vas plivaju… ne, nećemo vam reći, pogledajte sami.

Dodali smo još dva videa koji će vam pokazati još neke mogućenosti HTC Vive uređaja koji nas je zaista impresionirao. Osim ovog užitka uz HTC Vive, ovog smo tjedna imali prilike i “osjetiti” novi HTC One A9 pametni telefon, što možete pročitati na . Ali prvo pogledajte video niže…

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Reproduciraj audiovizualni sadržaj

PR objava

HTC, pionir u razvoju inovativnih, pametnih tehnologija, najavio je svoje planove da masovnom tržištu približi tehnologiju virtualne stvarnosti (eng. Virtual Reality – VR). Putem strateškog partnerstva s kompanijom Valve i premijernim predstavljanjem paketa virtualne stvarnosti HTC Vive, HTC obećaje da će transformirati način interakcije potrošača s tehnologijom te svijet oko njega općenito. HTC Vive Developer Edition bit će predstavljen ovog proljeća, a tržišno izdanje, Consumer Edition, bit će dostupno do kraja 2015.

Vive spaja Valveove tehnologije praćenja i unosa virtualne stvarnosti s HTC-ovim svjetski poznatim dizajnom i inženjerskim talentom, postavljajući nov zlatni standard za industriju koja se dosad grčevito borila da izađe iz razvojne faze.

Cher Wang, predsjednica kompanije HTC, komentira: „Rijetkost je da neka kompanija ima prigodu zauvijek promijeniti način interakcije čovjeka sa svijetom oko sebe i komunikacije među ljudima – upravo je to ono što planiramo učiniti s Valveom.“

„To smo već jednom uspjeli s razvojem tehnologije pametnih telefona,“ dodaje Peter Chou, glavni izvršni direktor kompanije HTC. „A putem našeg partnerstva s kompanijom Valve, činimo to ponovno, s tehnologijom virtualne stvarnosti o kojoj su potrošači dosad mogli samo sanjati.“

Očaravajuća kvaliteta, potpuno realistično iskustvo
Vive donosi najrealističnije iskustvo paketa virtualne stvarnosti dosad, trenutno uranjajući čovjeka u nov svijet. HTC i Valve predstavili su Full Room Scale 360 Degree Solution s kontrolerima Tracked Controllers, omogućujući vam da ustanete, prošetate svojim virtualnim prostorom i istražite ga, pogledate objekte iz svih kuteva i ostvarite potpunu interakciju s vašom okolinom. Postavljajući nove standarde u izvedbi, naglavni set donosi visokokvalitetnu grafiku, frekvenciju videa od 90 sličica u sekundi te nevjerojatnu kvalitetu zvuka.

HTC također predstavlja i nove, bežične kontrolere virtualne stvarnosti koji omogućuju da potpuno osjetite virtualnu okolinu u kojoj se nalazite. Novi HTC VR kontroleri dolaze u paru i dizajnirani su tako svestrano da će podržati čitav niz VR iskustava. Za razliku od običnih igraćih kontrolera, HTC VR kontroleri jednostavni su za korištenje te intuitivni, pomažući korisniku da dobije najviše od svog iskustva virtualne stvarnosti.

Igranje – i više od toga
Beta verzije Vive Developer Edition već donose bogat zabavni sadržaj najvećih svjetskih razvojnih timova, uključujući Vertigo Games, Bossa, Barry – Fireproof, Dovetail Games, Wemo Labs, Google, Steel Wool Games te Owlchemy.

„Našu suradnju s HTC-om pokreće zajednička želja da proizvedemo najvjernije i najpotpunije iskustvo virtualne stvarnosti,“ rekao je Ken Birdwell iz Valvea. „Dovesti kreatore sadržaja za Vive Developer Edition je nevjerojatno važna prekretnica u našim naporima da postignemo taj cilj.“

Dok je nevjerojatno igraće iskustvo osnova VR univerzuma, potencijal koji se nalazi izvan igre je praktički neograničen. HTC i Valve predani su u ostvarenju šire vizije virtualne stvarnosti i vide ogromnu priliku upravo u transformaciji svakodnevnih iskustava. Putovanje, sudjelovanje u igri, druženje s prijateljima – ili čak kupovina – više nikad neće biti isti, a kako bi ostvarile tu viziju, kompanije surađuju s vodećim kreatorima sadržaja, uključujući Google, HBO, Lionsgate te tajvanski National Palace Museum.

“Vive stvara uzbudljivu mogućnost svim programerima i kreatorima sadržaja da nam pomognu virtualnu stvarnost učiniti masovno dostupnom, s krajnjim rješenjima koja u potpunosti redefiniraju načine kako se zabavljamo, komuniciramo jedni s drugima, učimo, i u konačnici, kako postajemo još produktivniji,“ zaključuje Cher Wang. „HTC Vive je stvarnost, ovdje je i bit će spreman za lansiranje prije početka 2016. godine.“

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.