HTC One Mini 2 recenzija – odlične stvari dolaze u manjem pakiranju

Fotografija članka: HTC One Mini 2 recenzija – odlične stvari dolaze u manjem pakiranju

Ako vam se sviđa HTC One M8 ali ne volite dimenzijama velike uređaje tada HTC One Mini 2 koji smo upravo testirali mogao bi vam se svidjeti. Što smo sve pronašli družeći se s smartfonom slijedi u nastavku recenzije.

Oglas

Neki ljudi žele ogroman zaslon smartfona koji su postali standard za top modele, dok su drugi sretniji s nečim što će se sljubiti s njihovim dlanom. U želji da udovolje što većem broju potrošača, proizvođači smartfona nastavljaju trend proizvodnje klonova flagship smartfona kojima dodaju u imenu prefiks mini. Uglavnom miniji to nisu u pravom smislu riječi. Smartfoni su nešto manjih dimenzija i smanjenih funkcija u odnosu na top modele.

Elegantan dizajn, izvrsna ergonomija i odlična kvaliteta  izrade

U odnosu na HTC One M8, Mini 2 je gotovo proporcionalno smanjen, dvadeset grama lakši i nije tpliko besprijekorno izrađen. Tijelo oblika luka koji prati anatomski oblik dlana  je   napravljeno od brušenog aluminija u dimenzijama 137.4 x 65 mm. Debljina na vrh u središtu iznosi 10.4 mm. Oko njegovog opsega je polikarbonatni okvir vrlo diskretno spojen na aluminij. Korištenje uređaja jednom rukom je znatno bolje u odnosu na velikog brata. Palac bi vam trebao doći gotovo do svih područja zaslona bez naprezanja. Pohvale dizajnerima  za ergonomiju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Utor za memorijsku karticu je na desnoj strani tik uz tipku za regulacije glasnoće. Na lijevom boku je ladica za nano SIM i tipka za uključivanje u rad.  Njenu poziciju  će dešnjaci znati cijeniti zbog lakšeg, prirodnijeg dohvaćanja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Utor za slušalice ili vanjski mikrofon je na vrhu, a  microUSB utor na donjem dijelu kućišta. Podržava USB On The Go i MHL funkcije. Kristalno svila siva leđa malo se osjećaju skliska. Plastične trake također su stopljene s metalom. Osiguravaju normalam prijem signala. Tu je i zaštićena leća kamere u pratnji bljeskalice. HTC logo na sredini površine je laserski ugraviran.

Prednji panel

Karakteristični zvučnici BoomSound tehnologije su pozicionirani ispod i iznad zaslona. Zvuk je vrlo dobro izbalansiran i kvalitetom ostavlja konkurenciju iza sebe. Bolji je nego na Desire 610 modelu. Posebna je uživancija slušati stereo reprodukcija zvuka tijekom igranja igara. Lijevo i desno od gornjih provrta zvučnika je prednja kamera od 5 MP i standardni senzori. Svjetlo obavijesti je skriveno u otvoru zvučnika. Postoji mogućnost  odabira za koje akcije će se aktivirati.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zaslon;  Duljina dijagonale SLCD2 zaslona mjeri 4.5 inča. Umanjena je za virtualne taktilne android funkcijske tipke. Tako možemo reći da zaslon ima  4,25 inča. Rezolucija iznosi 1280 x 720 piksela gustoće 326 ppi.  To  je identična oštrina kao kod iPhone 5C. Prikaz je jasan, pristojnog kontrasta i svjetline koja se ne gubi previše na izravnom udaru sunca,  boje  nisu previše tople  za one koji ih vole, ali kutovi gledanja su odlični.  Na otvorenom zbog reflektirajuće površine vidljivost zaslona pati ali to je boljka većine smartfona. Odziv i preciznost dodira su na visini pa čak i na rubovima što je rijetkost.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ukupno gledajući nema nekih velikih razloga da kao korisnici budemo nezadovoljni kvalitetom ili prikazom zaslona. Ovaj dojam je malo i subjektivan budući da nismo koristili alate za mjerenje spektra ili kolorimetre. Cijeli ekran je zaštićen Gorilla staklom treće generacije.

 Procesor i performanse

HTC One Mini 2 ima procesor Qualcomm Snapdragon 400 (MSM8226) s 4 ARM Cortex-A7 jezgre koje rade na 1.2 GHz u pratnji Adreno 305 radi na 450 MHz i 1 GB RAM-a. Njegova interna memorija mjeri 16 GB ( oko 10.35 GB korisnički dostupno), a ako vam to nije dostatno, može se koristiti SD kartica od 128 GB ili USB On The Go opcija. Ova niža konfiguracija ne znači i smanjenje korisničkog iskustva.

Rezultati sintetičkih testova mjerenja:
3DMark – 1280×720 Ice Storm Standard: 5528 / Ice Storm Extreme: 2861/ Ice Storm Unlimited : 4632
Epic Citadel: High Performance 58 fps / Ultra High Quality 33.9 fps
GFXBench 3.0: 3.9 fps / 1.7 fps /
T-Rex HD: 11 fps

Tijekom našeg druženja nismo imali prilike se susresti s nekim ozbiljnim kašnjenjima ili zastojima osim ako nismo imali otvorenu više od 1/3 dostupnih aplikacija u uređaju. Inače, aplikacije se pokreću brzo. Za povezivanje Mini 2 ima solidan set modula: Bluetooth 4.0, GPS, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n standarda, 4G LTE i NFC. Brzine LTE mreže kretale su se uobičajeno ( od 48  -68 Mbita u sekundi) kao i kod ostalih uređaja koji podržavaju 4G, a koje smo testirali. U nedostatku 4G signala dolazi do automatskog prebacivanja na 3G signalom. Prednost ovakvog načina rada je da kad nema 4G signalna sve funkcije i dalje neometano rade, samo što su brzine manje. Nemamo primjedbi za rad.  GPS modul ima poteškoća u zatvorenom prostoru dok na otvorenom i nije previše precizan. Odstupanje je oko 30 metara. Smatramo da je to puno.

Kvaliteta poziva:  Telefonski pozivi su zvučali jasno i glasno zahvaljujući dvostrukom sustavu za mikrofon koji pojačava glasnoću otkrije li bučno okruženje.

Baterija:  HTC jedan mini 2 ima baterija 2.100 mAh stanica, ali skromniji procesor i zaslon postava ovog sve radi u svoju korist. Kad je u pitanju autonomija baterije, od jutra do odlaska na počinak njen kapacitet bi vam trebao biti dovoljan, nakon čega slijed punjenje preko noći. Ako ste intenzivni korisnik uvijek možete koristiti Power Saver i Extreme štedni mod kojima se onemogućuju neke funkcije kada vam baterija dosegne na primjer 20 %.

 

Kamera i njenih 13 MP

HTC One Mini 2 koristi 13 MP BSI senzor s uravnoteženim f/2.2 otvorom blende, podržan autofokusom koji reagira brzo i LED bljeskalicom. Omjer fotografija 4:3 daje maksimalnu rezoluciju 4224 x 3136 točaka. Zadani omjer je 16:9 i ima maksimalnu rezoluciju 4224 x 2368 točaka. Za selfije, korištenjem prednje kamere je moguće dobiti fotografije u 4:3 omjeru do 2560 x 1920 točaka rezolucije ili 16:9 omjeru, 2560 x 1440 točaka. Prednja kamera ima opciju „pojačanje očiju, kojom se one proširuju, i neke filtere i mod za ljepotu.

Screenshot_2014-06-30-00-12-43

Softver kamere podržava HDR, panoramski način snimanja, niz filtara od kojih jedan uključuje zamućenje i ističe objekte u prvom planu. U postavkama su prisutne ručne kontrole balansa bijele boje, ekspozicije i ISO vrijednosti. Iako je prisutna Zoe aplikacija HTC One Mini 2, ona u stvarnosti uopće ne funkcionira kao na modelu HTC One M8.  Možda je bolje reći da ne funkcionira osim u nekom čudnom minimumu. Kamera je u osnovni  dobra  s razumom kvalitetom fotografija. Na fotografijama ima dosta detalja, boje su prirodne, a dinamički raspon i kontrast su vrlo dobri.

Fotografije snimljene korištenjem bljeskalice – automatske postavke

Što se tiče video rezolucije obje kamere snimaju 1080p, jedino što stražnja kamera može snimati 60 sličica u sekundi. Video kvaliteta je slična kvaliteti fotografija.

HTC One Mini 2 ima radio s RDS-om:

Screenshot_2014-06-29-23-34-27

Android 4.4.2 i Sense 6.0 UI

HTC One Mini 2 dolazi s Android 4.4.2 inačicom sustava i Sense 6.0 UI. Softver nije izmijenjena u odnosu na HTC One M8. Dobro je optimiziran. Korisničko sučelje je jednostavno za navigaciju između izbornika i podizbornika, jasno i čisto.

BlinkFeed pruža ažuriranja s društvenih mreža i web stranica. Moguće je postaviti prilagođene sažetke o temama od našeg interesa ili isključiti prema potrebi ako vam se ne sviđa. Od aplikacija koje su redizajnirane u odnosu na Android su kalkulator, kalendar, sat i sl. Sučelje za telefoniju ima nešto manje tipke ali to ne bi smio biti nikome problem. Postoji i opcija da se može uspostaviti glasovni poziv putem prepoznavanja govora.


Uz standardnu Android tipkovnicu je moguće koristiti HTC Sense Input tipkovnicu. Postoje mnoge mogućnosti podešavanja.

Internet : Pomicanje oko zumiranja stranicama ponekad zna biti malo hirovito ali samo za stranice koje nisu optimizirane za mobilno pregledavanje.

KeyVPN je rješenje za jednostavnu integraciju VPN funkcionalnosti za uspostavu kodiranih tunela komunikacije, odnosno omogućuje iskoristiti kriptografski modul za zaštitu kritičnih poslovnih podataka u uređaju.


HTC Vodič donosi korisne savjete za korištenje uređaja, izradu sigurnosne kopije podataka i telefonsku pomoć servisera ako nešto krene po zlu.

 

Nećemo ulaziti u daljnje detalje softverskog djela jer ih možete pročitati u recenziji HTC One M8 modela. Možete samo baciti pogled na mnoštvo aplikacija u snimkama zaslona:

———————————————————————————————————————————–

Ukupni dojam

HTC One Mini 2 nema toliko ustupaka u odnosu na HTC One M8. Nudi elegantan dizajn, odličnu kvalitetu izrade kućišta, iznadprosječne zvučnike, microSD utor kao dobrodošao dodatak, a trajanje baterije i nije loše. Sense 6.0 je jednostavno i ugodno sučelje za korištenje i za naš ukus izgleda odlično. Kamera radi vrlo dobro i za fotografije nikako ne bismo mogli reći da su loše. Iako konfiguracija nije vrhunska, ali suditi smartfon samo po tehničkim značajkama bila bi pogreška. Ono što kao korisnici percipiramo su osjećaji koje nam nudi u svakodnevnom radu. Tijekom našeg druženja s modelom možemo reći da nam osjećaja kvalitete i ravnoteže nije nedostajalo.

– Dizajn – 

– Hardver – 

– Softver –   

– Multimedija – 

– Ukupni dojam – 

Konačna ocjena: 8.2 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.