HTC One M8s recenzija: premium dizajn i hardver u društvu srednjeg razreda pametnih telefona

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: HTC One M8s recenzija: premium dizajn i hardver u društvu srednjeg razreda pametnih telefona

Isprobali smo HTC One M8s, revidiranu verziju prošlogodišnjeg top modela HTC One M8.

Oglas

Prema pisanju Azijskih medija, HTC je odustao od mini izvedenica modela svojih flagship izdanja. Ustvari osmislili su samo dva mini uređaja: 4,3“ u srpnju 2013. godine, te 4,5“ u svibnju 2014.

S obzirom na to da su mini inačice bile kopija istog dizajna premium modela s oslabljenim hardverom, nekako mi se čini da je upravo neka vrsta alternative za mini odnosno proizvod između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg top modela. HTC One M8s nosi kodnu oznaku M8_QL # UL i namijenjen je europskom tržištu dok model oznake M8_QL # TUHL je za Azijsko tržište uključuje Hong Kong i Tajvan).

Kombinacija je izvornog HTC One M8 i One M9 modela.

Dizajn, ergonomija, ulazi – izlazi

Ako mislite da HTC One M8s izgleda poznato, dobro mislite. , i One 8s su ergonomski i dizajnerski vrlo slični: inherentno kućište precizno izrađeno iz jednog bloka brušenog aluminija, dual zvučnici te isti raspored tipaka. U odnosu na HTC One M9, naš testni akter nema dvobojno tijelo, a od One M8 je samo tanji 0.2 mm. Kvaliteta izrade kućišta je kao i kod većine HTC modela – izvrsna. Bez obzira na veličinu 146,41 x 70,61 x 9,55 mm, hvat ne predstavlja poseban problem. Ukupna masa od 160 grama je vrlo dobro raspoređena.

Na vrhu je tipka za uključivanje/isključivanje rada.Prva zamjerka dizajnu ide upravo na poziciju ove tipke. Morati će te malo rastezati prste za dohvaćanje. No, zaslon podržava dvostruko tapkanje za buđenje pa nedostatak nije toliko strašan. 3.5 mm priključnica za slušalice s mikrofonom na dnu i mikroUSB sućelje. Podržan je i USB OTG protokol povezivanja eksternih USB memorija uz odgovarajući adapter. Utor za nanoSIM karticu s ladicom pozicioniran je na lijevom boku, a nasuprot je tipka za podešavanje glasnoće i ulaz za MicroSD karticu.

Stražnja strana

Stražnja strana je glatka s efektima finih metalnih linija. Gotovo je svilenkasta na dodir. Ergonomski je zaobljena i nije skliska. Stvara ugodan osjećaj za držanja u dlanu. Tu su smješteni dvostruka kamera i LED bljeskalica. Kamere nisu vizualno nametljive jer ne strše izvan površine. Naravno, vidljive su i plastične particije koje osiguravaju normalni prijem antenskih signala.

Prednja strana

Prednja strana je napravljena tako da zakrivljen aluminij završava oko rubova na staklu ispred ekrana. Gornji i donji okviri imaju HTC BoomSound zvučnike. Gornji zvučnik je ujedno i slušalica za razgovore te skriva obavijesnu LED diodu. Kada je uređaj spojen na napajanje ili računalo ili baterija potpuno napunjena, tada LED pokazuje zeleno svijetlo. Treperi zeleno ako imate obavijest na čekanju. Narančasto svjetlo se pokazuje tijekom procesa punjenja baterije. Možete u postavkama promijeniti kada će LED treptati i za koje aplikacije. U neposrednoj blizini su prednja kamera 5MP rezolucije i senzor približavanja (blizine).

Druga od primjedbi u pogledu dizajna ide širini donjeg crnog okvira ispod zaslona. Estetski mi djeluje beskorisno jer na njemu je samo HTC logo. Druga je priča što ispod. Navigacijske tipke integrirane su u zaslon tako da zapravo smanjuju veličinu radne/vidljive površine.

Zaslon

Zaslon u dimenzijama 6.23 cm širine x 11.07 cm visine, omjera 16:9, je standardne dijagonale od 12.7 cm. Prema podacima analitičara GfK, gotovo svaki drugi prodani pametni telefon u svijetu u prvom tromjesečju 2015. godine je imao  zaslon upravo te dijagonale. Zaslon pokriva 66,91 % prednje površine. Ima oleophobic premaz i zaštićen je trećom generacijom Gorilla Glass tehnologije od površinskih ogrebotina.

Super LCD je rezolucije 1080 x 1920 piksela što daje oštrinu od 441 ppi. Vaše oči neće zamijetiti sjene niti bilo koju vrstu mutnoće čitate li tekst ili gledate video sadržaj.
Prosječni kontrast je 1280: 1 dok je svjetlina 480 cd / m². Boje su prirodnog izgleda i uravnotežene. Široki kutovi gledanja su odlični. Preciznost i vrijeme latencije su izvrsni. Kapacitivni sloj podržava istovremene dodire u 10 točaka. Bilo je u jakom svjetlu ili uvjetima slabog osvjetljenja, HTC One M8s performanse zaslona su prilično zadovoljavajuće i odražavaju karakteristike top modela.

Procesor, memorija, povezivanje

Glavna promjena u odnosu na HTC One M8, je u hardverskim komponentama. Umjesto Snapdragon 801 SoC-a, pokreće ga Snapdragon 615 MSM8939. CPU ima par ARMv8 Cortex 4 -jezgrenih klastera: 4 x A53 takta od 1,7 GHz i 4 x A53 takta od 1 GHz. Jezgre koriste big.LITTLE tehnologiju za povećanje učinkovitosti i vijek trajanja baterije. Na primjer, dok igrate neku igru snažnije jezgre će povećati učinkovitost, a ako provjeravate e-pošte bit će aktivne manje moćne jezgre. Naravno, svih osam jezgri može raditi istovremeno.

Iako se čini da je Snapdragon 615 inferiorniji od Snapdragona 801, ali je 64-bitni model s podrškom Android 5.0 sustava i sukladno tome daje veću učinkovitost u korištenju same snage. Također može dekodirati H.265 video (nasljednik popularnog H.264 formata) koji donosi bolju video kompresiju.

U odnosu na Snapdragon 801, Snapdragon 615, gubi na memorijskoj propusnosti (brzini čitanja/pisanja podataka),brzini performansi sustava jer nema podrške za brze memorije, te na učinku na performanse uređaja u smislu memorijskog sučelja. Na primjer, kada prenosite datoteke s računala u unutarnju pohranu preko USB-a.

Kapacitet RAM-a koji se rabi od strane operacijskog sustava i svih aplikacija je 2 GB i frekvencije 800 MHz. Interna memorija je fiksnog kapaciteta 16 GB. Korisnički je dostupno 9,35 GB od raspoloživog prostora koji je proširiv putem utora za micro SD kartice. Soc ima integrirani GPU Adreno 405 s podrškom za otvorene standarde OpenGL ES 3.0 i puni profil OpenCL 1.2., te DirectX 11.2 za praćenje grafike u novijim igrama. Iako Adreno 405 nije stvoren za vrhunskih gaming na 1080p zaslonima ali će dati zumiranju, grafici i video streamingu medija glatkoću i prihvatljivu kompatibilnost.

U svakidašnjem radu nema većih problema s izvođenjem intenzivnih aplikacija i umjerenim multitaskingom. Uglavnom izvedba je dovoljno dobra da sve što stavite u uređaj pokreće se bez kašnjenja. Preuzimanje web stranica se obavlja odmah i pomicanje unutar njih je s uzornom fluidnosti. Što se tiče igranja igara i tu sam zadovoljna. Imajte na umu da nisam neki igrač, ali timski rad GPU, procesora, količina memorije i rezolucija ekrana dobro odrađuje svoj posao u tom segmentu. Sada za one koji vole sirove brojke u kojima piše koji model pametnog telefona ima bolji ili lošiji CPU ili GPU od drugih, možda i kupuju uređaje na temelji tih brojki,  slijedi niz snimki zaslona koji prikazuju gdje se nalazi naš testni akter u svijetu izvan stvarnog rada.

HTC one M8s nudi brojne bežične tehnologije kao što su Bluetooth 4.1 i WLAN 802.11a / b / g / n / ac, NFC čip i GPS prijemnik.

Telefonija

Qualcomm Snapdragon 615 ima digitalni signalni mikroprocesor Hexagon V50 DSP takta 700 MHz koji analogni signal pretvara u digitalni signalni. Podržava CDMA, EDGE, GPRS, GSM, HSPA +, HSUPA, UMTi LTE broadband signale. Nije potrebno da naglašavam kako sam na područjima dobre pokrivenosti od 80 – 125 Mbit/s. Možete birati broj izravno ili koristite Smart način za brzo upućivanje poziva. Tijekom poziva bez problema se može isključiti mikrofon ili zvučnik, uključiti spikerfon, prebacivati se između poziva, staviti poziv na čekanje. Tu je i profil Ne smetaj za odbijanje poziva (osim za važne kontakte), i utišavanje zvukovne obavijesti. Čak i kada je uključen profil Ne smetaj, vidjet ćete obavijesnu oznaku u statusnoj traci koja će vas obavijestiti o propuštenim pozivima, novim porukama, kalendarskim događanjima, alarmima i drugim obavijestima. Možete odabrati raspored kada želite da bude uključena navedena opcija. Od ostalih opcija tu je upotreba konferencijskog poziva do 4 osobe s praćenjem lica.

Motion Launch su geste kojima je omogućeno odgovoriti na dolazni poziv podizanjem telefona na uho ili okretanjem odbiti poziv. Zahvaljujući senzoru za svijetlo uređaj raspoznaje kada se nalazi u džepu ili torbici i deaktivira dodirni zaslon da se nešto slučajno ne uključi ali podiže glasnoću zvona, tako da možete čuti sve obavijesti u bučnoj okolini.

Baterija

Nominalni kapacitet baterije od 2840 mAh ulazi negdje u srednji raspon ali procesor je upravo i takav potrošač energije. Upravljanje energijom je u skladu s perjanicama One M8 i One M9. Način uštede baterije automatski se aktivira kada kapacitet u bateriji dosegne razinu od 20. Moguće je ograničiti potrošnju energije kroz nekoliko modaliteta što uključuje standardni štedni te ekstremni štedni mod u kome možete primati/pisati i telefonske pozive a podatkovna veza se automatski isključuje nakon 15 minuta i prelazi u stanje mirovanja. Praksa mi je pokazala da tako možete dobiti oko 7 -8 sati više autonomije baterije.

Autonomija baterije je u rangu većine današnjih pametnih telefona. Uz umjereno korištenje društvenih mreža, sinkronizaciju dva računa e-pošte, oko dva sata razgovora, malo gledanje videa, kraća surfanja te većinu dana aktivan Wi-Fi i nekoliko sati 4G veza, ostavljalo mi je na kraju dana 10 – 15% energije u bateriji.

Android 5.0.2, Sense 6.0 i aplikacije

HTC One M8s pokreće Android 5.0.2. sustav na čijem je vrhu Sense 6.0 sučelje. Jedan dodatak mnogima poželjan bit će uključena mogućnost korisnicima podešavanje boje, fontove i drugih vizualnih elemenata.Na zaključanom zaslonu osim sata i meteoroloških prilika moguće je odabrati i druge obavijesti iz omiljenih aplikacija ili ih sakriti. Ako ste postavili podsjetnik događaja ili alarm tada ga možete odgoditi ili odbaciti iz zaključanog zaslona. Jedan od načina otključavanja je prepoznavanje lica. To mi je uvijek bila simpa opcija ali samo dok ne zaboravim da imam sunčane naočale. Onda mi ide na živce.

Početni zaslon podržava više panela koji se mogu prilagoditi na sve moguće načine kako bi više odgovarali vašim navikama korištenja i ukusu. BlinkFeed je dodatni početni zaslon koji na jednom mjestu prikazuje sadržaje društvenih mreža, podatke iz kalendara, neke od ugrađenih aplikacija, kao i najnovije vijesti prema vašem odabiru. Ova značajka ili će vam se učiniti korisna ili će te je jednostavno isključiti.

Na traci za lansiranje se aplikacije mogu zamijeniti onima koje najčešće koristimo. Moguće ih je i grupirati u mapu. Povlačenjem s dva prsta gornje statusne trake otvara se pristup brzim postavkama najvažnijih postavki uređaja. Njihov broj je ograničen. Možda ćete morati ukloniti neke od postojećih stavki kako biste omogućili mjesto za druge. Na ovom dijelu panela prikazuju se i razne pristigle obavijesti. Na neke možemo odmah reagirati bez potrebe za pokretanjem zasebne aplikacije. Primjerice, odgovoriti na propušteni poziv ili poslati SMS poruke.

Od aplikacija koji dolaze unaprijed instalirani s uređajem ništa ne nedostaje. Tako uz sve Google servise imamo Upravitelj datoteka (pregledavanje i organiziranje datoteka i mapa u uređaju, memorijskoj kartici i vanjskom USB uređaja za pohranu), stvaranje foto bloga, Zadaci (popis obveza koji se sinkronizira sa zadacima iz Microsoft Exchange ActiveSync računa ili Google računa), HTC Connect ( za bežično dijeljenje sadržaja s HTC One M8s), Škrabanje  s opsežnim skupom opcija što često može biti jedno od praktičnih rješenja osobito tijekom praćenja predavanja bilo na konferencijama ili u školi. itd.

Malo za promjenu, nabrojiti ću i neke od aplikacija koje obično preskačem ali nisu nimalo nevažne. Prva je sigurnosno pohranjivanja datoteka, podataka i postavki na oblak, slijedi HTC Sync Manager možete postaviti tako, da automatski prenosi glazbu, fotografije i videa iz One M8s u računalo, kao i kalendarska događanja, knjižne oznake i liste ali i u neku od oblak usluga. Postoji nekoliko načina za prijenos medijskih datoteka: priključivanjem One M8s na računalo koje će ga prepoznati kao prijenosni USB disk, putem softvera HTC Sync Manager koji dodatno olakšava online prijenos u oblak servise za pohranu poput SkyDrive ili Dropbox ili korištenjem aplikacije Galerija za pristup u online pohranu. HTC Switch ubrzava i pojednostavljuje prebacivanje sadržaja i informacija s drugog Android ili iPhone uređaja. Način rada za djecu sprječava da ne odlutaju neprikladnim web stranicama, naprave vam nered u uređaju i slučajno obrišu važne podatke, već da uživaju u zabavnim sadržajima prikladnim njihovom uzrastu.

HTC Sense tipkovnica podržava listu prijedloga vašeg osobnog rječnika, predviđanje riječi, možete upisati riječi samo govorom ( ne radi najbolje za naš jezik), uključiti upisivanje riječi samo klizanjem prstom od jednog slova na drugi. Tipke imaju sekundarne brojeve, interpunkcijske simbole, ili druge znakove koje možete umetnite bez prebacivanja na brojčanu prikaz ili simbola. Meni je ova tipkovnica dosta dobra za unos teksta ali ako vam ne odgovara, Google Play nudi niz alternativa.

Foto – video

Prednja kamera

Kao kod HTC One M9, UltraPixel tehnologija se koristi u prednjoj kameri. CMOS senzor 5MP otvora f/2.8 je posebno optimizirana za selfije ili možda sexting te novi trend frexting, a koje možete snimiti u maksimalnoj rezoluciji 2560 x 1920 (4,92 MP) točaka. Za autoportrete HTC je predvidio uljepšanje kože, automatsko snimanje pogledom u kameru ili osmjehom, okidanje glasom, upotreba samookidača (odbrojavanje vremena), Photo Booth (snimanje nekoliko selfija i njihova kombinacija u jednu sliku) i Split način (portret plus krajolik).

Glavna kamera

Stražnja glavna kamera ima CMOS BSI senzor od 13 MP otvora f/2.0. Glavni fotoaparat provodi rad u kombinaciji druge stražnje leće od 2MP.Ovaj drugi objektiv se koristi za bilježenje podatak o dubini, što na fotografijama u retrospektivi omogućava mijenjati žarište. Kamera daje fotografije najveće rezolucije 4160 x 3120 točaka (12,98 MP). Snimanje fotografija i videa moguće je izvesti uz pomoć tipki za glasnoću. Vjerujem da nekima od vas je tako lakše koristiti opcije kamere.

Softverska podrška donosi autofokus, digitalno približavanje, digitalnu stabilizaciju slike, odabir načina rada bljeskalice, snimanje kontinuiranih fotografija, označavanje zemljopisnih koordinata, razne filtre, snimanje Panorama 360˚, HDR način snimanja, fokus osjetljiv na dodir, prepoznavanje lica, odabir ISO razine, svjetline, postavke ekspozicije, Zoe ( za dodavanje skupu fotografija dodati u pozadini glazbu i specijalne efekte) itd. Duo kamere omogućavaju snimiti i urediti fotografije na način profesionalaca upotrebom efekata kao što su bokeh i 3D-kao dimenzija. Dovoljno je pokrenuti aplikaciju kamere, snimiti fotografiju i zatim kasnije primijeniti efekte u Galeriji: promijeniti fokus objekata na fotografiji (UFocus), primijeniti umjetničke filtre u pozadinu, mijenjati kut itd. Opciju ne možete rabiti kada je izvor svijetla loš ili neujednačen ili kada koristite bljeskalicu. To imajte na umu. Uključen je i softver HTC Eye Experience, koji nudi niz alata za uređivanje slika na pametnom telefonu. Kvaliteta snimljenih fotografija nije vrhunska ali sveukupno je vrlo dobra. Većina korisnika trebala bi bit zadovoljna.

 

Video može snimati u 1080p rezoluciji pri 30 sličica u sekundi i 720p na 60 sličica u sekundi. Možete slobodno približavati i udaljavati sliku u toku snimanja.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Zvuk

BoomSound zvučnici imaju pojačalo koja radi sa algoritmom za poboljšanje zvuka u smislu pojačavanja basa, jasnoće vokala i finih detalje u pjesmama i video zapisima. Tehnologija radi izvrsno budući da se ipak radi o mobilnom telefonu. Dovoljno su glasni da ispune hotelsku sobu vašom omiljenom glazbom ili kupaonicu za vrijeme tuširanja.Aplikacija za glazbu uključuje napraviti popisi za reprodukciju uz preuređivanje popisa, ažurirati naslovnice albuma, pregledati pjesme na lyricsu, karaoke, vizualizaciju itd.

Zaključak

HTC One M8s uključuje dio prednosti prethodnika i izdvaja se od konkurencije tijelom izrađenim u cijelosti od brušenog aluminija. Meni model djeluje atraktivnije nego njegov izravni konkurent Samsung A7. Eto, podijelila sam malo svoj ukus s vama. Nadam se da mi nećete zamjeriti na malo subjektivnosti ;)  Boom Sound zvučnici imaju odličnu čujnost i mnogi će to znati cijeniti zato što kod većine pametnih telefona vanjski zvučnici su loši za slušanje glazbe.

SoC je izgrađen na 28nm LP procesu, dizajniran za uređaje srednjeg opsega i solidan je izvođač. Isti procesor je ugrađen i u i konkurentski . Vizualne razlike između Sense 6 i 7 UI su minimalne, ali HTC je najavio Sense 7.0 za One M8 model negdje u kolovozu pa tako mislim da će i za M8s stići nadogradnja korisničkog sučelja. Za sada je HTC One M8s ekskluzivno dostupan u Hrvatskom Telekomu u tamno-sivoj boji (Gunmetal Gray), u .

Hvalimo:
+ kvaliteta izrade
+ proširenje interne memorije (za neke)
+ snimanje videa u slow motion (za neke)

Nedostaci:

– pozicija tipka za uključivanje/isključivanje
– nema infracrveni odašiljač
– osrednja autonomija baterije
– baterija nije zamjenjiva bez asistencije servisa (za neke)
– Sense 6 UI (za neke)

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 9 za Dizajn
Ekran
Ocjena 9 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 7 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 7 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 10 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 8 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 9 za Povezivost
Baterija
Ocjena 6 za Baterija
Video igre
Ocjena 8 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 6 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 7 za Naš dojam

7.82

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Dvoumite li se oko kupnje HTC One 8 modela i HTC One 8s ukratko ću reći: M8s specifikacijama nije na razini One M8 već je negdje između HTC Desire 826 i HTC One M9. A odluku oko kupnje morate donijeti sami u skladu s vašim željama i potrebama ili isplativosti.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.