HTC One i Samsung Galaxy S 4 – vrijede li kupnje modeli Google edition ili s AOSP Androidom?

Fotografija članka: HTC One i Samsung Galaxy S 4  – vrijede li kupnje modeli Google edition ili s AOSP Androidom?

Činjenica je da iz Googlea puše sasvim drugačiji vjetar prema ekskluzivnosti izvornih Android smartphonea vezan uz Nexus modele.

Oglas

Svi veliki proizvođači smartphonea sada želi imati u ponudi jednu varijantu uređaja koji pogoni čisti Android. Vjerujemo da se oni odlučuju na taj potez  u pokušaju zadržavanja kupaca i lojalnosti brendu.  Današnji potrošači su postali razmaženi :)   Ljute se na proizvođače smartphonea jer nadogradnje sustava (koje uvijek donose neke promijene za bolje korisničko iskustvo)  im uopće ne dolaze ili se čeka na njih nekoliko mjeseci. Drugi dio korisnika bijesni na izvedbe korisničkog sučelja, smatraju da su aplikacije koje unaprijed dolaze s uređajima su beskorisne ili su loše napravljene.  Ono što je OK u priči, odnosi se na Google i promjenu politike izlaska u susret svojim partnerima, proizvođačima smartphonea. Uglavnom,  svi koji su zatražili, dobili su mogućnost implementacije čistog androida  za  određene modele.  Po kojoj cijeni, teško je reći.  Treba napomenuti da Google ne sudjeluje u dizajniranju uređaja od nule, ali je dozvolio da modeli imaju isto android sučelje kao


Sada dolazimo do pitanja, je li se isplati dati više novca i kupiti izvorne verzije na primjer, i , i imati AOSP izvorni Android odmah po svakom  izlasku? Odgovor na pitanje nije jednostavan. Ima pozitivnih i negativnih strana.

Prva stvar je da uređaj će te teško kupiti od operatera i kroz razne pretplatničke modele ga otplatiti. Kupnja funkcionira samo po principu Cash and Carry, putem Google Play-a. Googleova verzija S4 košta 649 dolara,  599 $.  Niste li opterećeni financijama, cijena neće biti vam problem da se dočepate svog primjerka. Idemo dalje.

Što dobivamo a što gubimo?

U slučaju modela s čistim android, gubitkom korisničkog sučelja, gubite bogatstvo Zoe funkcija, ali ultrapiksel tehnologija, 4MP senzor i procesor slike su još uvijek tu. Isto tako Android 4.2.2 također nudi četiri vrste načina rada fotoaparata ( grupa, sport, zalazak sunca, noć) i potporu za snimanje 360 stupnjeva panoramskih fotografija. Za obradu snimljenih fotografija imate mogućnost izrezivanja i primjenu filtera. Nije loše.


Ali također nema BlinkFeed-a i infracrveni odašiljač je blokiran do daljnjega. Ne znači da će tako i ostati.

U slučaju , 13 MP kamera koja ima hrpu kreativnih kontrolnih funkcija, nažalost ih gubite. To su dual-shot, dramatični mod, Eraser (brisanje objekata koji su slučajno uletjeli u kadar) i snimanje audio poruka kada se dijele fotografije. Ostaje vam jednostavno sučelje kamere od tri ikone prikazane na zaslonu: način snimanja (Panorama i Foto Sphera) , okidač, opcije fotoaparata , i grafički krug koji se prikazuje tijekom  pinch-zoom procesa.  Ono što ipak je najvažnije, ostaje ista kvaliteta snimljenih fotografija.

Od ostalih značajki nevezanih uz opcije kamere valja spomenuti da gubite skoro sve geste i promijene načina rada zaslona (prilagodbu kontrasta i optimizaciju zaslona za foto/video). IR Blaster, ostaje ali nema slobodne aplikacije na Google Play-u koja bi podržavala funkcionalnost.

Što možemo reći za kraj?   Pažljivo razmisliti prije nego što krenete peglati karticu.  U stvari, platiti ćete najviše za pravovremene Android nadogradnje. Možda da ipak u tom slučaju nabavite LG Nexus 4, istina slabije tehničke konfiguracije, ili  preuzmete rizik i učinite root uređaja ( u principu hackiranje uređaj),   i koristite jednu od prilagođenih verzija Androida ili stavite neki Custom ROM. To je samo naše mišljenje, ne morate se  složiti s njime.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.