HTC i njegove šanse za izlazak iz krize

Fotografija članka: HTC i njegove šanse za izlazak iz krize

HTC je najavio svoj prvi kvartalni gubitak u 10 godina, a predsjednik Cher Wang je izjavio da tvrtka će se suočiti u idućih dva mjeseca s “najvećim“ izazovom. Najveći izazov vjerojatno da će biti opstanak HTC-a ili ide na bubanj. U industriji pametnih telefona konkurencija među tvrtkama je sve žešća. Palm, Hewlett-Packard, Motorola, Nokia, izgubili su bitke. Za BlackBerry zbog uzastopnih kvartalnih gubitaka i privatizacije, ishod je još uvijek neizvjestan.

Oglas

 

Sve navedene kompanije imale su svoj ekosustav i uspjele su postići solidne akvizicije (barem dioničari i investitori). Nasuprot njima, HTC je puno slabiji  u tom pogledu ali još uvijek tvrtka nije na bubnju iako na klimavim nogama je.

HTC i njegove šanse za izlazak iz krize  04

Microsoft im je već sada ponudio maslinovu grančicu u obliku smanjenje pristojbe ili čak oslobađanje plaćanja licencne naknade, nastave li dalje koristiti Microsoftov Windows Phone sustav kako bi smanjili troškove. Naravno da Microsoft ima u priči svoj veliki interes. Dakle, odustane li HTC od Android sustava i okrene se Windows Phoneu, što Microsoft može izvući, a što HTC?  Budući da Microsoft treba podršku mnogih partnera, ne može dugo samo HTC-u dati benefite, ali i HTC-ov tržišni udio nije visok. Uostalom, nešto se šuška da iste benefite Microsoft je ponudio Huaweiju. Ali, izgleda da tvrtka iz Redmonda polako mijenja svoj poslovni model u dijelu smrtphonea i „kopira“ Googleov model suradnje s OEM partnerima i HTC je nehotice djelovao kao katalizator za promjenu poslovnog modela.

HTC i njegove šanse za izlazak iz krize  02

Dakle, za HTC postoje dva scenarija odrekne li se Android sustava. Prvi je da na sličan način kao Nokia padne u ruke Microsofta. Samo za razliku od Nokije, HTC bi se našao u nepovoljnijem položaju jer nemaju toliki utjecaj brenda na potrošače, niti dodatne vodeće usluge poput kartografije, a koje bi im omogućilo da ostanu svoji i samostalni barem u jednom dijelu. Nažalost, HTC nema vrijednosti sličnog tipa. Druga opcija je da upravo Windows Phone sustav održi daljnje poslovanje i izvuče kompaniju iz gubitaka bude li treći vodeći operativni sustav nakon Androida i iOS-a, što je Microsoftu cilj.

U cijeloj priči, naravno da postoji i treća opcija nevezana uz Microsoft , već uz glasina da Lenovo, prvenstveno poznat kao proizvođač osobnih računala, ili Huawei žele provesti akviziciju HTC-a. Ove kineske kompanije uglavnom posluju u low-cost segmentu smartphonea, pa im HTC koji ima iskustva u high-end modelima bi mogao biti itekako od koristi. Prema posljednjim glasinama ili možda bolje reći pisanju tajvanskog izdanja Apple Daily, tvrtka Lenovo već je u pregovorima za stjecanje HTC-a. od prošlog kolovoza. Budu li pregovori uspješni, onda bi sporazum mogao biti objavljen u prvoj polovici iduće godine. S druge strane, iz HTC-a su izjavili da transakcija može biti put za izlazak iz teške financijske situacije. Dakle, što god da HTC izabere kao opciju izlaska iz krize, ima podjednake šanse da bude pun pogodak ili gubitak. Mi se nadamo da ipak scenarij neće biti katastrofalan.

HTC i njegove šanse za izlazak iz krize  01

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.