HTC Desire Eye recenzija – uravnotežen pametan telefon dragocjen za selfije

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: HTC Desire Eye recenzija – uravnotežen pametan telefon dragocjen za selfije

Na hrvatsko tržište stigao je vrlo osebujan pametni telefon srednje razine – HTC Desire Eye, prilagođen rastućem trendu „selfija“.

Oglas

Selfiji (selfie) su se ušuljali u naše živote. Rijetki su oni koji nemaju barem jedan “selfi” pa neka je i skriven. HTC Desire Eye pametan telefon ima atraktivnu kameru za “savršenu” izradu selfija, a što je ujedno glavni adut u marketingu novog modela. Niste li pristalica „selfija, ne brinite. HTC Desire Eye ima i drugih aduta. Upoznajte ih.

HTC Desire Eye osnovna specifikacija

Veličina: 151.7 x 73.8 x 8.5 mm
Masa: 154 g
Zaslon: 5.2 inča, Full HD 1080p 16:9 omjera
CPU: Qualcomm Snapdragon 801, četiri jezgre takta 2.3 GHz
Memorija: RAM 2 GB / interna memeorija 16 GB + microSD
Glavna kamera: 13 MP, BSI senzor, f/2.0, Dvostruka LED bljeskalica
Prednja kamera: 13 MP, BSI senzor, f/2.2, Dvostruka LED bljeskalica
Baterija: kapacitet 2400 mAh
Senzori: Akcelerometar /Senzor blizine/ Senzor razine okolne rasvjete/Senzor žiroskopa
IPX7
nanoSIM
Povezivanje: NFC /Bluetooth 4.0 (aptX)/ IEEE 802.11 a/b/g/n (2.4 & 5 GHz)/
DLNA/HTC Connect/ GPS-a + GLONASS/
2G/ 2.5G: GSM/GPRS/EDGE: 850/900/1800/1900 MHz
3G: WCDMA 850/900/2100 MHz uz HSPA+ do 42 Mbps
4G: pojasevi 3, 7, 8, 20
Android 4.4.4. + HTC Sense 6

Dizajn,kvaliteta izrade, ulazi i izlazi

Tijelo  HTC Desire Eye je izrađeno od materijala poznatog nam pod imenom polikarbonat. Visine je 151.7 mm, širine 73.8 mm i debljine  8.5 mm.  HTC Desire Eye je vodootporan model pametnog telefona do IPX7 razine. Nakon uporabe u vodi potrebno ga je ostaviti na sobnoj temperaturi oko 3 sata da se potpuno osuši. Zadovoljna sam odabirom materijala i kvalitetom izrade.

Mikrofon i MicroUSB su na donjoj strani tijela. Stereo 3.5 mm ulaz je na vrhu. Na lijevoj strani tijela su dva otvora zaštićena poklopcima. Jedan je namijenjen za mikroSIM karticu, a drugi za mikroSD karticu. Pohvalila bih da nije potrebno rabiti ključić ili spajalicu za njihovo otvaranje i vađenje ladica. Dovoljni su prsti ruke :)

Ostale fizičke kontrole nalaze se na desnom boku. Na vrhu je tipka za podešavanje glasnoće, dok  tipka za uključivanje/isključivanje rada smještena je u sredini. Tipka okidača fotoaparata je u donjem dijelu. Izravnim pritiskom se otvara glavno sučelje stražnje ili prednje kamere (ovisno o želji korisnika). Za vrijeme snimanja fotografija tipka ima ulogu dvostupanjskog okidača. Sve je to super, ali u praksi je teško osjetiti prvu fazu približavanja (zumiranja) jer tipka je gotovo u ravnini s tijelom.

Na stražnjoj strani se jasno vidi modul 13 MP kamere ispod koje je dvostruka LED bljeskalica u dvije boje svjetla.  U neposrednoj blizini je drugi mikrofon.

Prednji panel i zaslon

Objektiv prednje kamere zauzima centralni prostor između vrha zaslona i gornjeg ruba. Na ostatku površine je dvostruka LED bljeskalica, senzor blizine i LED za obavijesti. Potonji, svijetli zeleno kada je HTC Desire Eye priključen na mrežni adapter ili računalo, a baterija potpuno napunjena. Treperi zeleno kada imate obavijesti na čekanju. Svijetli narančasto ako se baterija puni ili treperi narančasto svjetlo ako je razina baterije vrlo niska.

HTC BoomSound dvostruki prednji stereo zvučnici su skriveni u tankim prorezima iznad i ispod stakla zaslona. Nešto su tiši u odnosu na HTC One M8. Prosječnog su volumena oko 79 dB što se uklapa u “European volume limit”, standard o glasnoći zvuka za mobilne uređaje. Na dnu prednje strane nema tri uobičajene tipke za povratak, izbornik i home tipke. Dio su zaslonske vidljive površine. Ovo rješenje nije mi po volji jer uglavnom umanjuje vidljivu površinu zaslona.

Ugrađeni IPS zaslon je dimenzija 6.48 x 11.51 cm, dijagonalno 13.21 cm (5.2 inča). Rezolucija zaslona je 1920 x 1080 piksela što daje gustoću od 423.64 ppi. Nećete vidjeti piksele na zaslonu osim pod povećalom. Svjetlina prikaza je dostatna za rad na otvorenom. Boje su bogate i relativno točne. Kontrast pruža jedna solidan dinamični i realistični prikaz. Dodirni sloj je precizan čak i oko rubova. Podržava 10 simultanih točaka dodira prstima. HTC ne navodi u specifikacijama ništa od tehnologije za zaštitu od grebanja. Zato pretpostavljam da je nema :/

Specifikacija i njena funkcionalnost

HTC Desire Eye pogoni 801 MSM8974AC ARM temeljen SoC s 4 Krait 400 jezgre takta 2.3 GHz i Adreno 330 GPU ( 578 MHz). Radna memorija ima kapacitet od 2 GB dok interna 16 GB. Za korisničke podatke je dostupno oko 9.33 GB.

U svakodnevnom radu otvaranje sistemskih ili bio kojih drugih aplikacija je izuzetno brzo. Također se ne osjeća lag pri kretanju po izbornicima. Animacije su općenito, fluidne. Uglavnom nemam primjedbi na rad komponenti i njihovu optimizaciju sa sustavom. Što su izmjerili Benchmark testovi pogledajte u priloženim snimkama zaslona.

HTC Desire Eye za povezivanje ima sve standardne opcije: 4G, GPS, dual-band Wi-Fi 802.11ac standard i Bluetooth 4.0 s aptX profiom za najvišu moguću kvalitetu reprodukcije stereo glazbe. GPS modul radi na nivou.  Detektirao je moju lokaciju  u roku nekoliko sekundi bez obzira na to gdje sam se nalazila.

Ako ste u potrazi za dijeljenjem sadržaja iz HTC Desire Eye do drugih uređaja, možete rabiti DLNA, Miracast bežičnu tehnologiju ili HTC Media Share aplikaciju. Nažalost  nema MHL kompatibilnosti. HTC Desire Eye također ima FM radio. Za rad se rabe slušalice kao antena.

Baterija

Ugrađena baterija od 2400 mAh bit će vam svakako dostatna za jedan dan uporabe HTC Desire Eye pametnog telefona. HTC Sense korisničko sučelje sadrži nekoliko alata za upravljanje baterijom i tako omogućuju bolju autonomiju. Testovi su mi pokazali da za 6 sati i 48 minuta uz aktivan zrakoplovni mod, WiFi vezu, maksimalnu svjetlinu zaslona, neprekinutu reprodukciju filma, bez ijedne sinkronizacije, uređaj prestaje s radom. U drugoj kombinaciji  pod istim ispitnim uvjetima, ali uz aktivnu 4G vezu, kapacitet u bateriji je bio dostatan za 5 sati i 27 minuta rada uređaja. Pri tome je najviše crpio energiju zaslon s 83%, dok sam Android operativni sustav 2-3%. Igranje modernijih video igara ‘ubijaj’ bateriju baš kao kod ostataka android temeljenih uređaja. Baterija nije zamjenjiva bez asistencije servisera što je kompenzacija za vodootpornost.

Telefonija

Kvaliteta prijema i stabilnosti signala su na visini. Zvukovi obavijesti ili zvona su vrlo snažni. Vibrirajuća upozorenje su izvrsna. Iako je percepcija zvuka individualna, po meni, HTC Desire Eye prednji zvučnik ima jasan i prirodan zvuk. Nema eha. Jasno se čuje svaka izgovorena riječ sugovornika pa čak ako vi i druga strana govorite u isto vrijeme. Zamjerka ide jačini zvuka za vrijeme razgovora u bučnom okruženju. Nije za pohvalu. Potrebno je  jako pritiskati zvučnik na uho da bi ćuli sugovornika, iako vas on izvrsno čuje. Softver nudi režim rada da spavate bez ometanja zvukova zvona. Pri tom VIP osobe iz kontakata mogu vas omesti u drijemanju.

Android  4.4.4 i Sense 6.0

HTC Desire Eye dolazi pod Android verzijom 4.4.4 i Sense 6.0 korisničkim sučeljem. Zaključan zaslona je fleksibilan. Podržava nekoliko načina za zaključavanje te nudi prilagodljive prečaca za odabir aplikacija. Dvostrukim dodirom ili tzv. tapkanjem je moguće uključiti/isključiti zaslon.

Postoje tri glavna aktivna zaslona ali možete njihov broj dodati ili smanjiti. Jedan od glavnih je BlinkFeed, agregator vijesti iz raznih izvora. Uključuje  društvene mreže poput Twittera i Facebooka. Možete ukloniti BlinkFeed ako vam se ne sviđa ili smatrate da nije dovoljno funkcionalan za vas. Aplikacije mogu biti raspoređene u mreži (4 x 5 ili 3 x 4) abecednim redom, prema učestalosti uporabe, ili skrivene. Korištenje postavki Izbornika je slično kao u ostalim Android temeljenim uređajima.

Ima dosta prečaca za geste (pokrete) skrivene u postavkama: Podizanjem uređaja omogućeno je odgovoriti na poziv ili smanjiti glasnoću zvona. Ako je Desire Eye okrenut prema gore, kada dolazi poziv se okretanjem može odbiti. Uključeno je i automatsko povećanje glasnoće zvona dok je uređaj u džepu ili torbi. Tu je i povlačenje s dva prsta prema dolje po statusnoj traci za pristup brzim postavkama.  Osim navedenih gesti uključene su i Motion Launch geste: prijelaz prstom ulijevo za prekid stanja mirovanja i pokretanje sučelja mini aplikacija; prijelaz prstom u desno, za prekid stanja mirovanja uređaja i pokretanje BlinkFeeda; povlačenje prstom prema gore za otključavanje zaslona, dok prema dolje za uključivanje biranja glasom. Za sve navedeno se HTC Desire Eye mora podignuti s površine na kojoj se nalazi. Za poruke tu je HTC zadana aplikacija za SMS / MMS. Možete rabiti i Google Hangouts. Google Gmail je također na popisu za elektroničku poštu.

Aplikacija za kontakte omogućuje sortiranje između različitih izvora i duboko je integrirana s društvenim mrežama. Možete unijeti dio broja ili koristiti traku za pretraživanje na vrhu da bi pronašli određen kontakt. HTC Transfer Tool omogućava da sa svog starog uređaja prenesete kontakte, poruke, kalendar događaja, web oznake, glazbu, fotografije i videozapise. Za surfanje prostranstvima weba zaduženi su Android i Chrome preglednici. HTC tipkovnica mi se sviđa. Jednostavna je i funkcionalna. Zahvaljujući Sense input opciji ubrzava tipkanje i smanjuje broj pogrešaka.

Foto – video

HTC je svoj 4 MP senzor za stražnju kameru u ovom modelu zamijenio 13 MP IMX214 senzorom koji potpisuje Sony. Tako prednja i stražnja kamera u imaju iste rezolucije. Razlika je u tome što prednju kameru odlikuje objektiv otvora leće f / 2.2, dok stražnju f/2.0  Izlazna rezolucija snimljenih fotografija je u omjeru 4: 3 – 4208 x 3120  točaka (oko 13,13 MP), 16: 9 – 4208 x 2368 točaka (oko 9.96 MP).

Korisničko sučelje kamere je isto kao što ga ima  HTC One M8. Set foto/video alata je opsežan. Nudi se 16 različitih filtra, nekoliko scena, specijalni efekti, HDR i makro snimanje fotografija, jednostavna panorama i panorama u 360 stupnjeva, Ufocus (funkcionalan samo za snimanje fotografija omjera 4: 3),  istovremeno snimanje prednjom i stražnjom kamerom), kontinuirano  snimanje  od 20 ili 99 okvira ( burst mod) itd. Pohvalila bih da nisu izostavljene ručne kontrole za podesiti ISO vrijednosti (do 1600), kontrast, oštrinu, zasićenje i ravnotežu bijele boje. Kao korisnici možemo kreirati i spremiti svoje vlastite prilagođene postavke fotoaparata. Ovoga puta funkcionalna je i Zoe cross-platforma. Omogućuje napraviti video od sedam sekundi ( ili do 30 sekundi) i kombinirati jednu ili više fotografija i / ili videozapisa. Aplikacija automatski miješa sadržaj u kreativni video s opcijama za prilagodbu glazbe i vremena. Zoe aplikacija je dostupna u Google Play trgovini pa tako da drugi korisnici Android temeljenih pametnih telefona mogu rabiti ovaj besplatni softver za snimanje. Znači, više nije ekskluziva za HTC uređaje.

Ali to nije sve. HTC Desire Eye ima nekoliko karakterističnih aspekata prednje kamere zahvaljujući dodatnom softveru :

Efekt Šminka uživo, softverski zaglađuje kožu osobe u kadru u realnom vremenu (virtualni facelift). Razina uljepšavanja se podešava klizačem. Ako je self-timer uključen u HDR načinu rada ne postoji način da se primjeni ovaj kozmetički učinak.

Praćenje lica (Face Tracking):  Sudjelujeluju li u video ili konferencijskom pozivu četiri osobe, zaslon se dijeli na 4 dijela. Pri tome su sve osobe iz video poziva u fokusu pa čak i ako se kreću. Jedini uvjet je da lica ostanu u kadru. Ova usluga je trenutno dostupna za Skype i Hangouts. Praktičnost i iskustvo je prilično dobro. Baš mi se svidjelo.

– Auto Selfie opcija rabi se za samo-okidanje kamere po otkrivanju osmijeha ili nakon izgovaranja čarobnih riječi: cheese ili capture za fotografije, ili action za početak snimanja videa.

Photo Booth je alat koji brzo snima do 4 fotografije i zatim ih prikazuje u 2×2 ili 1×4 mreži. Jednom kada započne snimanje, automatski se odbrojava 1-2-3 prije svakog okidanja. Ovaj alat je vrlo intuitivan i dobro radi.

Dijeljenje zaslona stvara perspektivu dvaju zaslona kroz sinkrone i asinkrona postavka u stvarnom vremenu s video chat sugovornicima. Tako je omogućeno dijeliti dokumente, fotografije ili videozapise, odnosno bilo što imate prikazano na zaslonu pametnog telefona.

– Alat imena Umetni me, spaja selfie s pozadinom fotografije koju ste snimili. Prednji i glavni fotoaparat istovremeno snimaju slike koje kombinirate.

Fuzija lica spaja dva lica za dobivanje maštovitih kreativnih fotografija. Nakon odabira izvorne fotografiju iz galerije je potrebno odabrati i ciljno lice koje se želi spojiti. Moram napomenuti da ova opcija ima ograničenja u smislu jednostavnosti uporabe za prosječnog korisnika.

Kabina za fotografiranje stilizira selfije u retro izgled. Snimaju se 4 uzastopne fotografije na jednu i tako se stvara jedinstven i zanimljivi efekt.

Kvaliteta snimljenih fotografija

U odnosu na nekadašnju 4 MP kameru, HTC Deire Eye ima vidljivo poboljšanje rezolucije. Također je fokus odličan. Reprodukcija boja je u primjerenim toplim tonovima. Balans bijele je uglavnom točan. Ali, nije sve za pet. Povećanjem fotografija na zaslonu monitora vidljivo je da detalji nisu dosegnuli razinu izvrsnosti u oštrini rubova. Noćne fotografije su dobre iako ima buke. U ovom dijelu postoji prostora za poboljšanje, iako Dual-LED bljeskalica doista pomaže pri snimanju fotografija u uvjetima slabog osvjetljenja. Uostalom pogledajte sami mini galeriju i napravite osobnu procijenu kvalitete. Ne vjerujte sve mojoj procjeni :)

Dnevne fotografije

– prednja kamera –

– stražnja kamera: noćne scene –

Što se tiče videa, obje kamere u HTC Desire Eye podržavaju 1080p / 30 fps video snimanje, snimanje fotografija dok se snima video i usporeno snimanje u rezoluciji od 1280 x 720 piksela. Za video snimke nemam neke ozbiljne primjedbe. Na nivou su.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Zaključak

Procesori s osam jezgri višeg takta od 2 GHz su najnoviji trend. Ali kombinacija performansi koju nudi HTC Desire Eye zadovoljit će potrebe velikog dijela korisnika. U dobrim svjetlosnim uvjetima prednja kamera kao glavni adut, ima visoki stupanj detalja na fotografijama. No, u uvjetima slabog osvjetljenja primjetan je šum. Glasovne naredbe za okidanje fotoaparata nisu uvijek funkcionalne. Autonomija baterije je vrlo dobra. HTC Sense korisničko sučelje djeluje malo izvan vremena sada kada je aktualna Android 5.0 Lollipop najnovija inačica sustava. Ali Android 4.4.4. i Sense 6.0 korisničko sučelje je i dalje vrlo funkcionalno. Ne treba se žaliti. Ako volite dobar Android temeljen uređaj i pristalica ste selfija, moja preporuka je da kupite HTC Desire Eye.

Hvalimo:
+ kvaliteta izrade
+ otpornost na vodu do 1 metar tijekom 30 minuta.
+ neovisna tipka fotoaparata

Nedostaci:
– malo je deblji model u usporedbi s drugim ovogodišnjim modelima
– prednji autofokus može biti spor
– čujnost zvučnika za razgovore u bučnom okruženju

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 9 za Dizajn
Ekran
Ocjena 6 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 8 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 9 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 8 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 9 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 10 za Povezivost
Baterija
Ocjena 8 za Baterija
Video igre
Ocjena 9 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 6 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 5 za Naš dojam

7.91

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Ako vam se sviđa veliki pametni telefon koji stavlja korisnika u centar pozornosti ili gdje god želi biti na fotografiji, i imate 4.299,00 kn kuna viška, dobit će te pametni telefon s dobrim ekranom, savršenom prednjom kamerom za selfije ili video konferencijske pozive, uređaj kvalitetne izrade koja će odoljeti zubu vremena i naravno, vodi.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.