HTC Desire 610 – recenzija

Fotografija članka: HTC Desire 610 – recenzija

Iako se ponekad čini da HTC samo radi na high-end modelima smartfona, kompanija ne zanemaruje Desire liniju, cjenovno pristupačnih modela nastalu 2010. godine. Jedan od  noviteta popularne linije koji se ovih dana nalazio na našem korisničkom testu je HTC Desire 610. 

Oglas

Desire 610 je oko mjesec dana dostupan za kupnju i Hrvatskim korisnicima po cijeni od 2.439,00 kn u slobodnoj prodaji ali također se nalazi u ponudi .

Jednostavan i mladenački dizajn

Prema obiteljskoj povijesti, HTC Desire 610 ima jednostavan dizajn. Zaobljenih je linija, koketira s elementima One serije, djeluje više mladenački nego poslovno. Tijelo je izrađeno u kombinaciji mat i sjajne plastike u dimenzijama 143.1 x 70.5 x 9.6 mm. Mase je 143.5 grama. Kvaliteta izrade nije izvrsna ali je odlična. Nema škripanja niti bilo kakvih sumnjivih praznina.  Spretan je za držanje u ruci ali klizak zbog stražnje glatke površine plastike.

HTC Desire 610 recenzija 10

HTC Desire 610 recenzija 06
Moramo priznati da nam estetski dojam malo kvare široki okviri oko samog zaslona. No to je samo stvar osobnog ukusa. Gornji i donji plastični okvir nisu samo prazne glatke površine jer tu su dva reda provrta ispod koji se kriju BoonSound zvučnici.

HTC Desire 610 recenzija 07

Kvaliteta im nije vrhunska kao što je to slučaj kod HTC One M8 perjanice, ali za slušanje glazbe su ugodni. Dodatno gornji dio okvira smješta prednji fotoaparat od 1. 3MP (plus FSI senzor, self timer, snimanje videozapisa razlučivosti 720p) što je zapravo standard i  svijetlo obavijesti za poruke i druga ažuriranja informacija ili događanja. Tri android funkcijske tipke osjetljive na dodir dio su donjeg dijela zaslona. To nam se ne sviđa. Možda bi bilo pametnije da su pozicionirane na mjestu gdje se nalazu HTC logo jer bi tako imali veću vidljivu površinu bez obzira na činjenicu da se tipke pojavljuju prema potrebi. Na vrhu tijela pronalazimo tipku za uključivanje/isključivanje uređaja ili zaslona uz 3.5mm utor za slušalice.

HTC Desire 610 recenzija 05

Desni boku je rezerviran za tipku glasnoće odličnih povratnih informacija. Zaštitni poklopac u istoj ravnini s kućištem na lijevoj strani skriva utor za microSD memorijske kartice i nanoSIM karticu.

HTC Desire 610 recenzija 08

Na dnu imamo microUSB 2.0 priključak (5 pinova). Podržava OTG (on the go) funkcionalnost, prijenos podataka između računala,  punjenje baterije, mirror link i prolazni Internet. Nije MHL kompatibilan.

Zaslon

Zaslon mjeri dužinu dijagonale 4.7 inča i rezoluciju 960 x 540 piksela te 234ppi gustoće. Pažljivim promatranjem je moguće vidjeti zamućenje na tekstu. Vjerujemo da to neće detektirati oči velikog broja korisnika. Zaslon koristi TFT tehnologiju. Iznenadilo nas je da gledanjem na zaslon iz širokih kutova gubi se samo osvjetljenje, a ne toliko kvaliteta prikaza. Zato smo mislili da se radi o IPS zaslonu dok nas specifikacije nisu razuvjerile.

HTC Desire 610 recenzija 09

Automatska kontrola svjetline dobro radi ali  pati na direktnom suncu. Dodatno vidljivost otežava jaka refleksija. Morat će te tražiti neko sjenovito mjesto želite li ga koristiti. Prikaz boja je u redu. Kontrast je dovoljno intenzivan da detalji budu jasni i u slabo osvjetljenim filmskim scenama. Zaslon vrlo precizno reagira na dodir. Podržava 10 istovremenih dodira prstima. Rotacije su izuzetno brze.

Ispod poklopca na matičnoj ploči

HTC Desire 610 pokreće Qualcomm Snapdragon 400 (MSM8926) s 4 ARM Cortex-A7 jezgre takta 1.2 GHz u pratnji Adreno 305 GPU na 450 MHz i 1 GB RAMa. Od 8 GB interne memorije ostaje  oko 3.6 GB memorijskog kapaciteta dok sustav uzme svoj dio. Dostatno je za instalaciju zahtjevnih aplikacija. Aplikacije startaju vrlo brzo dok listanje kroz zaslone i prijelazi rade glatko. Na intenzivnim 3 D igrama kao što je Asfalt 8, dolazi do usporavanja. Naše iskustvo korištenja smartfona su potvrdili nam i sintetički testovi. Dakle, srednjeg je ranga.

HTC Desire 610  osim standardnih mrežnih frekvencija 3G: HSPA+ DC do 42/5,76 mbps podržava i 4G frekvencije. To znači da donosi i veće internetske brzine. Kao i uvijek, model smo testirali korištenjem nanoSIM kartice i ovisno o pokrivenosti postizali brzine preuzimanja od 51 do 68 mbps. Također implementirani su bežični moduli: Bluetooth 4.0 plus aptX, Wi-Fi (802.11 b / g / n), WiFi Hotspot, WiFi direct  i NFC. GPS modul radi izvrsno. Pozicioniranje i praćenje satelita bilo je besprijekorno i s preciznošću u radijusu 5-6 metara.

Kvaliteta poziva: HTC Desire 610 ima Sense Voice tehnologiju automatskog podešavanja glasnoće. Izvrsno odrađuje svoj posao. Nije nam se dogodilo da nismo čuli sugovornika i on nas bez obzira na bučno okruženje. Zvukovi zvona i upozorenja su vrlo glasni. Spavate li probudit će vas ma koliko dubok vaš san bio. Vibracije su prilično dobre.

Baterija: Desire 610 nema zamjenjivu bateriju bez asistencije servisera. Njen kapacitet mjeri 2040 mAh. Testovi autonomije dali su nam prosječne rezultate. Uglavnom od odlaska na posao do kasnih večernjih sati možete biti mirni. Ako imate neprekidno uključenu sinkronizaciju Twittera, Facebooka, Vibera, i odgledate li jedan online film ili se malo više igrate, tada autonomija baterije neće biti dostatna za jedan dan. Također za poboljšanje autonomije baterije, HTC je predvidio štedni mod tako da se ograniče neke funkcije ili produlji vrijeme između spajanja na servere za ažuriranja informacija. Puna specifikacija je dostupna na.

Android 4.4.2 i  Sense 6.0 UI

Desire 610 koristi najnoviji Android 4.4.2 sa Sense 6.0 sučeljem. Zaključani zaslon može se prilagoditi na mnogo različitih načina. Možete staviti do četiri prečaca na dnu ekrana za izravno otvaranje aplikacija iz zaključanog zaslona. Korištenje izbornika postavki nije uopće problematično. Raspored je sličan kao i na drugim Android temeljenim uređajima. Razne kontrole i alati za brzi pristup prilagodbama su na vrhu.  Sense 6 dolazi s BlinkFeed uobičajenom značajkom za HTC modele smartfona. BlinkFeed je vrsta RSS čitača za jednostavno pristupanje sadržajima omiljenih web stranica, vijestima ili dobivanje ažuriranja s društvenih mreža. I naš portal je na popisu :D

Od Googleovih aplikacija i servisa sve su na broju, a ovih dana dobili smo jedna novitet :D

HTC je dodao i neke svoje aplikacije. Samo ćemo ih kratko nabrojiti: Kid Mode (roditeljski nadzor pokretanja aplikacija) za sigurno igranje igara vaših klinaca.Polaris Office 5, puni uredski paket za kreiranje poslovnih dokumenata. Škrabanje je aplikaciju za bilješke ali može se iskoristiti i na razne druge kreativne načine.  Drive je namijenjen korištenju smartfona tijekom vožnje u automobilu. HTC Mini plus je aplikacija za automatsko povezivanje s drugim uređajima putem NFC ili Bluetooth modula.

Virtualna tipkovnica malo je funkcionalno dotjerana u odnosu na izvornu iz android sustava. S obzirom na dimenzije zaslona u oba moda veličina tipaka trebala bi biti dovoljna za ugodno tipkanje osim nemate li malo deblje prste.

Ako ste početnik u svijetu androida ili po prvi puta koristite HTC model, za vašu informaciju ima dosta korisnih pop-up savjeta i HTC vodič koji će vam pomoći u snalaženju i korištenju Desire 610 smartfona.

Internet:  HTC Desire 610 dolazi s Android i Chrome preglednicima. Oba preglednika rade lijepi posao renderiranja web stranica. U svim ostalim aspektima sve je isto kao kod bilo kojeg android temeljenog uređaja na KitKat operativnom sustavu.

Od gesti imamo: prepoznavanje od strane aplikacija pokret tri prsta, stišavanje zvuka smartfona nakon pomaka, okretanje smartfona za isključivanjem zvona i tu je opcija za rad u džepu ili ručnoj torbici.

Foto/ video funkcionalnost

Glavna kamera 8 MP BSI senzora otvora blende od f/2.4. radi fer. Kamera se može postaviti da snima fotografije 4:3 ili 16:9 omjera izlazne rezolucije 3264 x 2464 odnosno 3264 x 1824 točaka. Odnosno može snimati s rezolucijom od 8 MP samo u 4:3 formatu dok u formatu 16:9, koji je defaultni je rezolucija nešto manje od 6 MP. Svidjelo nam se vrlo brzo pokretanje sučelja za kameru od aktivacije ikone.

Screenshot_2014-06-20-12-55-24

Softver nudi niz opcija za prilagodbu. Pojedinačne slike mogu se uređivati: obrezati, rotirati, dodati okviri, primijeniti set filtera itd. Naravno tu je Zoe za post obradu no s manje opcija nego u HTC One M8, a što je povezano s hardverom. Kvaliteta snimljenih fotografija je vrlo dobra. Boje su točne a na fotografijama nema previše gubitka detalja. Povremeno se može pojaviti problem detalja prilikom snimanja makro fotografija na automatskim postavkama. U slabim svjetlosnim uvjetima buka je primjetna ali to je već standardna boljka kamera smartfona. Bljeskalica obavlja dobar posao ali samo na malim udaljenostima od objekta koji snimamo.

Desire 610 može snimati video u rezoluciji 1 080 x 1 920 točaka. Rezultati su dobri, u skladu srednjeg segmenta smartfona. Kvaliteta je u rangu snimljenih fotografija.

—————————————————————————————————————————-

Ukupni dojam: HTC Desire 610 je solidan smartfon. Zaslon nije oštar kao što smo zamislili, razočarala nas je loša vidljivost na suncu. Hardverska konfiguracija brzo obavlja svakodnevne zadatke bez osjećaja nekih ograničenja. Još jedan prigovor, ali manji, ide na cijenu. Mislimo da je malo preskup jer konkurencija nudi modele istih specifikacija za manje novca. Kamera je sasvim pristojna. Unatoč svojim nedostacima ipak ima male prednosti u jako konkurenciji što se odnosi na kvalitetu izrade, zvučnika i poziva, aptX Bluetooth profil koji nudi najveću moguću reprodukciju kvalitete stereo glazbe,  4G podršku mreža i najnoviju inačicu Android 4.4. Vjerujemo da će za model i u budućnosti doći nadogradnja na novu inačicu.

Video recenzija:

– Dizajn – 

– Hardver – 

– Softver –   

– Multimedija –  

– Ukupni dojam – 

 Konačna ocjena: 7.6 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.