HTC Desire 200 – lagana modifikacija Desire C smartphonea [TEST]

Fotografija članka: HTC Desire 200 – lagana modifikacija Desire C smartphonea [TEST]

HTC , rasponom modela pruža apsolutno svima priliku da imaju svoj vlastiti Android smartphone. HTC Desire 200, je smartphone iz niže klase, koji je krajem lipnja postao dostupan u Tajvanu, a u srpnju se ušuljao u našu redakciju  na korisnički test.

Oglas

U ne tako dalekoj prošlosti, Desire raspon smartphonea je bio glavni u floti kompanije, odnosno sve do početka 2012, i najave One linije. Ipak, tajvanska kompanija nije odustala od Desire linije. Nakon prošlogodišnjeg, na našem tržištu imamo novi proizvod oznake HTC Desire 200, laganu modifikaciju prethodnika. Kako se nosi ovaj mali android smartphone protiv svojih konkurenta, a ima ih puno, koji su mu nedostaci i prednosti, i na kraju, zaslužuje li svoje ime „želja“, možete saznati čitajući u nastavku.

HTC Desire 200: dizajn, kvaliteta izrade i funkcionalni elementi

HTC Desire 200 ima tijelo izrađeno od polikarbonata ( kvalitetnije plastike) dimenzija 107.7 x 60.8 x 11.9 mm. Mase je točno 100 grama, poput vrećice bombona. U smislu dizajna, tijelo je oblikovano jednostavno i efikasno, prilagođeno ljudskoj šaci za bolju interakciju i uredno posloženih elemenata. Stražnja strana je blago konveksna, ni ravna niti bačvasta, dok su kutovi zaobljeni. Zato je za korištenje jednom rukom prilično zgodan i spretan osim nemate li veliku šaku. Prema našem mišljenju, puno je više kompaktan nego bilo koji veliki smartphone.

Bočne strane imaju sjajnu glatku površinu, dok površina stražnje strane ima nešto grublji sloj, uzorak točkica i crtica, koje imaju funkciju zaštite od klizanja, i skriva otiske prstiju.

Kapacitivni TFT TN, ekran nije velik. Odlikuje ga dijagonala samo od 3.5-inča s rezolucijom od 320 x 480 piksela i 165 ppi gustoće na 16M boja. HVGA neće biti sjajna rezolucija za gledanje filmova ili igranje ali za ostale aktivnosti bit će u redu.

Zaslon podržava pet istovremenih pritisaka prstiju, ima solidan kut gledanja i boje, pa čak i vidljivost na jakom suncu. Pohvalili bi automatsku regulaciju svjetline što kod modela nižeg cjenovnog rada zna bit preskočeno.

Iznad zaslona:  Mnoštvo izbušenih rupica skriva zvučnik. Ovaj element preslika je dizajna HTC one smartphonea ali zvučnik nije stereo :)

Dno zaslona: Android osnovne dodirne funkcijske tipke: Povratak , Home, popis posljednjih nekoliko aplikacija. Kapacitivne tipke nemaju pozadinsko svijetlo. Nisu vidljive u mraku :/

Lijevo: micro USB 2.0 ulaz (nije baš praktičan položaj) za prijenos i sinkronizaciju sadržaja na računalu

Desna strana: tipka za regulaciju glasnoće metalnog dizajna, odlično reagira

Vrh: tipka za uključivanje/isključivanje uređaja i buđenje ekrana / standardni 3,5 mm stereo priključak za slušalice

Drugi zvučnik se nalazi na stražnjem dijelu, u blizini leće fotoaparat, ali postavljanjem na stol dolazi do gušenja zvuka.

Uklanjanjem stražnjeg poklopca detektirali smo da postoji i mala rupica za umetanje remena za nošenje oko ruke ili vrata ili nekog privjeska (što mislite na koju skupinu cilja ovaj model?). Tu je microSD utor za memorijsku karticu, SIM karticu i baterija kapaciteta 1230 mAh.

HTC Desire 200: Android i Sense 4.0 funkcionalnosti

HTC je Desire 200, opremio s Android 4.0.3 1.06.401.1 operativnim sustavom. – Ice Cream Sandwich (datum izlaska: 19. Listopad 2011.). Instalirane su sve ključne Google usluge: Google Search, Google Maps, Gmail, YouTube (upload), Kalendar („Pinch-to-zoom“), Picasa, Hangouts, Google plus, itd. Ostale značajke sustava uključuju više brojeva po kontaktu uz postavljanje slike i personaliziranih zvona, povezivanje kontakata s društvenim mrežama i u podacima za kontakt vidljiv je povijest poziva i SMS s tom osobom.

Tu su alarm i kalkulator, SIM Toolkit, Task Manager za upravljanje pozadinske programima itd. Ono što bi vam je još interesantno za korisnike je HTC Data Manager, brojač podatkovnog prometa s postavljanjem limita za podatkovni promet, razgovore i SMS poruke. Postoji sposobnost promjene veličine fonta sustava. Još bi dodali, imate li neki drugi e-mail račun, ne samo Gmail, sustav bez problema obrađuje POP3, IMAP4, SMTP i MS Exchange. Za svaki pojedinačni e-sandučiće, možete postaviti različita upozorenje i interval sinkronizacije.

Iako HTC One ima Sense 5.0 sučelje, ali Sense 4, nije za odbaciti. Ima neke odlične stvari koje su zadržane u novijoj inačici: Na zaključanom zaslonu vidljiva su četiri uobičajena prečaca za brzo otvaranje određenih programa (moguće ih je isključiti i korisnički prilagoditi u postavkama), popularni HTC-ov prikaz vremenske prognoze, sat, indikatore jačine signala, naziv operatera itd.

Sense 4, ima u personaliziranim postavkama manje tema (samo 5) u odnosu na 5.0 inačicu UI. U obje inačice nema problem postaviti stil i teme pozadine na korisničkom sučelju. Prebacivanje između tema odvija se glatko kao i između raznih custom launchera preuzetih s Google Play-a. Nakon otključavanja, pronašli smo identično korisničko sučelje iz prošlogodišnjeg Desire C modela. Broj početnih zaslona je ograničen na pet. Raspored ikona moguće je proizvoljno mijenjati i u potpunosti prilagoditi svojim željama. Za razliku od Sense 5.0, za prikaz aplikacija na početnim zaslonima možete koristiti mape za organiziranje. Izbornik (aplikacijska ladica) je formirana u 4×4 matrici. Raspored aplikacija može biti sortiran u skladu s početnim slovom imena aplikacija, prema najnovijim preuzetim aplikacijama ili najstarijim. Između stranice s aplikacijama pomicanje se vrši vodoravno.

Naravno da je HTC dodao neke svoje aplikacije za poboljšanje dojma. Malo ćemo se osvrnuti na njih.

TuneIn je internet radio, prepun radio kanala iz cijelog svijeta. Imate li ograničen podatkovni promet moguće je koristiti FM radio. 7 Digital pristupa glazbenom dućanu.

Friend Stream povezuje s društvenim mrežama. Moguće je podijeliti i dobiti ažuriranja od prijatelja koje imamo na Facebooku i Twitteru, na jednom mjestu. Znači, jednostavno se može pratiti status naše ekipe tako da vidimo ne samo poruke, već fotografije, obavijesti, ili komentirati i postavljati svoje vlastite. Kada smo već kod društvenih mreža, zasebne aplikacije za Facebook i Twitter, nisu izostavljene.

Uredski paket i oblak usluge:  Aplikacija imena Bilješke (Notepad), često je zanemarena iako je prema našem mišljenju izuzetno korisna. Može se sinkronizirati s Evernote, i bilješke su uvijek pri ruci bez obzira koji uređaj da koristitimo. U ovom modelu aplikacija je izostavljena iako Evernote nije. No, to nije problem. Ima ih na Google Playu kao vrabaca u mom kvartu. Osim Evernotea, dostupna je Sky Drive, oblak usluga za sinkronizaciju datoteka i poboljšanje učinkovitosti pune verzije uredskog paketa Suite Polaris Officea, i daje gotovo sve potrebne alate.

Internet i preglednici: Desire 200 ima poput većine android temeljenih uređaja dva preglednika: Android i Chrome. Android preglednik podržava Flash i reflow teksta. Moguće ga je postaviti i u način za čitanje pri čemu se uklanjaju oglasi. Yesss. Koliki su reklamni moduli gutači kapacitet energije baterije, možete pročitati u našem članku . Dodatna mogućnost odnosi se na spremanje stranica u memoriju uređaja za kasnije čitanje offline.


Imate li do tri otvorene kartice (stranice) nema problema s radom preglednika. Malo je usporeno kretanje, ali ništa strašno. Chrome preglednik nam se učinio neznatno bržim u odnosu na Android preglednik. Ukupno gledajući, vrijeme učitavanja stranica zapravo nije sporo kao što smo očekivali.

Unos teksta- tipkovnica
Prilikom pisanja je moguće koristiti QWERTY tipkovnicu. Ima relativno velike tipke, koliko se to može reći jer zaslon je malen, pa zbog toga oni s debljim prstima imat će problema. Postoji i prošireni izbornik za unos posebnih znakova, mogućnost samoispravka za Hrvatski jezik.

Multimedija

Glazbeni svirač je kompatibilan sa sljedećim formatima: ACC, AMR, OGG, M4A, MID, MP3, WAV, WMA, AMR, 3GP, 3GP2, MP4, WMV, AVI i MP4 . Nudi klasične značajke, podržava skidanje albuma i integrira SoundHound, softver za prepoznavanje glazbe. Spajanjem slušalica (Beats Audio dolaze navodno u kompletu) ili vanjskog zvučnika, pojavljuje se s Beats Audio ikona.

Video Player nudi osim osnovnih značajki i podršku za MPEG4, H.263, H.264, WMV, 3GP, 3G2 formate, i AVI, DivX i XviD codece. Čak se i automatski pokazuju titlovi u SRT formatu. Doista, šteta što ovu funkcionalnost ne možemo u potpunosti iskoristiti, jer gledanje filmova na tako malom zaslonu je mazohizam.

Unutar albuma možemo smjestiti fotografije iz svih mogućih izvora, i podijeliti ih, ili pohraniti na Dropbox, Facebook, Flickr, Picasa, SkyDrive. Moguće je koristiti GPS lokaciju (ako ste imali aktivnu prilikom fotografiranja) kako bi vidjeli fotografije i događaje vezane uz određeno mjesto. Za uređivanje mogu se postaviti različiti efekti, obrezati fotografije itd. Dijaprojekcija multimedijskih sadržaja u galeriji, ima mogućnost odabira glazbe.

Kamera Model prednju kameru nema. Stražnja kamera ima senzor 5.0 MP, otvor od F2.8 i 34 mm široki kut. I 4x digitalni zoom. Nema bljeskalicu, dodirni fokus, makro način snimanja, panoramski mod, burst, niti stabilizator slike.

Softverski ima uključenu kompenzaciju ekspozicije, noćni način rada, timer, prepoznavanje osmjeha, hvatanje kadra prije okidanja, To je inteligentni AI modul za kontrolu kamere. Daje maksimalnu razlučivost fotografija 2592 x 1944 točaka.


Video kamera ima skromnu rezoluciju 640 x 480 piksela pri 30 FPS. Moguće je snimati video u ograničenim formatima: MP4, 3GP, 3G2, AVI i WMV9.

Tehnička specifikacija i funkcionalnost

HTC Desire 200 ima tipičan čipset za entry-level smartphone: jednojezgreni Qualcomm SnapdragonT S1 MSM7227, radnog takta 1GHz 8 (CPU: min frekvencija 122 MHz, maksimalna 1008 MHz)  uz podršku Adreno 200 GPU. Memorije mjeri 512 megabajta DDR1 RAM-a i interne 4 GB ( 1.1 GB korisnički dostupno). Imate li pokrenuto više aplikacija, ili hardverski zahtjevniju, dolazi do zastoja ili se neka od aplikacija ugasi. Dakle, ove specifikacije su najpogodniji za jednostavne aplikacije.

Za igranje modernijih igara, posebno 3D, nažalost nije. Jednostavnije, poput nekih verzija AngryBirds-a,  prolaze u redu.

Od senzora, imamo Proximity i ambijentalni svjetlosni senzor (by Capella Microsystems), i akcelerometar ( by Bosh). Podržane mreže 2G: 850/900/1800/1900 MHz i 3G: 900/2100 MHz with HSDPA up to 7.2 Mbps, kao i Wi-Fi 802.11 a / b / g / n. Veliki plus ide tehnologiji Bluetooth 4.0 sa aptXT opcijom. Stvarno spajanje s bilo kojim drugom uređajem putem BT veze, slušalicama, zvučnikom je besprijekorno. Kvaliteta i brzina su na visini. U ovom dijelu imamo još za pohvaliti mogućnost Tetheringa. Osim Bluetooth i WiFi dijeljenja (etheringa), model ima mogućnost da dijeli internetsku vezu računala. Ovo će se svakako svidjeti korisnicima koji nemaju kod kuće ili u uredu mogućnost spajanja na Internet korištenjem WiFi veze. Eto, imamo uštedu podatkovnog prometa. Također, GPS (AGPS) dobro radi uz Google Maps.

Baterija: HTC Desire 200 dolazi s 1230 mAh baterijom u lijepoj crvenoj boji :D  Za razliku od high-end modela, može se ukloniti (čitaj koristiti rezervna). Kao što znate, brzina izlučivanja kapaciteta ovisi o nizu čimbenika, počevši od jačine signala, aktivnim funkcijama itd. Uglavnom, uspijevali smo od autonomije održati na jednom danu.

——————————————————————————–

Ukupni dojam: Sada nakon što ste se upoznali čitajući ovu recenziju sa svim manama i prednostima HTC Desire 200 smartphonesa, a koje su u jednom podjednakom odnosu, možemo reći da najveća mana modelu je cijena. HTC Desire 200 je dostupan u ponudi u slobodnoj prodaji putem operatera TELE2,  za 1.695 kn. Nekako mislimo da uz ovu cijenu prodaja neće bit prema očekivanjima. Za istu sumu novca je moguće  nabaviti modele s većim zaslonom ili boljim procesorom ili više RAM-a poput: LG Optimus L 3 II (oko 1000 kn);  ,  Sony Xperia E ();   ( ) ;  (); (
 kn )  , itd. Popis konkurencije  je prilično velik, ali kupujete li model, vi ipak znate najbolje što želite i trebate, odnosno što vam se sviđa.  Razmišljali smo, i kome je namijenjen model. Kako god da okrenemo, očito za mlađi uzrast, osnovnoškolce i one starije koji žele skoknuti u svijet androida. Mogu se spojiti na Internet, baciti oko što se događa na Facebooku, odigrati nezahtjevnu igru, i raditi osnovne komunikacijske stvari. Plus je što su audio mogućnosti prilične, pocket mod za pojačavanje zvuka zvona ako je uređaj u džepu ili torbici,  ali i model je vrlo kvalitetno izrađen, što nije zanemarivo za mlađi uzrast.

Foto www. racunalo.com by S. Ledinek 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.