HT Sucess Story – priča o upravljanju otpadom (Waste Management)

Fotografija članka: HT Sucess Story – priča o upravljanju otpadom (Waste Management)

Na nedavno održanoj WinDays16 konferenciji u Poreču malo drugačije predstavljanje svoje uspješne priče o upravljanju otpadom (Waste Management), tema koja je itekako zanimljiva u vremenu koje dolazi.

Oglas

O tome nam je više govorio Boris Sesar, direktor Sektora prodaje malim i srednjim poslovnim korisnicima u Hrvatskom Telekomu. Ono što nas je kao obične građane Republike Hrvatske najviše zainteresiralo o ovoj temi je kako se uz pomoć tehnoloških rješenja i elektronske evidencije može doći do pravednije naplate odvoza otpada iz naših domaćinstava.

Možda vam tehnologija i otpad na prvi pogled djeluju kao dvije nespojive strane, no čini se kako baš i nije tako. Naime, novim sustavom kojeg razvija Hrvatski Telekom došlo bi do i pravednijeg načina naplate upravljanja odnosno odvoza otpada, a što bi u konačnici moglo dovesti do smanjenja cijene tog istog odvoza za domaćinstva.

Primjerice, sustav odvoza otpada se u Hrvatskoj regulira takozvanim zaduženim volumenom (na temelju površine nekretnine ili broja članova kućanstva) kojeg možete ali ne morate iskoristiti, no usluga odvoza će se naplatiti bez obzira imali smeća za odvoz ili ne.

Novo HT-ovo rješenje je u najmanju ruku pravednije jer automatizirani sustav može prepoznati količinu odvezenog otpada i naplatiti ga po stvarnim, a ne unaprijed propisanim količinama. U konačnici bi računi za odvoz otpada za domaćinstva. Primjerice, stvarnom elektroničkom evidencijom odvoza komunalnog otpada moglo bi se točno izračunati težina/volumen otpada pomoću RFID tagova (Radio Frequency Identification Device), ali i broj/optimizacija odvoza (i transport je tu važna stavka), sve u realnom vremenu. Isto tako, mogućnost ljudske pogreške ovdje se smanjuje na minimum.

Osim toga, novi bi automatizirani sustav Hrvatskog Telekoma trebao osigurati i kvalitetan sustav evidencije prikupljenog otpada, a koji također može poslužiti daljnji efikasniji razvoj sustava kao takvog u svim njegovim segmentima. Na tu se priču može nadovezati i optimizacija poslovanja, smanjenje troškova, pa čak i razvrstavanje otpada. Svašta je tu moguće.

Naravno, novi sustav elektroničke evidencije prikupljanja otpada treba uskladiti i s važećim zakonima RH, a koliko je nama poznato oni uključuju mogućnost naplate po volumenu odnosno masi prikupljenog otpada. Ova je priča svakako vezana i uz novu IoT paradigmu (Internet of Things), a koja je sve više sastavni dio našeg svakodnevnog života.

Hoće li to probuditi neke “duhove” koji će biti protiv ovog sustava? Sigurno hoće, jer će prihodi od prikupljenog otpada zasigurno biti manji zbog naplate stvarno prikupljenog otpada, a neće se naplaćivati paušalni po maksimalno propisanoj cijeni.

Nakon ovog nije teško zaključiti kako tehnologija i smeće mogu ići ruku pod ruku, zar ne? :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.