HT na Cisco Expo 2011 predstavio testnu IPv6 implementaciju

Fotografija članka: HT na Cisco Expo 2011 predstavio testnu IPv6 implementaciju

IANA je ove godine dodjelila zadnje blokove IPv4 adresa lokalnim RIR-ovima (za Europu je to RIPE). Prema informacijama na web stranicama RIPE, očekuje se da će zadnji blokovi Ipv4 adresa biti dodjeljeni korisnicima do kraja ove godine. Slična situacija je i u ostatku svijeta, tako da će zadnje IPv4 adrese dio RIR-ova dodjeliti već sredinom ove godine. Davatelji usluga više neće moći zakupiti dodatni Ipv4 adresni prostor. Drugim rječima trenutak ulaska u Ipv6 svijet sve je bliži.

Iako ima dosta tehničkih poboljšanja koje dolaze s IPv6 protokolom kao na primjer: pojednostavljeno zaglavlje fiksne veličine od 40 okteta, djelotvornije adresiranje i jednostavnije usmjeravanje, mogućnost automatskog podešavanja mrežnih parametara na uređajima, ugrađena podrška za sigurnost, otvorenost poboljšanjima i slično, glavni razlog prelaska na IPv6 i dalje ostaje nedostatak adresnoga prostora.

U HT-ovoj prezentaciji održanoj na CiscoExpu 2011. dan je pregled raspoloživih tehnologija koje osiguravaju uvođenje IPv6 na postojećim sustavima. Izložen je prikaz proširenja usluge pristupa internetu za poslovne korisnike, NetPro, čime se uz IPv4 pruža i IPv6 pristup. Usluga je testirana s korisnikom te ujedno i partnerom, tvrtkom RecroNet. U izloženom case-study-u prikazan je način uvođenja usluge u korisničku mrežu i omogućavanje IPv6 pristupa za standardne servise (web, web proxy, dns,..) s minimalnim promjenama i utjecajem na posojeće IPv4 postavke mrežne opreme i servisa.

U nastavku prezentacije prikazano je korištenje IPv6 u mobilnim mrežama, a zainteresiranim posjetiteljima HT je omogućio trodnevno besplatno testiranje kompatibilnosti vlastitog mobilnog uređaja s IPv6 testnom mobilnom mrežom.

Testnim korisnicima osigurana je testna mobilna mreža (APN) na kojem se dodjeljuju isključivo IPv6 javne adrese i to dinamički. Od aplikacija su većinom raspoloživi IPv6 web sadržaji, ali radi limitirane količine sadržaja implementiran je i proxy server koji će za IPv6 sadržaje ponuditi transparentni mod rada, dok će za sadržaje na IPv4 ponuditi translaciju sa IPv4 na IPv6.

Iako je broj mobilnih uređaja kompatibilnih za IPv6 još uvijek relativno mali, i u ovom pogledu situacija se iz dana u dan mijenja.

U sklopu pripreme za podršku IPv6 sustava, HT je učinio nekoliko ključnih koraka kao što su: priprema core djela mreže, uspostava veza prema upstream ISP-jevima, priprema DNS poslužitelja, tportala, te Ipv6/Ipv4 proxy servera, kao preduvjeta za puštanje usluge, ali i svih daljih aktivnosti vezanih za prelazak na IPv6.

Nakon izvršenih priprema i prezentiranih testiranja HT-u u skorijoj budućnosti predstoji testiranje ostatka pristupne mreže za IPv6 te prilagodbe svih usluga/servisa za dual stack način rada, što usporava trenutna neprilagođenost CPE opreme i nedostatak usluga/servisa zasnovanih na IPv6 protokolu.

Komercijalna eksploatacija IPv6 trenutno je u začetku, ali sve bližim nedostatkom IPv4 adresa, postaje jedina opcija u budućnosti. HT je na vrijeme krenuo s testiranjima i implementacijom, što ostavlja dovoljno vremena za kvalitetnu prilagodbu i testiranje svih sustava. Kao vodeći telekom operator u Hrvatskoj time je još jednom potvrdio svoju lidersku poziciju i spremnost da u svakom trenutku kroz adekvatnu podršku korisnicima pruži i najbolju uslugu.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.