Hrvatski timovi u svjetskom finalu Imagine Cup 2007 natjecanja

Racunalo.com foto

Tim eS.net čine studenti s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Istoimeni projekt, finalist u kategoriji Softverskog dizajna s 55 ostalih kandidata, ima za cilj razvoj vještina u korištenju računala kod djece s mentalnom retardacijom. Aplikacija se sastoji od tri dijela. Prvi dio je namijenjen učenicima i koristi se za rješavanje određenih zadataka. Drugi dio je namijenjen kontroli učenika, dok treći služi za pripremu sadržaja i zadataka. “Izuzetno smo ponosni plasmanom u svjetsku završnicu Imagine Cupa 2007. U razvoju rješenja vodili smo se idejom iskorištavanja potencijala tehnologije u svakodnevnom životu i na konkretnim problemima, zbog čega vjerujemo kako u Seul odlazimo s odličnim projektom,“ izjavio je Ivan Šaškor, mentor tima.
 
članovi tima su Josip Maras, Mislav Tomasović, Marko Matijević i Petar Šolić, a mentor im je Ivan Šaškor. eS.net tim se u finale Imagine Cupa 2007 plasirao pobijedivši u hrvatskom finalu natjecanja, održanom u svibnju ove godine u Varaždinu. „Motivacija, interakcija i stvaranje svijesti u javnosti o mogućnostima koje tehnologija pruža u cilju boljeg obrazovanja bile su nam dovoljan razlog da se okušamo u Imagine Cup 2007 natjecanju. Ovo sudjelovanje izuzetno je iskustvo u našem daljnjem osobnom i profesionalnom usavršavanju.” naglasio je Josip Maras, član eS.net, komentirajući odlazak u Seul.Black&White tim s Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina osigurao je izravan ulaz u završnicu u kategoriji fotografija, što omogućuju pravila globalnog natjecanja. članovi tima, studenti Aleksandar Kordić i Igor Matoša, s mentorom prof. Božidarom Kličekom, na natjecanje su prijavili foto-esej,  priču o obrazovanju koju su ispričali koristeći samo fotografije kao medij komunikacije. Black&White time se nalazi u svjetskoj konkurenciji sa šest drugih kandidata.
 
Studenti će se na Imagine Cupu 2007 natjecati u devet kategorija: softverskom dizajnu, razvoju vlastitog ugrađenog uređaja, razvoju za Web, projektu Hoshimi – programerskoj bitci, informacijskim tehnologijama, pisanju algoritma, fotografiji, kratkom filmu te dizajnu sučelja. Propozicije natjecanja uvjetuju da prijavljeni studentski projekti moraju biti korisna rješenja primjenjiva u praksi, pružajući timovima mogućnost osvajanja vrijedne novčane nagrade. Ukupan iznos novčanih nagrada ovogodišnjeg natjecanja je 170 tisuća američkih dolara, a proglašenje pobjednika održat će se 10. kolovoza na svečanoj ceremoniji zatvaranja.
 
„Naši studenti kontinuirano dokazuju da se sa svojim inovativnim projektima mogu ravnopravno natjecati na globalnoj razini. Imagine Cup natjecanje upravo im daje potporu ostvarenju i promociji novih ideja i izvan granica Hrvatske,“ izjavio je Davor Majetić, direktor Microsofta Hrvatska.
 
Potporu Imagine Cupu 2007 pružio je i UNESCO, Agencija Ujedinjenih naroda za intelektualna i etička pitanja na području obrazovanja, znanosti i kulture. Agencija podupire Imagine Cup kao natjecanje koje potiče mlade ljude u realizaciji njihovih ideja korištenjem tehnologije. članovi UNESCO-a bit će među ocjenjivačima projekata na natjecanju u Seulu. “Prepoznali smo važnost razvijanja ICT vještina među mladim ljudima diljem svijeta. Imagine Cup predstavlja plodno tlo za nove ideje i razvoj gospodarstva tako što studente potiče na razvijanje primjenjivih rješenja koja mogu odgovoriti na izazove razvoja,” izjavio je Abdul Waheed Khan, pomoćni direktor ureda za Komunikaciju i informiranje UNESCO-a.


Imagine Cup natjecanje dio je Microsoftove globalne Unlimited Potential inicijative čiji je cilj da otvori društvene i ekonomske prilike kroz programe i proizvode koji doprinose transformaciji obrazovanja, podrži unapređenje inovativnosti na lokalnoj razini te potakne zapošljavanje u cijelom svijetu.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.