Hrvatski Telekom: stabilni prihodi, operativna dobit 2,78 milijardi kuna, investicije veće 35%

Fotografija članka: Hrvatski Telekom: stabilni prihodi, operativna dobit 2,78 milijardi kuna, investicije veće 35%

Osim ovih vrlo pozitivnih financijskih podataka, Hrvatski Telekom je treći telekom operator u Europskoj uniji koji je sve svoje korisnike i usluge prebacio u All-IP mrežno okruženje.

Oglas

U 2015. godini Hrvatski Telekom ostvario je prihode u iznosu od 6,92 milijarde kuna, što je za 0,2% više nego 2014. godine kada je pad bio 1,9 %. Zadržana je vodeća pozicija u svim segmentima telekomunikacijskog tržišta, a stabilizaciji prihoda dodatno su doprinijeli  rast u ICT području i poslovanje s električnom energijom.

Operativna dobit (EBITDA prije jednokratnih stavki) je također stabilna u odnosu na 2014. godinu te iznosi  2,78 milijardi kuna, uz jaku EBITDA maržu od 40,2 posto.  Neto dobit u 2015. godini iznosi 925 milijuna kuna. Neto novčani tijek iz poslovnih aktivnosti iznosi 2,37 milijardi kuna te je porastao za 3,1%.

Vrijednost investicija 35 posto veća nego prethodne godine

Hrvatski Telekom je u protekloj godini značajno povećao vrijednost investicija. Ukupno 1,46 milijardi kuna, odnosno 34,8 posto više nego godinu ranije, usmjereno je u tri ključna područja – razvoj mobilne i fiksne infrastrukture, povećanje kapaciteta za širokopojasni pristup internetu te završetak IP migracije.

HT je treći telekom u Europskoj uniji koji je sve svoje korisnike i usluge prebacio u ALL-IP mrežno okruženje, a vrijednost samog projekta u proteklih 5 godina prelazi 400 milijuna kuna.

Pokrivenost populacije 4G mrežom u zatvorenom prostoru povećana je za 20 postotnih poena,  te sada obuhvaća  65 posto populacije u odnosu na 45 posto u 2014. godini (pokrivenost  populacije na otvorenom – 2015: 93% te 2014: 73%). Brzine su u gradskim područjima povećane do  225 Mbit/s, trostruko više od prošle godine. Hrvatski Telekom dobio je i međunarodno priznanje za najkvalitetniju mobilnu mrežu, P3 „Best in Test“ certifikat.

U nepokretnoj mreži je omogućen optički pristup za više od 171 tisuću kućanstava. Omogućen je širokopojasni pristup brzinama s minimalno 30 Mbit/s za oko 50% kućanstava u odnosu na 34 % kućanstava u 2014.godini.  Testirane su i brzine interneta od 400 Mbit/s s G.fast tehnologijom, što će donijeti veliki iskorak u daljnjem razvoju usluga.

HT aktivno  sudjeluje i u PAN IP programu  Deutsche Telekoma, kroz koji se razvija  jedinstvena platforma za proizvodnju usluga. Prvu paneuropsku uslugu, VPN u oblaku, razvili su upravo stručnjaci iz HT-a, a pokrenuta je istovremeno u tri zemlje: Hrvatskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

Nastavljena transformacija kompanije – fokus na optimizaciji poslovanja i poboljšanju korisničkog iskustva

Drugu godinu za redom u Hrvatskom Telekomu provodi se transformacija kompanije kroz strateški program HorizonT, čiji je cilj povećanje efikasnosti i unapređenje poslovanja. Rezultati prvog vala HorizonTa vidljivi su u ostvarenim troškovnim uštedama, poboljšanju korisničkog iskustva, definiranoj strategiji kapitalnih ulaganja, promjenama u ponudi usluga i boljoj iskorištenosti tehnologije.  Za 2016. godinu definiran je novi val HorizonTa s 15 prioritetnih projekata, kojima je glavni cilj stabilizacija i razvoj poslovnih modela.

Foto:

Više od polovice dobiti za isplatu dividende

Za financijsku godinu 2015. Uprava i Nadzorni odbor predložili su Skupštini Društva isplatu dividende u iznosu od 6 kuna po dionici. To ukupno iznosi 491,3 milijuna kuna te predstavlja 55% neto dobiti HT-a d.d., omjer koji je za 4,3 postotna poena viši u odnosu na lani.

Kao što je ranije objavljeno, HT će  na početku godine objaviti minimalnu ciljanu dividendu za svaku godinu, koja će biti u okviru raspona navedenog u Politici dividendi. Za financijsku 2016. Uprava trenutno očekuje isplatu dividende u iznosu od minimalno 6,00 kuna po dionici.

Iza nas je vrlo uspješna godina u kojoj smo stabilizirali sve financijske pokazatelje i postavili temelje za daljnji rast i razvoj našeg poslovanja. Ulaganje u razvoj infrastrukture za mobilni i fiksni brzi internet i završetak projekta IP migracije, smjestili su nas u sam vrh europskog telekom tržišta te još jednom potvrdili našu poziciju apsolutnog tehnološkog lidera na hrvatskom tržištu. Također, značajno smo poboljšali zadovoljstvo korisnika u svim područjima, od prve linije komunikacije, kvalitete mreže do konačnog proizvoda.

U 2016. godini nastavljamo s ulaganjima u razvoj infrastrukture te transformacijom poslovanja, a svoja tehnološka znanja i ekspertizu usmjerit ćemo u inovacije i daljnje poboljšanje korisničkog iskustva. Tako ćemo našim korisnicima i dalje nuditi najkvalitetniju i najbržu uslugu. Također, nastavljamo i s promatranjem prilika za potencijalno širenje poslovanja Hrvatskog Telekoma u Hrvatskoj i regiji.
– Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.