Hrvatski Telekom među prvima u Europi predstavio superbrzi Internet – LTE-A Pro i G.fast

Fotografija članka: Hrvatski Telekom među prvima u Europi predstavio superbrzi Internet – LTE-A Pro i G.fast

LTE-A Pro i G.fast omogućuju prijenos podataka brzinama većima od jednog gigabita u sekundi što otvara prostor za razvoj proširene stvarnosti te upravljanja automobilima i kućanskim aparatima na daljinu.

Oglas

Hrvatski Telekom predstavio je prvi u Hrvatskoj najnovije tehnologije LTE-A Pro (4,5G Pro) i G.fast, koje razvija zajedno s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) te s kompanijom Nokia Solutions and Networks. Na taj način Hrvatski Telekom nastavlja postavljati put u digitalnu budućnost kreirajući tehnološku infrastrukturu koja je preduvjet za korištenje najmodernijih ICT usluga u svim gospodarskim segmentima. Riječ je o tehnologijama koje omogućuju prijenos podataka brzinama većima od jednog gigabita u sekundi što otvara prostor za razvoj niza novih usluga, poput proširene stvarnosti te upravljanja automobilima i kućanskim aparatima na daljinu.

LTE-A Pro (LTE Advanced Pro; 4,5G Pro) omogućuje da se podaci skidaju s mobilne mreže brzinom do jednog gigabita u sekundi, što je četiri puta brže od najvećih brzina koje su sada na raspolaganju korisnicima u Hrvatskoj.  G.fast tehnologijom moguće je, uz korištenje kratkog odsječka bakrene mreže, postići brzine pristupa fiksnom internetu usporedive s optičkim pristupom – od 500 megabita do 1 gigabita u sekundi. Ovakvo rješenje pruža Hrvatskom Telekomu potencijal za brži i jeftiniji razvoj mreža ultrabrzog interneta ondje gdje još nema potpunoga optičkog pristupa.

Također, konvergencija mobilne i fiksne mreže s LTE-A Pro i G.fast tehnologijama omogućit će potpuni pristup internetu brzo, bilo gdje i u bilo kojem trenutku. Na taj način će korisnici Hrvatskog Telekoma biti u mogućnosti pristupiti internetu na svim svojim povezivim uređajima, bez ograničenja.

Danas smo predstavili tehnologije koje će oblikovati razvoj digitalnog društva u Hrvatskoj. Gigabitne brzine u 4G mobilnoj mreži postaju stvarnost čime se otvara put razvoju nizu uzbudljivih aplikacija koje će oblikovati našu svakodnevicu na potpuno novi način poput virtualne i nadopunjene stvarnosti. Također, pokazali smo da uz optičke mreže koje intenzivno gradimo,  putem postojeće bakrene telekomunikacijske infrastrukture koja postoji do svakog kućanstva u Hrvatskoj možemo omogućiti gigabitne brzine pristupa Internetu.
– Boris Drilo, član Uprave HT-a za tehniku
Vrlo smo zadovoljni i ponosni na ostvarenje zajedničke suradnje s Hrvatskim Telekomom i Fakultetom elektrotehnike i računarstva, nositeljima inovacija u Hrvatskoj. G.fast i LTE-A tehnologije koje je razvila Nokia otvaraju nebrojene mogućnosti za uzbudljive nove usluge koje pridonose poboljšanju načina svakodnevnog života i rada.
– Nives Sandri, članica Uprave Nokije u Hrvatskoj

Prezentacija novih tehnologija održana je na zagrebačkom FER-u, s kojim HT ostvaruje sve veći broj zajedničkih projekata, što je potvrđeno i nedavnim potpisivanjem sporazuma o suradnji. Tehnološko liderstvo  jedna je od ključnih konkurentskih prednosti Hrvatskog Telekoma i prostor da se najkvalitetnijim ljudima iz STEM područja ponudi najbolje mjesto za rad, rast i razvoj uz tehnologije budućnosti, kao što su LTE-A Pro i G.fast.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.