Hrvatski Telekom: HAKOM priopćenjima vrši pritisak na sud!

Fotografija članka: Hrvatski Telekom: HAKOM priopćenjima vrši pritisak na sud!

Stoga, Hrvatski Telekom reagira na priopćenje HAKOM od 11. studenog 2010., upućeno svim medijima u Republici Hrvatskoj, koje ocjenjuje neprihvatljivim, diskriminatornim, protuzakonitim i štetnim za ugled Hrvatskog Telekoma.

Navedenim priopćenjem HAKOM objavljuje i komentira nepravomoćnu presudu Prekršajnog suda u Zagrebu kojom je Hrvatskom Telekomu d.d i odgovornoj osobi Siniši Đuranoviću određena kazna u ukupnom iznosu od 40 tisuća kuna za prekršaj. Evo što kažu u HT-u:

"Riječ je, ponavljamo, o nepravomoćnoj presudi Prekršajnog suda s kojom Hrvatski Telekom nije zadovoljan te će uložiti žalbu jer smatra da prekršaj koji se stavlja na teret nije počinjen. Argumente zašto tako smatramo izložit ćemo u žalbenom postupku. Ipak s obzirom da je HAKOM odlučio javno komentirati navedeni nepravomoćno okončan postupak, napominjemo da je riječ o navodnom prekršaju zbog navodne ne dostave jednog dokumenta koji je zapravo dostavljen HAKOM-u prije početka prekršajnog postupka. Ovo navodimo kako bi bilo jasno da u konkretnom slučaju nije riječ o bilo kakvoj „težoj“ povredi odredaba zakona, a kamoli o ponašanju kojim Hrvatski Telekom usporava liberalizaciju tržišta kako to HAKOM navodi.

Međutim, bez obzira na okolnosti konkretnog slučaja, upozoravamo da je HAKOM, pravna osoba s javnim ovlastima, koja regulira tržište elektroničkih komunikacija i ima zadatak prema svim sudionicima odnositi se nediskriminatorno i u skladu sa važećim zakonima.

Davanje priopćenja kojim se Hrvatski Telekom „proglašava krivim“,  a prije donošenja pravomoćne presude sve je samo ne vođenje brige o zakonima koji reguliraju rad tijela s javnim ovlastima.

Najšokantniji je dio priopćenja HAKOM-a kojim se zapravo traži strože kažnjavanje Hrvatskog Telekom-a u konkretnom slučaju. HAKOM navodi u odnosu na visinu izrečene kazne, da je ista: „relativno mala u usporedbi s težinom počinjenog prekršaja te u nedovoljnoj mjeri sankcionira ponašanje Hrvatskog Telekoma, a koje usporava liberalizaciju tržišta elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj.“ Osim što je ova tvrdnja netočna jer navodni prekršaj nema nikakve veze s liberalizacijom tržišta,  s takvim javnim komentarom nepravomoćne presude smatramo da je HAKOM pokušao izvršiti pritisak na sud koji će odlučivati povodom žalbe protiv presude. HAKOM svojim takvim postupanjem zadire u samostalnost i neovisnost sudstva, te ne samo da dovodi u pitanje jedno od osnovnih ustavnih načela, već i prekoračuje svoje zakonske ovlasti."

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.