Hrvatska je u Europskoj uniji, a znate li sve što trebate znati o EU? Pomoći ćemo vam!

Fotografija članka: Hrvatska je u Europskoj uniji, a znate li sve što trebate znati o EU? Pomoći ćemo vam!

Naravno, ovim člankom nemamo želju pisati o politici, pristupanju Hrvatske u EU ili objavljivati nečije izjave. Pogledali smo što se nalazi na Internetu, te ćemo vam preporučiti neke korisne linkove.

Oglas

Bez obzira čime se bavite i gdje živite u Hrvatskoj, zanimat će vas informacija više o Europskoj uniji u koju smo danas ušli. Nakon vatrometa i proslave, od danas se treba početi ponašati i prema europskim standardima. U nastavku vam donosimo TOP 7 zlatnih online izvora u kojima ćete pronaći sve što biste trebali znati o Europskoj uniji. Naravno, ima ih daleko više, no mi smo se odlučili za ove izvore za koje mislimo da su i više nego izdašni izvori informacija i gdje ćete praktički pronaći sve što vas zanima o Europskoj uniji. i Hrvatskom pristupanju u EU.

Svi vrlo dobro poznajete Wikipediju, otvorenu enciklopediju na Internetu. I u njoj ćete pronaći ponešto podataka o samoj europskoj uniji – kakva je to zajednica europskih država, koje su članice i sve one osnovne podatke koje bi trebali znati kao građani Hrvatske i od danas Europske unije. Podaci su upravo ažurirani.
LINK:

Europa.eu službene su web stranice Europske unije. OD sada su dopunjene i s još jednim jezikom – hrvatskim. Kako funkcionira Europska unija, kako žive stanovnici EU, kako se posluje i odlučuje u EU, te razne publikacije i brojne druge teme pronaći ćete na ovoj web stranici. Možete postavljati i pitanja na besplatni broj telefona (0800)
LINK:

EnterEurope – još jedan koristan izvor informacija o Europskoj uniji. Iza njega stoji Institut za međunarodne odnose, a pronaći ćete bogat opis politike i aktivnosti u EU, novosti i brojne druge korisne podatke. Vrijedno je informirati se, zar ne?
LINK:

MUP i EU – i naše Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP RH) će vam pomoći u snalaženju u EU. Na ovoj stranici ćete pronaći podatke o ispravama koje su potrebne kako bi se kretali u EU (putovnica, osobna iskaznica, vozačka dozvola, vozila i registracija,…)
LINK:

Hrvatski sabor i EU – bacili smo pogled i na web stranice Hrvatskog sabora na kojima se također nalazi pregršt korisnih podataka. Ovo je za one koji žele saznati više o samom procesu pristupanja Hrvatske u EU. Jeste li znali kako je cijeli proces pristupanja počeo još davne 1997. godine, dakle prije šesnaest godina!
LINK:

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova – na ovim ćete stranicama uz one općenite podatke pronaći i korisne podatke o Hrvatskim veleposlanstvima u EU i svijetu, informacije o putovanjima, vizama, diplomatski kalendar i još puno toga. Još jedan koristan izvor.
LINK:

Zakon u Europskoj uniji – ova je web stranica, kao što to i njen naziv sugerira, više pravno orijentirana, za one stručnije posjetitelje. Ovdje ćete više pronaći informacija o pravnom poretku EU, Ustavu RH, carinskim zakonima, zakon o azilu i mnoge druge zakonske akte.
LINK –

Hrvatska u Europskoj uniji 02

To ja naših sedam “zlatnih” internetskih izvora o Europskoj uniji. Nadamo se da smo vam pomogli u velikoj većini vaših pitanja o zajednici država u koju smo upravo ušli. I na kraju jedna mala pravopisna sitnica? Znate li kak ose pravilno piše EU? Za naseljena mjesta i države vrijedi pravilo da svaku riječ višerječnog imena, osim veznika i prijedloga, treba pisati velikim slovom. Stoga je pravilno pisati Velika Gorica, Sveti Petar u Šumi, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske i slično. Budući da Europska unija nije država nego gospodarska i politička organizacija, riječ unija treba pisati malim slovom. Pogrešno je: “Europska Unija”, a pravilno: “Europska unija”. Eto, sad i to znate :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.