HRČAK proslavio 10. rođendan – deset godina otvorenog pristupa hrvatskim znanstvenim i stručnim časopisima

Fotografija članka: HRČAK proslavio 10. rođendan – deset godina otvorenog pristupa hrvatskim znanstvenim i stručnim časopisima

Hrčak je portal otvorenog pristupa hrvatskim znanstvenim i stručnim časopisima. U prvom je redu namijenjen uredništvima časopisa u Hrvatskoj, ali i međunarodnoj znanstvenoj i stručnoj javnosti.

Oglas

Hrčak je središnji portal koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise koji nude otvoreni pristup svojim radovima. Hrčak je tijekom godina postao jednim od simbola otvorenog pristupa u Hrvatskoj pa možemo reći da je vizija njegovih pokretača osigurala da otvorena znanost, barem u segmentu publiciranja rezultata istraživanja, postane hrvatskom stvarnošću i prije nego je postala jednom od najvažnijih paradigmi europskog istraživačkog prostora.

Osnovna ideja o portalu te vrste potekla je iz Hrvatskog informacijskog i dokumentacijskog društva (HID), prije svega tadašnjeg predsjednika HID-a Tibora Totha. Zajednički tim stručnjaka iz Srca i iz područja informacijski znanosti, uspješno je realizirao portal Hrčak koji je javnosti po prvi puta predstavljen 7. veljače 2006. godine kada je i pušten u produkcijski rad.

Hrčak je danas referentni izvor informacija koji na adresi na jednom mjestu okuplja više od 400 časopisa, s više od 11.000 objavljenih sveščića te nudi pristup do više od 138.000 radova dostupnih u punom tekstu. Prema broju uključenih časopisa Hrčak je jedinstven u europskim razmjerima i u proteklih je 10 godina značajno doprinio vidljivosti i promociji hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa.

Projektni je tim samostalno izradio sustav Hrčak koristeći raspoloživu open source programsku podršku: PHP, MySQL, Apache.

U izradi su korištena iskustva Srca u području istraživanja i primjene web tehnologija. Sustav je modularan i proširiv te jednostavan za uporabu i uredništvima i krajnjim korisnicima. Hrčak je opremljen i odgovarajućim OAI modulom koji omogućuje razmjenu podataka po konceptu i standardima Open Archive Initiative (OAI). Usklađen je sa globalnim standardima te poslužuje podatke važnim europskim i globalnim servisima poput OpenAIRE, Google Scholar i WorldCat
– mr.sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu Sveučilišnog računskog centra

Projektom Hrčak željelo se:
•    izgraditi sustav kojim će se uredništvima časopisa znatno olakšati postupak objavljivanja digitalnih inačica časopisa, a korisnicima omogućiti nesmetani pristup, pregledavanje i pretraživanje kroz jedinstveno sučelje
•    potaknuti što veći broj hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa da ponude svoj sadržaj otvoreno i online, u skladu s globalnim inicijativama za otvoreni pristup znanstvenim informacijama.

Ukupna veličina repozitorija podataka sustava Hrčak trenutno iznosi 242 GB.

Tijekom 2015. godine, odnosno u periodu od 1.1.2015. do 31.12.2015. godine web-sjedište portala Hrčak zabilježilo je ukupni promet od 24,35 TB, uz mjesečni prosjek od 2.077,94 GB. Zabilježeno je ukupno 13.191.881 korisnički posjet (uz mjesečni prosjek od 1.099.323 posjeta) u okviru kojih je web-poslužitelj obradio ukupno 101.987.664 zahtjeva (uz mjesečni prosjek od 8.498.972 obrađena zahtjeva).

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.