HP Split 13 X2 PC 13-m103em recenzija – svestran i vrijedan radnik

Fotografija članka: HP Split 13 X2 PC 13-m103em recenzija – svestran i vrijedan radnik

Novi HP-ov prijenosnik spada u kategoriju hibridnih prijenosnih računala. Iza naziva HP Split 13 X2 PC 13-m103em krije se zanimljiv model, zato smo ga testirali.

Oglas

U redakciju nam je sletio još jedan zanimljiv prijenosnik iz Hewlett-Packarda. Radi se o vrlo simpatičnom prijenosnom računalu koje spada u “hibridnu” klasu iz jednostavnog razloga što mu je ekran odvojiv od tipkovnice, a i samim je tim osjetljiv na dodir. Ovo je dobra kombinacija jer je HP Split 13 X2 PC 13-m103em u stvari 2-u-1 uređaj, istovremeno poveći tablet i prijenosno računalo.

Još smo davne 2010. godine najavljivali kako će hibridi postati vrlo popularni u vremenu koje dolazi. Naša se prognoza pokazala točnom. Iako su danas tablet uređaji “in”, za bilo kakav ozbiljniji rad ipak vam treba tipkovnica. Isto tako, i dalje se ozbiljan posao vrti na Windows operativnom sustavu, dok je Android OS još uvijek nekako više naklonjen multimediji i zabavi, iako se već naziru poslovne mogućnosti. No, kako god to okrenuli, složit ćete se s nama da vam za ozbiljan rad treba tipkovnica i touchpad. A HP Split 13 X2 PC 13-m103em hibridni prijenosnik vam pruža upravo to – i posao i ako treba i zabavu.

Sama hardverska konfiguracija je prilično solidna, o tome ćemo nešto kasnije. Prvo ćemo pogledati kako izgleda novi HP Split 13 X2 PC 13-m103em prijenosnik, koje ulaze i izlaze ima, a nakon toga ćemo isprobati i kako funkcionira u stvarnom svijetu. To je ono što nas najviše zanima, same sirove benchmark brojke nam baš puno ne znače u životu…

HP Split 13 X2 PC 13-m103em recenzija

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi – tablet dio

Klasična eko-kutija, a u njoj se uz sam prijenosnik nalazi klasika – strujni punjač u dva dijela, te ponešto papirologije (upute za rad, garancija).

Kako se HP Split 13 X2 PC 13-m103em prijenosnik u stvari sastoji iz dva dijela – samostalnog ekrana i odvojive tipkovnice i touchpada, opisat ćemo ih odvojeno, a i jednostavnije je. Prvo smo se uhvatili tablet dijela i razgledali sa svih strana, evo što smo sve našli.

S prednje se strane nalazi veliki ekran. Radi se o 13,3 inčnom IPS LED AntiGlare TouchScreen ekranu s HD rezolucijom od 1366×768 točaka, te podržava multitouch u 10 točaka. Ne možemo se oteti dojmu kako je HP mogao ugraditi i Full HD rezoluciju koja je puno primjerenija na ovoj veličini. Ipak se radi o povećem ekranu, i mnogi tableti s manjim ekranom već imaju FHD. S prednje se strane još nalazi i TrueVision kamera od 2 MP koja može snimiti video od 1080p.

U gornjem lijevom uglu je oznaka Beats Audio, što sugerira kako bi HP Split 13 X2 PC 13-m103em prijenosnik trebao imati dobar zvuk. Ispod ekrana nalazi se “Windows ” kapacitivna tipka koja vas vodi na početni ekran OS-a, odnosno na Modern UI sučelje.

Stražnji je poklopac sive boje i po rubovima blago zaobljen prema naprijed. S lijeve strane zaobljenog dijela nalazi se poveća tipka za paljenje i gašenje, a sa suprotne strane fizička tipka za pojačavanje i stišavanje zvuka. U gornjem dijelu ćete primijetiti jedan “točkasti” prorez po cijeloj širini. U prvi bi tren pomislili kako se radi o zvučnicima, no to je nešto drugo – radi se o ventilacijskom izlazu za hlađenje uređaja. Po sredini poklopca ponosno je postavljen veliki HP logo, dok je u donjem lijevom dijelu Intelova naljepnica koja nam otkriva kako se unutra nalazi Core procesor. Nije tajna, u HP Split 13 X2 PC 13-m103em prijenosniku se nalazi Core i5 iz “Haswell” obitelji. Detaljnije u nastavku.

HP se očito odlučio sve važne ulaze i izlaze postaviti u dijelu gdje je tipkovnica, tako da ćete ovdje još samo s donje strane pronaći utore za spajanje na “docking” dio tipkovnice. I to je to? Nije, ispod ekrana, u lijevom i desnom kutu, nalaze se zvučnici koji podržavaju ranije spomenutu Beats Audio tehnologiju. E, sad bi to bilo otprilike to :)

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi – tipkovnica i touchpad

Pregledali smo i donji dio HP Split 13 X2 PC 13-m103em prijenosnika, tipkovnicu i touchpad. Dizajnom se uklapa u tablet dio (ekran), sama tipkovnica i odmorište za ruke su crne boje, dok je pozadina srebrna.

Jasno, u gornjem se dijelu (iznad tipkovnice) nalaze šarke za spoj na tablet dio, što doprinosi ozbiljnosti ovog hibridnog prijenosnika koji je sposoban odraditi sve vaše zahtjeve. Inače, spajanje i odvajanje tableta (ekrana) obavlja se preko sklopke smještene po sredini – samo je trebate povući prema lijevo, povučete ekran prema gore i to je to. Za vraćanje u početni položaj samo stisnete ekran prema dolje i kad čujete “klik”, to je to.

Sama tipkovnica je vrlo jednostavna, s “kvadratičnim” tipkama koje su blago zaobljene. Iznenadili smo se kvalitetom tipkovnice koja je bolja nego što smo očekivali. Samo tipkanje po tipkovnici je vrlo ugodno i možete vrlo elegantno raditi. Možda po našem ukusu imaju malo kraći hod, no to je naš subjektivni dojam, no definitivno nije pretvrda i daje prilično ugodan osjećaj rada. Ono što nam nedostaje je, pozadinsko osvjetljenje – što ćemo, razmaženi smo…:)

Ispod tipkovnice je touchpad, također je crne boje i odlično se “sljubio” u okoliš. Dizajniran je iz jednog dijela, bez ikakvih posebnih oznaka, što nam se učinilo vrlo ukusno. Nešto je niži, tek za nijansu i vrlo dobro reagira na sve vaše zahtjeve. Po nama je touchpad jedan od jačih dijelova HP Split 13 X2 PC 13-m103em prijenosnika.

Ono što moramo spomenuti je kako se ispod tipkovnice nalazi i dodatna baterija. Naime, HP Split 13 X2 PC 13-m103em prijenosnik ima dvije baterije – jedna je u samom tabletu (ekranu) koja omogućuje samostalan rad, a druga dodatna se nalazi ispod tipkovnice. Samo punjenje baterija (obje zajedno) obavlja se preko utora s desne strane tipkovnice. Zgodno je i što se prvo troši ona baterija ispod tipkovnice, pa i ako odvojite ekran baterija u njemu će biti punija.

Ovdje je HP smjestio sve ulaze i izlaze. S desne se strane još nalaze HDMI video izlaz, kao i jedan USB 3.0 ulaz. S lijeve se strane je još jedan USB 2.0 ulaz, zatim zajednički ulaz za slušalice i mikrofon, te višestruki čitač SD kartica.

Što se samog dizajna tiče, čini nam se prilično solidan. Sviđa nam se što na pozadini kućišta ne ostaju otisci prstiju. HP Split 13 X2 PC 13-m103em prijenosnik nam djeluje prilično čvrst i robustan, i to nam se dopalo. Sve u svemu, ovo je jedan vizualno zanimljiv hibridni prijenosnik koji vam pruža rad u pokretu, onako kako vi to želite i kako vam odgovara.

Dimenzije:
– 33,99 x 21,59 x 1,12 cm (samo tablet)
– 33,99 x 22,99 x 2,34 cm (tablet i tipkovnica)

Težina:
– 1,07 kg (samo tablet)
– 2,22 kg (tablet i tipkovnica)

Rad u Windowsima, dodatne aplikacije

HP Split 13 X2 PC 13-m103em prijenosnik nas je iznenadio svojom brzinom rada. Primjerice, Windows 8.1 operativni sustav podiže se za samo 10-ak sekundi, gasi se za čak i manje, a iz stanja mirovanja se vraća za 2-3 sekunde.

Nismo trebali puno razmišljati o kakvom se disku radi. U ovaj je hibridni prijenosnik ugrađen SSD disk. Model koji smo imali na testu imao je 64 GB SSD koji se pokazao na testu vrlo brz, brži nego što smo očekivali. Podatke čita prosječnom brzinom od 40,90 MB/s, a zapisuje ih pri brzini od 155,47 MB/s. Ovo je definitivno vrlo ugodno iznenađenje!

Što se samog hardvera tiče, konfiguracija mu je prilično solidna, tako da smo zaključili kako se radi o prijenosniku koji je vrlo pametno sastavljen, bez vidljivog “uskog grla”. U samom radu s aplikacijama nismo imali nikakvih problema, sve je radilo glatko, ništa manje nismo niti očekivali.

HP Split 13 X2 PC 13-m103em – osnovna hardverska konfiguracija:
– PROCESOR: 2-jezgreni Intel Core i5-4200Y na 1,40 GHz (Haswell)
– MEMORIJA: 4 GB DDR3
– MONITOR: 13,3 inčni IPS LED AntiGlare HD ekran rezolucije 1366×768, multitouch u 10 točaka
– GRAFIKA: Intel HD integrirana
– DISK: 64 GB SSD
– OPERATIVNI SUSTAV: Windows 8.1 (64-bitni)
– BATERIJA: 3 ćelijska, Litij-Ion, dva komada (jedna u tabletu i jedna u tipkovnici), 10 sati rada

HP je jedna od kompanija koja se brine za svoje korisnike, tako da ćete uz sam Windows 8.1 operativni sustav dobiti i pregršt HP aplikacija koje vam mogu pomoći u radu. Za početak tu je korisnička podrška ako nešto zaškripi (HP Support Assistant), za ljubitelje glazbe je HP Connected Music, možete se “registrirati kod HP-a”, koristiti CyberLinkovu aplikaciju “YouCam”, te trail inačice Officea 365, kao i Norton Security.

Sve u svemu, imate se čime zabaviti na ovom prijenosniku, odnosno tu je sve što je potrebno za početni rad. Pa izvolite… :)

Multimedija (audio i video)

Isprobali smo i multimedijske mogućnosti ovog prijenosnika. Nema se tu što puno reći – zvučnici daju prilično čist zvuk, iako bi voljeli da je zvuk jači. Za bolji doživljaj morat ćete spojiti ili slušalice ili HP Split 13 X2 PC 13-m103em prijenosnik spojiti na vanjski izvor zvuka.

Inače, sve radi vrlo brzo i korektno, u skladu s hardverom. Čak nam se učinilo kako i sama kamera daje prilično dobre fotke, a i odlično će vam poslužiti za videokonferencije preko Skypea ili neke druge aplikacije.

Zaključak

Ako nas pitate za mišljenje, HP Split 13 X2 PC 13-m103em hibridni prijenosnik nam se svidio. Po nama je jedan od najbolje balansiranih prijenosnika, jednostavno nam se sve čini “tu negdje”, što je dobro jer nismo osjetili da neka komponenta usporava rad cijelog sustava.

Ono po čemu ćemo pamtiti HP Split 13 X2 PC 13-m103em prijenosnik su tri stvari. Prva je njegova fleksibilnost u radu, što mu je i glavna odlika – odvojiv ekran od tipkovnice, tako da ćete dobiti veliki 13,3 inčni tablet. A i prilično je robustan i čvrst, moramo priznati. Druga su dvije baterije – jedna ispod tipkovnice a jedna u tabletu. I treće je vrlo brzi SSD disk koji vrlo korektno odrađuje svoj posao i ne dozvoljava nikakva iznenađenja.

Ono što nam nedostaje na ovom hibridnom prijenosniku je prostor. Mislimo kako je 64 GB malo za ovakav model, no postoji nekoliko inačica HP Split 13 X2 PC 13-m103em prijenosnika s različitim kapacitetima, i to je dobro. Voljeli bismo da je ekran Full HD, zvuk malo glasniji, a tipkovnica da ima pozadinsko osvjetljenje.

Što se same cijene tiče, tu smo nekako podijeljeni – HP Split 13 X2 PC 13-m103em nije niti skup, ali niti jeftin prijenosnik. Procijenite sami, a mi ćemo reći kako košta između 6.899 i 7.599 kuna, ovisno gdje ga kupujete.

Više informacija o HP Split 13 X2 PC 13-m103em prijenosniku potražite na . Inače, možete ga već sada kupiti u , no za nekoliko stotki je jeftiniji .

+ Hvalimo
+ dvije baterije (inteligentno trošenje)
+vrlo brzi SSD disk
+ vrlo usklađen, brz i stabilan rad

– Zamjeramo
– niska rezolucija ekrana (samo HD)
– tih zvuk
– tipkovnica nema pozadinsko osvjetljenje

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 7,0 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.