HP: revolucionarni bežični čip koji povezuje digitalni i fizički svijet

Racunalo.com foto

Neke potencijalne primjene obuhvaćaju spremanje zdravstvenih kartona na bolesničku narukvicu, audio-vizualne dodatke za razglednice i fotografije, lakšu borbu protiv krivotvorenja u farmaceutskoj industriji, jačanje zaštite identifikacijskih dokumenata i putovnica te pružanje dodatnih informacija uz ispisane dokumente.
Eksperimentalni čip, koji je razvio istraživački tim “Memory Spot” u odjelu HP Labs, memorijski je uređaj utemeljen na Cjos poluvodičima (najčešće korišteni integrirani sklopovi niske potrošnje energije), a veličine je zrna riže ili manji (2 do 4 mm²) te ima ugrađenu antenu. čip se može ugraditi u list papira ili zalijepiti na bilo koju površinu, a s vremenom bi trebao postati dostupan u obliku samoljepivih točkica.
Memory Spot oslobađa digitalni sadržaj iz elektroničkog svijeta računala i interneta i razmješta ga svuda oko nas u našem fizičkom svijetu”, izjavio je Ed McDonnell, voditelj projekta Memory Spot, HP Labs.
Brzina prijenosa podataka iznosi 10 megabita po sekundi, što je 10 puta brže od Bluetooth™ bežične tehnologije i usporedivo s Wi-Fi brzinama, a to omogućuje trenutno vraćanje podataka korisnicima u audio i videoobliku, fotografiji ili dokumentu. Uz kapacitet spremanja u rasponu od 256 kilobita do 4 megabita u radnim prototipovima, čip može spremati kratke videoisječke, nekoliko slika ili desetke stranica teksta. Buduće će verzije biti većeg kapaciteta.
Informacijama se pristupa uz pomoć uređaja za čitanje i pisanje koji se može ugraditi u mobilni telefon, dlanovni uređaj, fotoaparat, pisač ili neki drugi uređaj. Informacijama se pristupa tako da se uređaj za čitanje i pisanje smjesti neposredno iznad čipa i uključi, a spremljeni se podaci odmah prenose na zaslon telefona, fotoaparata ili dlanovnog uređaja ili ispisuju na pisaču. Korisnici mogu uz pomoć različitih uređaja dodavati informacije na čip.
“Aktivno istražujemo cijeli niz novih, zanimljivih primjena za čipove Memory Spot i vjerujemo da će ta tehnologija imati znatan utjecaj na naše djelatnosti vezane uz široku potrošnju, od ispisa do rada sa slikama, kao i na pružanje rješenja za brojna specijalizirana tržišta”, rekao je Howard Traub, potpredsjednik i direktor, HP Labs.
čip ima ugrađenu antenu i potpuno je neovisan o baterijama ili vanjskoj elektronici. Napaja se putem induktivnog para iz posebnog uređaja za čitanje i pisanje, koji potom može izvući sadržaj iz memorije u čipu. Induktivno uparivanje je prijenos energije iz jedne u drugu komponentu sklopa putem zajedničkog elektromagnetskog polja. Promjena strujnog toka u jednom uređaju inducira strujni tok u drugom uređaju.


čipovi Memory Spot imaju brojne moguće primjene u širokoj potrošnji i poslovanju. Neke od njih su:
• Zdravstveni kartoni: Memory Spot se može ugraditi u bolesničku narukvicu, a spremljeni podaci o bolesniku i lijekovima ostaju zaštićeni i dostupni.
• Audiofotografije: Moguće je pričvrstiti čip na fizičke fotografije i tako im dodati glazbu, komentare ili zvuk iz okoline za veći užitak gledanja.
• Digitalne razglednice: Obitelji ili prijateljima možete poslati klasične razglednice obogaćene čipom koji sadrži digitalne fotografije s odmora, zvukove, pa čak i videoisječke.
• Napomene: Memory Spot pričvršćen na papirnati dokument može obuhvatiti povijest svih ispravaka i dodataka u tekstu te glasovne napomene i crteže.
• Savršene fotokopije: Memory Spot pričvršćen na naslovnu stranicu uklanja potrebu za kopiranjem originalnog dokumenta. Samo učitajte savršenu digitalnu verziju u uređaj za fotokopiranje, a ispisani će materijali uvijek biti oštri i jasni, bez obzira koliko je kopija potrebno. Uz to se izbjegava i opasnost od zastoja papira u ulagaču.
• Propusnice: Identifikacijskom dokumentu ili propusnici dodajte čip da biste dobili najbolje iz oba svijeta – praktičnu karticu sa zaštićenim, relevantnim digitalnim informacijama.
• Oznake za borbu protiv krivotvorenja: Krivotvoreni lijekovi predstavljaju globalni problem. čipovi Memory Spot mogu sadržavati zaštićene informacije o proizvođaču i kvaliteti proizvoda. čip u spremniku za lijekove dokazat će autentičnost lijeka. Sličan se proces može koristiti za provjeru visokokvalitetnih komponenti u projektiranju i zrakoplovstvu.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.