HP Pavilion TouchSmart 11-e002sa test – vrijedni i izdržljivi mališan

Fotografija članka: HP Pavilion TouchSmart 11-e002sa test – vrijedni i izdržljivi mališan

Novi mališan koji dolazi iz HP-ove radionice, model HP Pavilion TouchSmart 11-e002sa, ima neke zanimljive karakteristike i zgodnu cijenu.

Oglas

Prošli puta smo na testu imali prijenosnik s velikim 17,3 inčnim ekranom (ali drugog proizvođača), a danas smo otišli u potpuno drugu krajnjost – ovaj HP ima 11,6 inčni ekran. Pred nama se našao upravo drugačiji prijenosnik koji je i po dimenzijama i po mogućnostima… drugačiji. Novi HP Pavilion TouchSmart 11-e002sa kojeg još nema u prodaji na hrvatskom tržištu (dok smo ovo pisali) zaintrigirao nas je svojim mogućnostima.

Malen, pomalo debeljuškast u odnosu na ultrabookove, ali izuzetno čvrst, to su prve karakteristike koje smo upoznali kod ovog prijenosnika. Ovo je prijenosnik koji je po nama u prvom redu namijenjen poslovnim ljudima koji su stalno na terenu, a trebaju čvrsto i pouzdano prijenosno računalo. Sa svojim metalnim od brušenog aluminija srebrne boje te ekranom osjetljivim na dodir (koji je također izuzetno otporan na mehanička oštećenja) mogao bi odlično poslužiti i onima koji su terenci koji rade i u težim radnim uvjetima (građevinci, željezničari, poljoprivrednici,…).

Poslovnu orijentaciju HP Pavilion TouchSmart 11-e002sa prijenosnog računala osjetimo i po hardverskoj konfiguraciji koja je više poslovno a manje multimedijski orijentirana. S obzirom na AMD procesor grafika je jača od Intelove integrirane tako da ćete moći odigrati i pokoju igru.

Za početak ćemo pogledati kako izgleda izvana, što sve ima od ulaza i izlaza, a dalje ćemo vidjeti kamo će nas ovaj test odvesti…

HP Pavilion TouchSmart 11-e002sa test

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

Nakon što smo ga izvadili iz kutije, prvo što nam je upalo u oči kod HP Pavilion TouchSmart 11-e002sa je njegovo vrlo čvrsto aluminijsko kućište. Na stražnjem se dijelu ekrana po sredini ponosno nalazi veliki HP-ov logo, a odmah ispod na bateriji stoji naziv kompanije Hewlett Packard.

S donje strane je napravljen od plastičnog materijala. Nećete pronaći niti jedan ventilacijski izlaz. U stvari nema ničega, jedino dvije “kopče” koje drže bateriju. Inače, baterija je odvojiva i možete je mijenjati. Radi se o 3-ćelijskoj bateriji koja nam je trajala oko 3 i pol do 4 sata, što nije loše. S donje strane se još nalaze četiri gumene nožice koje dodatno daju stabilnost u radu, mislimo da to posebno ne trebamo objašnjavati.

Pogledali smo što se na HP Pavilion TouchSmart 11-e002sa prijenosniku nalazi od ulaza i izlaza i s lijeve smo strane pronašli VGA video izlaz, poveći ventilacijski ispuh, USB 2.0 ulaz te čitač za SD memorijske kartice.

Kada smo ga okrenuli s druge strane, one desne, pronašli smo zajednički ulaz/izlaz za mikrofon i slušalice, zatim 2x USB 3.0 ulaza (nisu plave boje, ali imaju oznaku SS kao “Super Speed”), HDMI video izlaz, mrežni LAN ulaz, te ulaz za punjač. Zbog svojih malih i kompaktnih dimenzija nema optički (DVD) uređaj.

Sam vanjski izgled je više nekako “bucmast” – dimenzija je 29 (širina) x 21,6 (dubina) x 3,58 (visina) centimetara, tako da vam je sada malo jasnije kako izgleda. Svakako pogledajte i video niže koji će vam dati potpunu sliku ovog prijenosnika. Inače, težak je samo 1,4 kilograma i po svim tim dimenzijama zaključujemo kako će vrlo jednostavno stati u svaku torbu, kofer ili ruksak. Pravi mali “bilder” :)

Ekran, tipkovnica i touchpad

Kada smo otklopili HP Pavilion TouchSmart 11-e002sa prijenosnik, prvo smo analizirali ekran. Veličine je 11,6 inča (29,4 centimetara) i ima HD rezoluciju od 1366×768 točaka. Inače je WLED BrightView kvalitete i što je najbolje – osjetljiv je na dodir što mu je plus, a zato što nema IPS matricu dat ćemo mu minus. No, ono što smo primijetili je kako je vrlo robusan, teško se prlja i lako čisti. Vrlo zgodno :)

Iznad ekrana je web kamera. Radi se o HP TrueVision LED HD web kameri s integriranim mikrofonom, tako da će odlično poslužiti za video konferencije i video komunikaciju kao što je Skype i drugi korisni komunikacijski programi.

Ispod ekrana se nalazi tipkovnica crne boje s bijelim slovima, uokvirena metalnim okolišem također crne boje. Tipke su mekane i odlično reagiraju na dodir i tipkanje, no s obzirom na male dimenzije HP Pavilion TouchSmart 11-e002sa prijenosnika i tipke su smanjene na 91%. Razmak među njima je solidan, no ako ste navikli kucati puno teksta na tipkovnici s tipkama normalne veličine (bez obzira na dubinu odnosno hod tipki) imat ćete problema. No, ovo i nije “novinarski” prijenosnik, bar ga mi tako ne vidimo.

Ispod tipkovnice nalazi se touchpad, također crne boje i s dvije odvojene crne tipke (osim oznake Pavilion u lijevom dijelu). Sve je nekako u crnom tonu i djeluje zgodno, nekako jednostavno a opet dostojanstveno. Touchpad je reagirao prilično solidno na naše komande, fizičke tipke (lijeva i desna) su radile besprijekorno. Naravno, podržava multitouch u čak 10 točaka.

Između tipkovnice i ekrana smjestio se “audio bar”, odnosno par zvučnika pojačanih DTS Sound+ tehnologijom. Ugodno nas je iznenadio zvuk koji smo dobili iz HP Pavilion TouchSmart 11-e002sa prijenosnika, ovo je jedna od jačih njegovih karakteristika. No o tome nešto kasnije.

Zaokružimo priču o vanjskom izgledu HP Pavilion TouchSmart 11-e002sa prijenosnika koji nam se u neku ruku i svidio. Iako smo više ljubitelji tankih i elegantnih ultrabookova, na nas je HP Pavilion TouchSmart 11-e002sa sa svojim bucmastim izgledom ostavio pozitivan dojam. Upravo zbog svojih takvih dimenzija ovaj je prijenosnik izuzetno čvrst i robustan.

Rad u Windowsima, video igre

Na HP Pavilion TouchSmart 11-e002sa prijenosno računalo instaliran je Windows 8 operativni sustav, a u kombinaciji s ekranom osjetljivim na dodir dobit ćete i neke dodatne mogućnosti. Sustav se podiže za 15-ak sekundi, gasi se za desetak, a iz “sleep” moda se podiže za 2-3 sekunde. Ovo su prilično dobra vremena s obzirom da nema SSD nego klasični tvrdi disk, ovaj je model imao disk od 500 GB. S obzirom na ove hardverske karakteristike, sam rad u Windowsima nam se učinio vrlo stabilan. Istina, nešto sporiji nego što bismo željeli, ali sve je radilo korektno.

Isprobali smo kako radi Internet, koji naravno najviše ovisi o samoj vezi, ali sve je radilo prilično brzo. S obzirom na prilično dobro balansiranu hardversku konfiguraciju vidjeli smo kako na HP Pavilion TouchSmart 11-e002sa prijenosniku sve radi vrlo stabilno, pa tako i multimedija – glazba, video prilozi, fotografije,… Ono što smo prije spomenuli je vrlo čist i snažan zvuk tako da nećete trebati dodatne zvučnike. Ukoliko želite, preko HDMI video izlaza ćete bez problema moći prebaciti video signal i na HDTV televizore.

Kako je u konfiguraciji odabran AMD procesor, integrirana je Radeon HD 8250 grafika, što je dovoljno za igranje nekih grafički manje zahtjevnih igara. No, odmah moramo reći kako HP Pavilion TouchSmart 11-e002sa prijenosno računalo nije namijenjeno za video igre, tako da nećemo zamjeriti.

Instalirane aplikacije

HP je još jedna od kompanija koja se brine za svoje korisnike, tako da smo i na HP Pavilion TouchSmart 11-e002sa prijenosniku pronašli pregršt korisnih aplikacija koje će vam dobro doći u svakodnevnom radu.

Nabrojimo samo one najzanimljivije:
•    HP Registration for Windows 8
•    Getting Started guide with Windows 8
•    HP Utility Center
•    HP Recovery Manager (recovery partition, recovery USB/Flash unit creation tool)
•    Symantec Norton Internet Security 2013 (60 days live update)
•    DTS Sound+
•    HP Connected Music
•    HP Coolsense
•    HP ProtectSmart
•    HP Connected ePrint
•    CyberLink Power DVD
•    Windows Live Essentials
•    7-Zip
•    Buy Microsoft Office to activate Office 2013 software on this PC

Windows Experience Index (WEI) test

Koliko zaista stabilno radi neko računalo možete vidjeti u Windows Experience Index (WEI) testu. Iako to nije onaj pravi “hardcore” test, pokazalo se kako prilično točno prikazuje mogućnosti računala. Prionuli smo poslu i HP Pavilion TouchSmart 11-e002sa prijenosnik propustili kroz WEI test u Windows 8 operativnom sustavu – skala se kreće od 1.0 do 9.9, gdje je veći broj bolji.

HP Pavilion TouchSmart 11-e002sa – konfiguracija:
– PROCESOR: 4-jezgreni AMD A6-1450 na 1,0 GHz (u turbo modu na 1,4 GHz)
– MEMORIJA: 4 GB DDR3L RAM-a
– EKRAN: 11,6 inčni LED (29,4 cm), HD rezolucije 1366×768 točaka, osjetljiv na dodir
– GRAFIČKA KARTICA: Radeon HD 8250, integrirana
– DISK: 500 GB
– OPERATIVNI SUSTAV: Windows 8 (64-bitni)
– POVEZIVOST: WiFi 802.11bg/n, Bluetooth v4.0, LAN

Pristupili smo Windows Experience Index testiranju. Pokrenuli smo proces i nakon nekoliko minuta smo dobili slijedeće rezultate.

Evo rezultata testiranja:
– brzina procesora: 4,8
– brzina RAM radne memorije: 5,7
– radna grafika: 4,1
– 3D business i gamerska grafika: 5,9
– brzina diska: 5,9

Nedavno smo testirali i prijenosno računalo s istim procesorom, no karakteristike su ponešto drugačije. Možda zato što se ovdje radi o manjem ekranu, ali čini se kako u su HP-u neke stvari bolje posložili jer pokazuje bolje WEI podatke. Kao što smo već ranije ustvrdili, prijenosnik radi vrlo stabilno i glatko, te onoliko brzo koliko mu to tvrdi disk dozvoljava.

Isto kao i kod Samsunga, i za HP Pavilion TouchSmart 11-e002sa možemo reći kako ovo nije računalo na kojem ćete moći igrati video igre. Da, ali samo one grafički manje zahtjevne. Za sve ostalo radi kao mali zmaj :)

Zaključak

Simpatičan i vrijedan od glave do pete, sa svih strana, takav je HP Pavilion TouchSmart 11-e002sa prijenosnik. Zapamtit ćemo ga po izuzetnoj čvrstoći i robusnom aluminijskom kućištu, te bucmastom dizajnu.

Ne spada u ultrabook klasu, niti u klasična prijenosna računala. Nekako najviše nalikuje nedavno popularnoj netbook klasi, no s puno jačim karakteristikama. Iako je po nama najviše poslovno orijentiran, HP Pavilion TouchSmart 11-e002sa će s lakoćom odraditi i sve multimedijske zahtjeve. Nije za video igre, na to zaboravite.

Sviđa nam se što je ekran osjetljiv na dodir, a ne sviđa nam se što nema IPS matricu (široki kut gledanja). Tipkovnica odlično reagira na pritisak, no tipke su smanjene tako da će oni “brzi kucači” morati češće pogledavati u tipkovnicu.

HP Pavilion TouchSmart 11-e002sa još nije u prodaju i Hrvatskoj, pronašli smo ga u Velikoj Britaniji gdje mu je cijena 349 funti, odnosno oko 3196,84 kuna, za što mislimo kako je i više nego fer cijena. Kada i po kojoj će se cijeni pojaviti u Hrvatskoj možete pitati na .

Službene stranice ovoj prijenosnika potražite .

+ Hvalimo
+ vrlo stabilan rad bez pretjeranog zagrijavanja
+ izuzetno čvrsto i robusno računalo
+ ekran osjetljiv na dodir
+ čist i prilično jak zvuk

– Zamjeramo
– smanjena tipkovnica
– ekran nije IPS (šteta što nije i odvojiv)
– ponekad uspori s radom

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 5,6 / 10

Kako ocjenjujemo?

Kako je Racunalo.com inovativan portal i uvijek stremi biti što kvalitetniji (od konkurencije), sve nove testove ćemo označavati na novi način – pet osnovnih ocjena od 1-10, te njihov prosjek. S obzirom na velik broj sličnih uređaja, na ovaj ćemo način dobiti točnije brojke i vidljivije razlike između pojedinih modela, što će i vama biti bolji vodič za kupovinu.

Moramo vas upozoriti kako su svi testovi subjektivni, koliko god stručnjaci koji testiraju uređaje pokušavaju biti objektivni. Neka vam naši testovi budu orijentir i za kupovinu. Slobodno nas za dodatne informacije.

Opis ocjena:
Dizajn – ocjenjujemo vanjski izgled uređaja, skladnost, izvedbu, spojeve…
Hardver – konfiguracija, od procesora preko grafike i diskova do ulaza i izlaza
Softver – analiziramo operativni sustav, te dodatni softver (više kvalitetnog softvera – veća ocjena)
Multimedija – testiramo kamere, snimanje i reprodukciju fotografija, videa i glazbe, te video igre
Ukupni dojam – koliko nam se uređaj zaista svidio, naša subjektivna ocjena

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.