HP Pavilion 15 n010em recenzija – zgodan prijenosnik za multimediju i gaming

Fotografija članka: HP Pavilion 15 n010em recenzija – zgodan prijenosnik za multimediju i gaming

Na testiranje smo dobili još jedno zanimljivo prijenosno računalo koje će zadovoljiti većinu korisnika, a ima i dodru cijenu. Predstavljamo HP Pavilion 15 n010em.

Oglas

Već na prvi pogled smo primijetili kako se radi o novoj generaciji prijenosnih računala koji želi osvojiti što više kupaca. Jasno, dobro poznajemo HP-ovu Pavilion seriju koja je uvijek bila orijentirana bogatom multimedijskom doživljaju, a model HP Pavilion 15 n010em koji imamo na testu ima i dodatnu grafičku karticu s 2 GB video memorije tako da će zadovoljiti i vaše gamerske apetite, ako ih imate. Uvijek ih netko u obitelji ima :)

Zahvaljujući određenoj vrsti “anomalije”, kako volimo gledati na pretjerani razvoj tableta i smartphonea koji praktički iskaču iz svakog ugla, dogodila se jedna zanimljiva stvar na tržištu, a to je sve veći broj novih prijenosnih računala koja su sve bolja i osjetno jeftinija nego što su bila prije godinu dana. Isto vrijedi i za HP Pavilion 15 n010em, koji je po nama prilično dobro prijenosno računalo s novim Intelovim Haswell procesorom te s moćnom grafikom, a sve zapakirano u oku ugodno kućište i dobru cijenu.

Koliko se god razvijalo mobilno tržište, pogotovo tableti koji doslovno “jedu” laptope ponajprije zbog svoje višestruko niže cijene a ne zbog funkcionalnosti, primjećujemo da sve više tableta dobiva fizičku tipkovnicu te tako počinju nalikovati na prijenosna računala, ali u malo drugačijoj formi. No, to je jedna sasvim druga priča o kojoj ćemo nekom drugom prilikom, idemo se mi posvetiti ovom zgodnom prijenosniku koji se odaziva na ime HP Pavilion 15 n010em, ili samo skraćeno – HP Pavilion 15.

Kao i obično, prvo ćemo ga analizirati izvana i vidjeti što sve donosi njegov vanjski izgled, koje ulaze i izlaze ima, a kasnije ćemo analizirati i njegov rad, testirati ga u nekoliko različitih testova iz kojih ćete moći zaključiti nešto korisno, umjesto onih suhoparnih benchmark testova koji vam uglavnom ne znače puno. Naravno, imaju oni svoju težinu, no kada ste posljednji puta kupili računalo u skladu s benchmark brojkama? Mi osobno nikad :)

HP Pavilion 15 n010em recenzija

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

HP Pavilion 15 n010em je još jedan klasični prijenosnik. Kada kažemo klasični tada u prvom redu mislimo na veličinu ekrana. Danas je nekakav standard ekran od 15,6 inča (39,6 centimetara) i upravo je te veličine ekran koji ima HP Pavilion 15 n010em prijenosno računalo.

Inače, radi se o HD WLED BrightView ekranu rezolucije od 1366×768 točaka. Nema IPS matricu tako da će se dogoditi ono “prelijevanje” boja ako niste točno ispred ekrana. Ali ok, ionako laptop uglavnom koristite sami. Ipak, ako gledate film na laptopu morat ćete se stisnuti točno ispred ekrana, što možda i nije tako loše, ovisno o društvu :)

Inače, na HP Pavilion 15 n010em prijenosniku dominiraju dvije boje – srebrna i crna. Stražnji odnosno vanjski dio ekrana je srebrne boje i plastičan je, dok je tipkovnica i odmorište za ruke crne boje (i od aluminija je). I donji dio HP Pavilion 15 n010em prijenosnika je crne boje. Ono što smo primijetili kod HP-ovih prijenosnika je da stavljaju dosta ventilacijskih otvora, tako da je cijela donja ploča “izrezbarena” kako bi prijenosnik imao što bolje hlađenje. Dodatno ima veliki ventilacijski ispuh s lijeve strane i pri radu s ovim Pavilionom nismo osjetili nikakvo pretjerano zagrijavanje, čak i za vrijeme igranja video igara.

Kada smo već na lijevoj strani, tu ćete pronaći ulaz za punjač, LAN mrežni ulaz, HDMI video izlaz (preko kojeg možete bolje gledati filmove na vašem TV-u), 2x USB 3.0 ulaza te, čitač višestruki SD kartica. Ako HP Pavilion 15 n010em okrenete s desne strane, tu se nalaze dva LED indikatora koja označavaju rad računala i tvrdog diska, zatim zajednički ulaz/izlaz za slušalice i mikrofon, 1x USB 2.o ulaz te SuperMulti DVD RW snimalica koja čita sve žive i nežive formate.

Hp u posljednje dvije godine radi drugačija i ljepša prijenosna računala, a u tu klasu spadaju Pavilion i Envy obitelji, tako da i ovaj HP Pavilion 15 n010em prijenosnik nije iznimka. Većina će se složiti s nama kako je vanjski izgled ovog Paviliona privlačan.

Ekran, tipkovnica i touchpad

Dakle, ponovit ćemo kako HP Pavilion 15 n010em ima 15,6 inčni HD WLED BrightView ekran rezolucije 1366×768 točaka. Ipak, slika je prilično dobra dok god ste točno ispred računala. Čim se pomaknete lijevo ili desno, gore ili dolje, boje se mijenjaju. Nekako smo u posljednje vrijeme navikli na Full HD ekrane osjetljive na dodir, što nije slučaj s ekranom HP Pavilion 15 n010em prijenosnika, tako da ćemo mu to uzeti kao minus. Mišljenja smo kako prijenosnik ovog kalibra zaslužuje bolje.

Iznad ekrana je naravno web kamera (HP TrueVision HD WebCam), a ispod ekrana se nalaze dva DTS sound+ zvučnika. Sam je zvuk prilično čist i dobar, te solidno jak, iako se ne možemo oteti dojmu kako bi mogao biti i jači.

Kao što smo ranije također spomenuli, tipkovnica HP Pavilion 15 n010em  prijenosnika je crne boje i s bijelim slovima, kao i okolni dio oko tipkovnice, koji je od crnog aluminija. Sama tipkovnica nam se pokazala kao prilično dobra – tipke dobro reagiraju, nisu pretvrde i kratkog su hoda. Za sve one koji kuckaju više teksta, vjerujemo kako će im se svidjeti tipkovnica. Jedina joj je mana što nema pozadinsko osvjetljenje.

I touchpad radi u skladu s tipkovnicom, vrlo dobro, te je također crne boje. Dodirni dio jako dobro reagira, podržava multitouch, a lijeva i desna tipka su fizički odvojene. Dizajnerski gledano ne izgleda tako dobro kao touchpad od jednog dijela sa skrivenim tipkama, no što se funkcionalnosti tiče nemamo zamjerki, radi definitivno bolje.

S ovim smo završili vanjski pregled ovog prijenosnika, tako da moramo priznati kako smo sa svime viđenim vrlo zadovoljni. Ok, neke stvari bi mogle biti i bolje, no sve se uvijek vrti oko cijene i koliko što košta. Sve u svemu, HP Pavilion 15 n010em je vrlo solidno prijenosno računalo više srednje klase.

Rad u Windowsima, multimedija

HP Pavilion 15 n010em je jedno od rijetkih prijenosnih računala koje dolazi sa FreeDOS operativnim sustavom, no instalirali smo naše Windowse 8 kako bismo vidjeli kako radi ovaj prijenosnik u Windows okruženju. Ukratko, radi prilično dobro. Operativni sustav se podiže i gasi za 15-ak sekundi, a iz “sleep” moda se vraća za 2-3 sekunde. Sama brzina rada nas je iznenadila s obzirom da nema SSD disk nego klasični tvrdi disk od 1 TB, koji se okreće na 5400 okr/min.

Hardverska je konfiguracija prilično zanimljiva. Ovo je i prvi HP-ov prijenosnik koji testiramo s novim Intel Haswell procesorom, tako da smo očekivali i kako će imati i visoke ocjene na testu. Naime, radi se o 4- jezgrenom Intel Core i7-4500U procesoru na 1,8 GHz (u turbo modu na 3,0 GHz), koji ima integriranu Intel HD 4600 grafiku. Sve u svemu, ovaj dio nam se itekako sviđa, kao i 8 GB RAM-a, te već spomenuti terabajtni disk.

Spomenuli smo već kako HP Pavilion 15 n010em ima dodatnu grafičku karticu, a radi se o Nvidijinoj GeForce GT 740M s 2 GB video memorije. Ok, nije GTX-ica, ali će poslužiti prosječnim gamerima da osjete čari video igara. Testirali smo HP Pavilion 15 n010em i s video igrama, i pokazao se kako ih može “ganjati”, o tome nešto kasnije.

Za zvuk se brinu dva zvučnika koja se nalaze iznad tipkovnice a ispod ekrana. Zvuk koji daju je pojačan DTS sound+ audio sustavom i daju prilično dobar zvuk. probali smo na nekoliko MP3 glazbenih datoteka te na video prilogu i moramo priznati kako sve radi korektno. Nismo niti sumnjali u multimedijsku orijentaciju HP Pavilion 15 n010em prijenosnika.

Na žalost, na HP Pavilion 15 n010em nema nikakvih aplikacija, pošto dolazi samo s FreeDOS OS-om, a za ovaj test smo sami instalirali Windows 8 OS kako bi dobili bolju dimenziju odnosno osjećaj koliko ovaj prijenosnik vrijedi.

Video igre

S obzirom da je u HP Pavilion 15 n010em prijenosnim računalu ugrađena dodatna grafička kartica, za očekivati je kako će raditi i video igre. Uz integriranu Intel HD 4600 grafiku, dodana je i Nvidijina GeForce GT 740M grafička kartica s 2 GB video memorije. Naša su očekivanja bila – to mora raditi!

Kao i kod Envy 15 prijenosnika kojeg smo nedavno imali na testu, i na ovom smo odlučili probati dvije žestoke igre. Prva je Far Cry 3, grafički vrlo zahtjevna pucačina u prvom licu. Igra se prilično dobro mogla igrati i u visokoj rezoluciji, uz blaža trzanja, uz spuštanje rezolucije, tekstura i detalja Far Cry 3 je lakše “disao”. Druga igra koju smo probali je hrvatskog porijekla – akcijsko trkaća simulacija Gas Guzzlers Extreme, koja je također grafički vrlo zahtjevna i svaki grafički problem može rezultirati gubitkom utrke. Za divno čudo, igra je radila čisto solidno, uz tu i tamo neka trzanja, ali kada smo dodatno podesili grafiku igra je radila bolje. Dakle, sve je radilo praktički isto, možda za dlaku bolje od HP-ovog Envy 15 prijenosnika.

Kratko i jasno, zaključak je kako HP Pavilion 15 n010em može poslužiti i kao gamersko prijenosno računalo, što je u kombinaciji s multimedijom pun pogodak.

HP Pavilion 15 n010em recenzija

Windows Experience Index (WEI) test

I na ovom smo prijenosniku odradili naš standardni Windows Experience Index (WEI) test koji možete napraviti i sami na svojim računalima. Ovaj test pokazuje koliko dobro računalo radi s Windows 8 operativnim sustavom. I kod HP Pavilion 15 n010em prijenosnika smo očekivali kako će pokazati dobre testne brojke, što se i dogodilo. Samo vas podsjećamo kako WEI skala u Windows 8 operativnom sustavu kreće od 1.0 do 9.9, gdje je veći broj bolji.

HP Pavilion 15 n010em – konfiguracija testiranog računala:
– PROCESOR: 4-jezgreni Intel Core i7-4500U na 1.80GHz / 3.00GHz (Haswell)
– GRAFIČKA KARTICA: Intel HD 4600 (integrirana), Nvidia GeFerce GT 740M 2 GB
– EKRAN: 15,6 inčni HD WLED BrightView 1366×768 točaka
– MEMORIJA: 8 GB RAM
– DISK: 1 TB
– OPERATIVNI SUSTAV: Windows 8 (64-bitni)
– POVEZIVOST: WiFi 802.11bg/n, Bluetooth v4.0, LAN

Pristupili smo Windows Experience Index testiranju. Pokrenuli smo proces i nakon nekoliko minuta smo dobili slijedeće rezultate.

Evo rezultata testiranja:
– brzina procesora: 7,2
– brzina RAM radne memorije: 7,5
– radna grafika: 5,8
– 3D business i gamerska grafika: 6,3
– brzina diska: 5,9

I sami vidite kako je ovaj prijenosnik prilično dobro balansiran, s jako dobrim procesorom i grafikom, kada bi disk bio još brži bio bi još bolji. No i ovako nam se učinio i više nego pristojnim za rad, tako da vjerujemo kako će njegovi novi vlasnici biti zadovoljni njegovim performansama.

Zaključak

Prijenosno računalo HP Pavilion 15 n010em je prilično zgodan komad hardvera koji izgleda prilično dobro, te je lakši i tanji nego prosječni prijenosnici s 15,6 inčnim ekranom. Na njemu praktički sve radi vrlo dobro i korektno, a i sviđa nam se i dodatna grafika koja omogućuje i igranje video igara.

Po nama mana su mu HD ekran sa starijom matricom, te baterija koja ne ulijeva povjerenje i ispraznit će se za manje od 4 sata, ako igrate igre trajat će upola manje. I oni žešći gameri baš neće moći uživati u igrama s najvećim detaljima.

Ipak, HP Pavilion 15 n010em je u prvom redu multimedijsko prijenosno računalo i za tu svrhu će poslužiti prilično dobro. Radi se o ponešto osnovnijem modelu bez ekrana osjetljivog na dodir i pozadinski osvijetljene tipkovnice.

No zato nam se svidjela cijena koja je prilično solidna. HP Pavilion 15 n010em se odnedavno prodaje u Hrvatskoj po cijeni od 6.299 kuna, no podsjećamo kako s računalom ne dolaze Windowsi. Naša preporuka je .

+ Hvalimo
+ oku ugodan izgled
+ dodatna Nvidia grafika s 2 GB memorije
+ vrlo solidna tipkovnica i touchpad
+ odlična ventilacija
+ solidna cijena

– Zamjeramo
– HD ekran
– grafika ipak nije dovoljna za hardcore gamere
– trajanje baterije

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 6,6 / 10

Kako ocjenjujemo?

Kako je Racunalo.com inovativan portal i uvijek stremi biti što kvalitetniji (od konkurencije), sve nove testove ćemo označavati na novi način – pet osnovnih ocjena od 1-10, te njihov prosjek. S obzirom na velik broj sličnih uređaja, na ovaj ćemo način dobiti točnije brojke i vidljivije razlike između pojedinih modela, što će i vama biti bolji vodič za kupovinu.

Moramo vas upozoriti kako su svi testovi subjektivni, koliko god stručnjaci koji testiraju uređaje pokušavaju biti objektivni. Neka vam naši testovi budu orijentir i za kupovinu. Slobodno nas za dodatne informacije.

Opis ocjena:
Dizajn – ocjenjujemo vanjski izgled uređaja, skladnost, izvedbu, spojeve…
Hardver – konfiguracija, od procesora preko grafike i diskova do ulaza i izlaza
Softver – analiziramo operativni sustav, te dodatni softver (više kvalitetnog softvera – veća ocjena)
Multimedija – testiramo kamere, snimanje i reprodukciju fotografija, videa i glazbe, te video igre
Ukupni dojam – koliko nam se uređaj zaista svidio, naša subjektivna ocjena

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.